Hem » Kvalrapport från Spanien GP 2023 Tidskval: Norris Topp 3

Kvalrapport från Spanien GP 2023 Tidskval: Norris Topp 3

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Inför tidskvalet till Spanien Grand Prix 2023 såg det ut att kunna regna. Så hade det varit tidigare på dagen och det märktes under den inledande fasen.

Men, efter lite om och men torkade banan upp och det mesta återgick till det normala. Eller?

Min kvalrapport från Spanien GP 2023 innehåller ändå några skrällar och några osäkerhetsfaktorer inför racet imorgon.

Kvalrapport från Spanien GP 2023: Q1

Efter att det hade regnat under dagen hade banan hunnit torka upp ordentligt. Det var bara i kurva elva och tolv som det fanns vissa blöta fläckar – men det visade sig inte vara så “bara“.

Fem – sex förare snurrade av och hade problem i inledningen av Q1. Dessa snöpligheter medförde att mycket grus hamnade utanför grusfållorna, uppe på racingbanan.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Därför kände sig tävlingsledningen tvungen att hänga ut rödflaggan och kvalet till racet i Barcelona avbröts temporärt. Då hade bland annat Albon, Bottas och de Vries varit av banan.

När kvalet återupptogs hade både Williamsförarna stora problem och i när Q1 var avslutat visade det sig att de båda åkte ut. De fick sällskap av Kevin Magnussen från Haas samt Valtteri Bottas – och ett namn till.

Leclerc ut i Q1

Det namnet var inte vem som helst utan det var Ferraris påläggskalv Charles Leclerc som – minst sagt förvånande – rök. Monegasken hade problem med bakvagnen och upplevde otroliga svårigheter med att svänga åt vänster.

Men det var inte allt som inträffade i den första delen av tidskvalet till Spanien Grand Prix 2023 på Circuit de Catalunya med dess nya utformning.

Pierre Gasly hade inte ögonen i backspeglarna och blockerade Carlos Sainz. Spanjoren påpekade det över radion och krävde att fransmannen skulle få en nedflyttning för incidenten.

Domarna beslutade sig för att granska incidenten efter att kvalet var över. Utfallet är hittills okänt, men det kan komma att stå Gasly dyrt.

Bilarna som rök i den första etappen av kvalet var:

 • Bottas
 • Magnussen
 • Albon
 • Leclerc
 • Sargeant

Q2 i tidskvalet till Barcelona GP 2023

Q2 var inte alls lika händelserik och underhållande som kvalets inledande del. Inte inledningsvis i alla fall, men när slutet närmade sig hettade det till.

George Russell hade ingen rolig dag på jobbet och han klagade på balansen och känslan i bilen samt däcken vid upprepade tillfällen. Till sist åkte han ut som tolfte te bil, men som om inte det vore nog med olycka för Mercedes höll det på att gå ännu värre.

Russell höll nämligen på att tvinga stallkamraten Hamilton av banan, mitt på start- och målrakan. Det slutade med att Hamilton kom undan med en skadad framvinge, men incidenten ska ses över av domarna i eftermiddag.

Vill det sig illa kan George alltså hamna i en ännu sämre startposition än vad han redan har. Men – britten var inte den enda som överraskade i negativ bemärkelse.

Perez mot ytterligare en svag helg

Red Bulls Sergio Perez hade siktet inställt på att hoppa upp på hästryggen igen efter katastrofen i Monaco. Under träningspassen har det sett bra ut för mexikanen, men efter kvalet till morgondagens spanska Grand Prix ser det mörkt ut.

Perez tappade nämligen bilen när han förberedde sig för sitt sista flygande varv. Det slutade i grusfållan, som han visserligen tog sig ur.

Men tyvärr för hans del kom han ur rytmen, smutsade ner sina däck och hade allt annat än en optimal förberedelse för sitt – vad det skulle visa sig – sista varv.

Mexikanen räckte nämligen inte till och han fick se sig besegrad då hans tid bara var elfte bäst. Därmed blev fick han aldrig chansen att slåss om de bättre placeringarna i Q3 inför morgondagens race-start.

Förarna som eliminerades i Q2 var:

 • Perez
 • Russell
 • Zhou
 • De Vries
 • Tsunoda

Vi noterar att Tsunoda inte lyckades klå upp de Vreis, något som fick mig att lyfta på ögonbrynen. Jag har personligen inte tyckt att Tsunoda är särskilt vass de senaste säsongerna, men i år har han imponerat.

faktum är att det till och med förekommer rykten om att han kan hamna hos Honda Aston Martin om japanerna får som de vill. Zoomar vi in på dagens kval såg de Vries dessutom otroligt vilsen ut.

Nederländaren snurrade flera gånger om och såg inte alls ut att ha kontroll över situationen. Så, den pressade holländaren är säkerligen glad över utfallet trots att de befinner sig så långt bak i fältet när lamporna slocknar imorgon.

Verstappen överlägsen i Q3

Tidigare idag rapporterade jag om att Max Verstappen förlorar sin första stora sponsor efter säsongen. Men det verkar inte direkt påverka nederländaren – i alla fall inte om vi ska döma av hans sportsliga prestation.

Max Verstappen tog nämligen en överlägsen pole position och seglar vidare mot sin tredje raka världsmästartitel i Formel 1. Red Bull föraren var en halvsekund snabbare än hemmaföraren Sainz Jr som kvalade in på andra plats.

Det faktum att Max till och med kunde avbryta sitt varv i förtid vid det sista försöket är en stark indikator rörande kontrollen han hade över situationen.

Samtidigt ska det sägas att det var jämnt bakom honom och underhållningsvärdet var där – minst sagt. Lewis såg stark ut men fick till sist nöja sig med femte plats.

Det innebär dock inte att Storbritannien inte finns representerade i andra startled imorgon när lamporna släcks. Lando Norris stod nämligen för en moster-prestation och kvalade tredje bäst av alla.

McLaren lär vara nöjda, inte bara med hans resultat utan även Piastris prestation.

Visserligen hamnade australiensaren tia till sist, men han såg stark ut under hela tidskvalet. Kanske har de nya uppdateringarna verkligen burit frukt?

Problem för Alonso

En förare som inte kan vara helt nöjd med utfallet i kvalet är Aston Martins storstjärna Alonso. Spanjoren sågs av spelmarknaden som den främsta utmanaren till pole position inför kvalet.

Tyvärr fick han aldrig chansen att utmana, även om det känns avlägset att han skulle ha rått på Max Verstappen idag. Spanjoren hade nämligen problem med bilen och missade stora delar av kvalets sista fas.

När målflaggan hängdes ut fick Fernando faktiskt se sig besegrad av Lance Stroll. Det var första gången för i år som kanadensaren var den starkare av de två i kvalet.

Samtidigt bör vi nämna Nico Hülkenberg som också tog sig in i Q3, en stark prestation, inte minst i förhållande till Magnussen. Tysken gick ut ensam och gjorde bara ett enda försök medan de övriga förarna förberedde sig för sina avslutande försök.

Hülkenberg satte faktiskt tredje snabbast tid, men när de andra trummade på föll han fort tillbaka. När kvalet till Spanien Grand Prix 2023 var över fick han finna sig i att starta vara åtta.

Samtidigt tror jag att det är ett resultat han hade tagit med glädje före kvalet började.

Resultat från kvalet i Barcelona 2023

Nedan följer resultatet från kvalt i Spanien till morgondagens race. Notera att startordningen troligtvis kommer att ändras då Gasly och Russell utreds för händelser på banan.

Dessutom kommer Leclerc troligtvis att starta från depån eftersom det verkar ha varit problem med hans bil.

 1. Verstappen
 2. Sainz Jr
 3. Norris
 4. Gasly
 5. Hamilton
 6. Stroll
 7. Ocon
 8. Hülkenberg
 9. Alonso
 10. Piastri
 11. Perez
 12. Russell
 13. Zhou
 14. De Vries
 15. Tsunoda
 16. Bottas
 17. Magnussen
 18. Albon
 19. Leclerc
 20. Sargeant

Imorgon får vi se hur fortsättningen på årets F1 säsong utvecklar sig. En sak är säker – med två bilar i Q3 och Gasly framför Hamilton har Alpine verkligen fortsatt på den fina banan de är inne på.

Kanske kan de göra verklighet av den uttalade ambitionen att verkligen strida med Mercedes och Ferrari under resten av säsongen?

Vad tror du om racet imorgon? Låt mig veta i kommentarsfältet nedan.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 1 =