Hem » Gasly bestraffas efter kvalet – Russell undslipper straff

Gasly bestraffas efter kvalet – Russell undslipper straff

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Dagens kval till Spanien Grand Prix blev väldigt underhållande. Resultatet var delvis oväntat, men det skulle dröja ett tag innan det faktiska utfallet kunde fastställas.

Skälet var att likväl Pierre Gasly från Alpine som Mercedes George Russell hade varit inblandade i incidenter som skulle utredas där konsekvenserna kunde vara eventuella nedflyttningar. Nu har domarna tittat på situationerna och det står klart att Gasly bestraffas efter kvalet och flyttas ner på startgridden.

Russell kommer undan bestraffning

George Russell hade inte sin bästa dag när han skulle kvala in sin Mercedes till en så bra utgångsposition som möjligt inför morgondagens race. Som jag rapporterade i min kvalrapport från Spanien GP 2023 tidskvalet – och du säkert hörde på tv-sändningen, så klagade han ordentligt över radion.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Som om det inte vore illa nog att inte köra in Mercedesbilen, som vi har vant oss att se väldigt högt upp i rangordningen, i Q3 så var han dessutom inblandad i en incident. Visst, olyckor och snedsteg händer, men det är inte optimalt när den andra involverade bilen är din stallkamrats.

Russell lät sin bil glida ut åt vänster på start- och målrakan men missade att han var på väg att bli omkörd av Lewis Hamilton. Det resulterade i kontakt mellan båda bilarna samt att Hamilton tvingades ut lite på gräset.

Russell, som inte kvalade bättre än 12, kom undan oskadd men framvingen slogs sönder på Hamiltons bil. Det resulterade i att mekanikerna var tvungna att byta den, men Lewis kunde trots det slutföra kvalet och hamna femma.

Men – efter domarnas beslut efter kvalet hamnar Lewis faktiskt på fjärde rutan bredvid Norris, även om inte det har något med Russell att göra.

George å sin sida kom undan utan bestraffning då domarna nöjde sig med att ge honom en varning. De pekar mot att Russell var tvungen att hålla undan från Sainz samt Verstappen.

Pierre Gasly bestraffas med nedflyttning

Pierre Gasly stod för en riktigt stark prestation sett till att köra runt racingbanan i Barcelona snabbt. Faktum är att han var fjärde snabbast av alla, men det skulle visa sig hjälpa föga.

Fransmannen, som har varit hotad av avstängning på grund av straffpoäng, utreddes för två separata incidenter. Tråkigt nog för likväl honom som för Alpine, så resulterade utredningarna i dubbla bestraffningar.

Det innebär att Pierre flyttas ner till tionde plats med två starka bilar som jagar hasorna i form av Perez Red Bull och Russells Mercedes. Han får med andra ord en klart sämre utgångsposition än vad han annars skulle ha haft.

För att göra saken ännu värre står han nu bakom stallkamraten Ocon, något han säkert hade undvikit. Esteban Ocon tog som bekant stallets första pallplats för säsongen sist i Monaco och ryckte ifrån Gasly lite i Formel 1 VM-tabellen.

Domarna anser att Gaslys stall inte uppmärksammade honom om att Verstappen kom farande bakom honom i full fart när fransmannen själv var på ett långsamt varv. Dessutom kunde han enligt domarna hållit undan mer i utgången av kurva 13 vid incidenten med Sainz Jr och straffas därför.

Speltips & Odds: Spanien Grand Prix 2023

Nu när vi har lite klarhet i hur det står till i täten kanske vi kan slänga ett getöga på oddsen. Föga förvånande är Max Verstappen den solklara favoriten och Bethard erbjuder 1,20 på att nederländaren kliver högst upp på pallen imorgon – trist?

Men, efter Perez fiaskokval kanske hans möjligheter är mer intressanta. Att Sergio skulle köra upp sig till pallen känns inte på något sätt omöjligt, inte minst med att likväl Russell som Leclerc startar bakom honom.

Bethard odds för spanien grand prix där Pierre Gasly bestraffas

I så fall kanske dubbelt Red Bull på pallen till 2,25 kan locka? Även Hamilton topp 2 kanske kan vara av intresse?

Britten såg självsäker ut i sin bil och han känns som den stabilaste av förarna bakom Max Verstappen när lamporna slocknar imorgon. Det betalar i skrivande stund 2,75 hos Bethard och kanske kan det vara av intresse?

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese