Hem » Officiellt: Kinas Grand Prix ersätts inte

Officiellt: Kinas Grand Prix ersätts inte

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-30

Årets Formel 1 schema var tänkt att innehålla 24 tävlingar. Men på grund av pandemins framfart i Fjärran östern – närmare bestämt Kina – så tvingades arrangörerna ställa in racet i Shanghai. Initialt var det tänkt att ett annat race skulle ha tagit dess plats. Men så blir det inte. Idag blev det officiellt att Kinas Grand Prix 2023 inte ersätts.

Fler race än någonsin trots utebliven tävling

Fjolårets säsong innehöll 22 race. Tävlandet startade i Bahrain precis som blir fallet i år. Sedan följde flera tävlingar innan cirkusen återvände till Mellanöstern för säsongsavslutningen i Abu Dhabi.

Det var ett rekord i termer av antal tävlingar under en säsong. Men, 2023 ska alltså 23 race – lämpligt nog hehe – anordnas. Därmed blir det en rekordlång kalender trots att Kinas Grand Prix inte ersätts.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Kinas Grand Prix ersätts inte – bra eller ej?

Nu när det står klart att vi “bara” kommer att få se 23 tävlingar kan man fråga sig – är det bra eller inte? Svaret varierar beroende på vem du frågar.

Som intresserad av sporten tycker jag givetvis att det är roligt att ha mycket att se. Men samtidigt är en del av tjusningen att det inte är race varje helg. Det ger oss som ser på sporten en möjlighet att längta till nästa race och bygga upp förväntningar.

Samtidigt är det så klart trist att det blir en tävling mindre. Många är av åsikten att “ju fler race – desto bättre“.

Anställda och deras familjer vinnare?

En sak är säker – personalen i Formel 1 stallen och de som jobbar med TV-produktionen är troligtvis nöjda med utfallet. När den ursprungliga racekalendern annonserades knorrades det lite. Så, de som faktiskt jobbar med sporten tycker troligtvis att det är skönt med lite extra uppehåll.

Timingen är sisådär

Visst är det skönt med en paus. Men, nu när det står klart att Kinas GP inte kommer att ersättas av ett annat race öppnas en lucka. Den är dock belägen väldigt tidigt på säsongen. Initialt var tanken att tävlingen skulle ha anordnats helgen 14:e – 16:e april.

Nu blir det istället ett uppehåll på närmare en månad efter den tredje deltävlingen som arrangeras i Melbourne. Australiens Grand Prix går av stapeln 31:a mars – 2:a april. Sedan dröjer det ända tills månadens sista helg innan det är tävling igen.

Då har stallen och alla andra inblandade förflyttat sig till Baku och Azerbajdzjan. En så lång paus är givetvis inte fel, återhämtning och tid för träning och utveckling kan vara gynnsamt. Fast visst kunde det – om man fått välja – varit härligt med en sådan paus lite senare? Inte direkt efter att vi precis kommer igång?

Kommer det långa uppehållet att påverka konkurrenskraften?

En fråga som är värd att ställa sig är – Kommer det tidiga, långa, uppehållet att påverka stallens konkurrenskraft?. Vi vet sedan tidigare år att stall likt Haas och Alfa Romeo tenderar att börja starkt för att sedan falla tillbaka.

Finns det en risk att deras möjligheter till en bra placering i VM får sig en törn när Kinas GP inte ersätts? Visserligen rör det sig bara om en deltävling. Men, det kanske kan göra stor skillnad att inte behöva flytta fokus från utveckling till race under en hel månads tid? Framför allt när man har ny färsk data att tillgå från de tre första tävlingarna. Om du har en åsikt om det kanske du vill ägna F1 betting en tanke? I så fall kan du läsa min guide till vadslagning och odds på Formel 1.

Källa: f1.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese