Hem » Officiellt: Kinas GP 2023 ställs in – Inget race i Shanghai

Officiellt: Kinas GP 2023 ställs in – Inget race i Shanghai

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-10

Kinas GP 2023 ställs in. Det offentliggjorde Formula 1 tidigare under fredagen. Det innebär ett fjärde år i följd utan att sporten besöker det stora landet i fjärran östern. Nu när det inte blir något race i Shanghai den kommande säsongen öppnas en ny lucka upp på kalendern.

Kinas GP 2023 ställs in

Formel 1 meddelade att Kinas GP 2023 ställs in. Anledningen är att det råder väldigt strikta restriktioner för Covid-19 i landet.

Tävlingen var tänkt att arrangeras i Shanghai, en stad med närmare 25 miljoner invånare. Men så blir alltså inte fallet.

Arrangörerna och de relevanta myndigheterna har slagit fast att det inte kommer att bli något F1 race i Kina 2023. Det kommer som en besvikelse för många.

Inget hemmarace för Zhou

Zhou Guanyu tillhör troligtvis dem som är mest besvikna på att nästa års tävlingen i Shanghai inte blir av. Han är Kinas första F1 förare och det vore troligtvis väldigt pampigt för Alfa Romeoföraren att köra inför hemmafansen.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Nu får han vänta ett år till. Arrangörerna och F1 har ett avtal om att racet ska arrangeras fram till och med 2025. Det avtalet ingicks år 2021.

Således finns det ytterligare två möjligheter kvar att tävla i Shanghai på det existerande kontraktet. Frågan är hur länge situationen kommer att förbli som den är i Kina.

För Zhous del är det bara att bita i det sura äpplet och acceptera att Kinas KP 2023 inte kommer att bli av.

Söker ersättningsrace

Formel 1 planerar att ha en rekordlång racekalender den kommande säsongen. Det har offentliggjorts att 24 race ska arrangeras, sex av dem kommer att vara F1 sprint race.

I pressmeddelandet framkom det att Formel 1 nu ser sig om efter alternativ. Bara för att tävlingshelgen i Shanghai inte blir av så kommer det troligtvis inte att bli färre race.

Vart eventuella ersättningsrace kommer att arrangeras återstår att se. Under de föregående säsongerna var Istanbul, Nürnbergring samt Portimao i södra Portugal aktuella ersättningsrace.

Hur F1 kalendern 2023 kommer att se ut återstår att se.

Källa: f1.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese