Hem » Rysslands GP ersätts inte – 22 race 2022
Racebanan-i-Sochi

Rysslands GP ersätts inte – 22 race 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Formel 1 meddelade idag onsdag att ett beslut har fattats om att Rysslands GP inte kommer att ersättas. Det innebär att F1 kalendern inte kommer att bli rekordlång. Vi kommer att få se 22 race och tangerar därmed fjolåret. Skälet till att Rysslands GP behövde ersättas var att omständigheterna i Ukraina föranledde att racet ställdes in.

Det fick stora konsekvenser för F1 som sport men inte minst för det amerikanska stallet Haas. De tvingades byta ut Mazepin mot Magnussen med bara några få dagar kvar till säsongspremiären. Samtidigt blev de av med sin huvudsponsor. Som om inte det vore nog distraherades stallet kraftigt under försäsongstesterna.

Inget ersättningsrace för Rysslands Grand Prix

Efter att det meddelats att Rysslands Grand Prix inte skulle genomföras antogs det att ett annat race skulle ersätta. Bland annat spekulerades det i om tävlingen i Ryssland skulle kunna ersättas med en tävling antingen i Asien eller i Europa. Några länder som nämndes var:

  • Portugal
  • Malaysia
  • Kina

Nu har det alltså slagits fast att så inte blir fallet. Nyheterna kommer troligtvis att tas emot med glädje, inte minst från dem som arbetar inom sporten.

Färre race kan gynna stall med tight budget

Utöver att den tighta racekalendern riskerade, och fortfarande riskerar, att skapa onödig stress för de anställda i stallen så har budgeten varit en stor fråga i år. Stall likt Red Bull har uttryckt frustration med att budgetrestriktionerna inte anpassas till inflationen.

Det faktum att Rysslands GP inte ersätts kommer därmed som en välkommen nyhet. Varje race kostar pengar och stallen riskerar oförutsedda utgifter i form av skador på bilarna.

Ett strålande exempel är Mick Schumachers krasch i Saudiarabien. Haas föraren tvingades avstå från att tävla efter att ha kvaddat bilen i kvalet. Skattningarna av skadornas värde uppgick till 1 miljon USD.

Med det i åtanke kan många stall, inte minst Ferrari och Aston Martin som redan kraschat flera gånger, dra en lättnadens suck. Eller?

Oavsett vilket så vet vi nu att vi “bara” kommer att få se 22 race efter att F1 offentliggjort att racet i Ryssland inte kommer att ersättas.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese