Hem » Aston Martin under luppen hos domarna i Spanien
copy-rights

Aston Martin under luppen hos domarna i Spanien

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-05-21

Med sina nya uppdateringar är Aston Martin under luppen hos domarna i Spanien. Strolls mannar offentliggjorde stora uppdateringar under Show and tell och de har verkligen dragit till sig blickarna. Stallet som tidigare varit känt för att ha kopierat Mercedes bil. Det medförde att bilen som då var en Racing Point, blev kallad för en rosa Mercedes.

Skälet är att de nya uppdateringarna ser ut att vara kopierade från Red Bull. FIA undersöker nu för att säkerställa att reglerna har följts.

FIA utredde Aston Martins uppdateringar i Spaniens GP

Aston Martin har ett radikalt uppdateringspaket i Barcelona. Det har medfört att FIA tittar närmare på om reglerna har efterlevts.

Red Bull har blivit ombedda att dela med sig av en komplett lista med alla som har bytt arbetsgivare för att arbeta hos ett annat F1 stall. Det framkom att Aston Martin har rekryterat sju personer från Red Bull. En av dem var den tidigare aero-chefen i energidrycksstallet.

Inga fel har begåtts

Det visar sig dock att inga felaktigheter har inträffat. Personen i fråga har genomfört en typ av isolering mellan jobben. Därmed ska han inte ha någon kunskap som är ett intrång i de intellektuella äganderätterna.

FIA har kommunicerat att utredningen har resulterat i att Aston Martin har blivit friskrivna.

Red Bull driver intern utredning kring Aston Martins uppdateringar

Christian Horner uttryckte i en intervju med Sky Sports att han har fullt förtroende för FIA:s utredning. Så här sa han:

Det är vore speciellt att instruera ditt stall att göra en klon av vår bil.

Något som däremot måste undersökas är huruvida de före detta anställda har stulit IP, intellectual property. Bland annat sak de utreda om någon har laddat ner data vilket är regelvidrigt och eventuellt olagligt. Därmed undersöker Red Bull saken internt.

Nu får vi se om uppdateringarna bidrar till att förbättra Aston Martins prestation. Hittills i år har stallet varit en klar besvikelse.