Hem » Officiellt: General Motors Ansöker om att bli F1 leverantör

Officiellt: General Motors Ansöker om att bli F1 leverantör

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-15

General Motors har sedan början av året varit aktuella för Formel 1. Den amerikanska biltillverkaren ska eventuellt ta sig in i sporten tillsammans med Andretti. Nu står det klart att GM ansöker om att få leverera Formel-1 motorer.

General Motors kan bli motorleverantör

Att General Motors är på tapeten som leverantör av motorer till ett Formel 1 stall är inte något nytt. De annonserade sin intention att synas tillsammans med Andretti med sitt varumärke Cadillac.

Nu står det klart att de har tagit nästa steg. GM har officiellt ansökt om att kliva in i Formel 1 som motorleverantör från och med säsongen 2028.

Den amerikanska biltillverkaren anser att det finns flera goda skäl till att kliva in i sporten. Det rör sig om att skapa en bättre förståelse för elektrifiering, hybridmotorer samt förbränningsmotorer med hög effektivitet.

Med tanke på hypen kring Formel 1 och helgens race i Las Vegas kommer nyheten väldigt lägligt. GM får verkligen maximal exponering.

Mark Reuss uttalade sig så här:

Med vår djupgående expertis inom ingenjörskonst och racing är vi övertygade om att vi kan utveckla en framgångsrik F1 motor och skapa förutsättningar för Andretti att bli ett riktigt fabriksstall”

Vill synas med Andretti

FIA har redan accepterat Andrettis ansökan till Formel 1, men de existerande stallen är skeptiska. Nyheten om att General Motors har ansökt om att få leverera motorer måste anses ge en extra push för det amerikanska stallet.

GM har tidigare sagt att de endast är intresserade av att kliva in is sporten tillsammans med Andretti. Därmed lär denna nyhet medföra ytterligare press på de existerande stallen.

Samtidigt kan man ju fundera kring hur Alpine, som troligtvis kommer att leverera motorer till Andretti från och med 2025 upplever det här.

Vill de vara med och bygga upp Andretti till en vinnande kraft för att sedan lämna över staffetpinnen likt de gjorde med Honda och Red Bull?

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese