Hem » Ferrari jobbar på att ersätta personal som lämnat

Ferrari jobbar på att ersätta personal som lämnat

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-04-29

Ferraris Formel 1-team har på senare tid genomgått en rad förändringar och tappat flera ledande personer. Det har medfört rubriker inom motorsportvärlden och visst får det oss att misstänka att allt inte står rätt till i stallet?

Men, trots att flera framstående personer har lämnat organisationen är teamet fast beslutet att återta sin tidigare glans. Enligt Carlos Sainz Jr är det inte så illa som det ser ut, Ferrari värvar personal även om det kanske inte går lika fort som att förlora dem.

Ferrari kompenserar genom att ersätta personal som lämnat

Sedan Mattia Binotto lämnade sin roll som stallchef i vintras har flera viktiga personer hoppat av Scuderia Ferrari under vintern och våren. Den senaste i raden är racingdirektören Laurent Mekies som har accepterat ett nytt jobb som stallchef hos AlphaTauri.

Dessutom har stallet förlorat värdefull kompetens i form av David Sanchez som sa upp sig från sin roll som chef över bilkonceptet. Istället för att förbli det italienska stallet troget har han tagit sig an ett nytt uppdrag hos Zak Brown och McLaren som påbörjas efter avslutad karantän.

Men trots avhoppen finns det skäl till att vara förhoppningsfull, det tror i alla fall Carlos Sainz Jr som har berättat att de inte bara förlorar personal. Ferrari arbetar nämligen hårt med att ersätta kompetensförlusten genom att rekrytera nya talanger till sin organisation.

Frågan är bara hur stor tillit vi kan ge det anrika stallet med tanke på hur den nya stallchefen Vasseur har uttalat sig och hur händelserna har utvecklats. Efter att Sanchez lämnade sitt uppdrag sa nämligen Vasseur att inga fler nyckelpersoner kommer att lämna stallet.

Så blev det alltså inte utan nu har även Mekies beslutat sig för att lämna den, vad det ser ut som, sjunkande skutan. Men vissa har en positiv syn på situationen och Carlos Sainz är en av dem.

Sainz ger sin syn på Mekies beslut att lämna

När spanjoren fick frågor rörande Laurent Mekies avhopp i Baku var han i det stora hela positiv. För det första uttryckte han förståelse och sympati för sin racingdirektör.

Mekies är en kanonkille, väldigt pålitlig och en väldigt stark figur. Han tar ett steg uppåt på karriärstegen, så jag kan bara vara glad för hans skull… Uppenbarligen, om du erbjuds en sådan viktig tjänst, anser jag att du måste acceptera den.”

Men även om det är mycket personal i framträdande roller som har lämnat stallet så har Sainz en stark framtidstro. Han visar att han har en förståelse för att rekryteringsprocessen kan dra ut på tiden och att det tar mer tid i beaktning att nyanställa än att förlora personal.

Vi anställer också, det är inte som att vi bara förlorar personal… Vi gör vårt bästa för att omstrukturera vårt lag och stärka det. Jag är säker på att vi kommer att se flera nya ansikten som kompenserar för förlusterna som vi har haft den senaste tiden. Det är bara det att det går snabbare att förlora personal än att få in ny.”

Samtidigt säger sig Sainz ha förtroende för sin nya stallchef Fred Vasseur och hans ledarstil.

Sainz har svårt att hänga med Leclerc

Även om Sainz talar gott om stallet utanför banan, så finns det vissa orosmoln när det kommer till hans prestation i förarsätet. Visserligen var det han som tog sig i mål i Australien senast, även om han snöpligt förlorade sina poäng precis i slutet.

Men under gårdagens F1 kval i Baku 2023 fick Sainz se sig ordentligt slagen av Leclerc. Samtidigt som monegasken tog pole position kunde Sainz inte slå sig in mellan de två Red Bull förarna.

Gapet mellan de två förarna i Ferrari var hela 0,8 sekonder – en enorm skillnad i F1 termer. Så, förhoppningsvis kan Sainz dra sitt strå till stacken och göra ett bättre jobb i det första sprint racet på årets racekalender.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese