Hem » Azerbajdzjan F1 Kval 2023: Ferrariförare på pole

Azerbajdzjan F1 Kval 2023: Ferrariförare på pole

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Under fredag eftermiddag kördes Azerbajdzjan F1 kval och det blev en riktig rysare. Till slut var det Charles Leclerc som drog det längsta strået i striden om pole position inför söndagens race. Med tanke på hur underhållande dagens tidskval var finns det flera skäl att vara förväntansfull inför morgondagens kval i Azerbajdzjan inför sprint racet.

Rödflaggorna duggade tätt i Azerbajdzjan F1 kval 2023

Inledningsvis var det rödflagg-fest i Baku – det såg både Gasly och de Vries till. AlphaTauris nederländska förare satte bilen i barriären vilket krävde reparation och undanröjning.

När bilarna väl kom ut på banan i gen var det Gasly som inte kunde hålla sig på rätt sida av de tighta marginalerna. Därmed kom rödflaggorna ut ännu en gång i kvalet innan vi ens hade tagit oss igenom Q1 – en tillställning som var riktigt spännande.

Efter många om och men kunde dock den första delen av kvalet i Baku slutföras. Givetvis stod det klart att Gasly och de Vries var utslagna.

De fick sällskap av Magnussen var bil strulade och Haasförarens stallkamrat Hülkenberg lyckades inte heller ta sig vidare.

De fyra fick sällskap av Zhou som blev den sista föraren att få se sig utslagen i Q1.

Besvikelse för Russell i Q2

Mercedes hade inte någon bra dag – något som så klart även kan sägas om Gasly.

Under inledningen av det enda fria träningspasset för helgen hade Merca problem med bilarna. När det sedan var dags att kvala var det på håret att Hamilton tog sig in i Q3.

Men, Hamilton var i alla fall på rätt sida av sträcket. Det kunde inte sägas om Russell som fick se sig besegrad och utslagen.

Därmed fick britten titta på från garaget när stallkamraten fortsatte kämpa i Q3 tillsammans med Tsunoda och de båda McLarenförarna som överraskande tog sig vidare.

Russell fick sällskap av Ocon, Albon, Bottas och amerikanen Logan Sargeant i att bli utslagen i Q2.

Extremt jämn kamp om pole position i Azerbajdzjan F1 kval 2023

Som vanligt hade Sainz lite svårt att köra lika hårt och effektivt som Leclerc i kvaltrim. Spanjoren var inte riktigt ett hot mot Red Bulls båda förare, men det var monegasken.

Det var otroligt nära mellan Verstappen och Leclerc, vid ett tillfälle i Q3 hade de två förarna exakt samma tid. Trots det var det Max som låg först i tabellen till följd av att han satte sin tid före Leclerc.

Men – när målflaggan hängdes ut såg det annorlunda ut. Leclerc besegrade de båda Red Bull förarna och får således starta från pole position på söndag.

Det betyder så klart inte att han ska hållas som favorit, men Ferrari fortsätter visa fin fart över ett varv.

Alonso och Stroll var något av en besvikelse då de inte blandade sig i tätstriden. Faktum är att de fick se sig besegrade av Hamilton som knep femte plats efter Sainz.

Alonso återfanns först som sexa tätt följd av Norris med Tsunoda i hälarna. Piastri fick nöja sig med tionde plats bakom Stroll men han är troligtvis nöjd med att ha kört in i Q3.

Resultat från Azerbajdzjan F1 kval 2023

 1. Leclerc
 2. Verstappen
 3. Perez
 4. Sainz
 5. Hamilton
 6. Alonso
 7. Norris
 8. Tsunoda
 9. Stroll
 10. Piastri
 11. Russell
 12. Ocon
 13. Albon
 14. Bottas
 15. Sargeant
 16. Zhou
 17. Hülkenberg
 18. Magnussen
 19. Gasly
 20. De Vries
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 + 10 =