Hem » Stora förändringar i AlphaTauri: Flera nya chefer

Stora förändringar i AlphaTauri: Flera nya chefer

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Idag offentliggjordes detaljer om några riktigt stora förändringar i AlphaTauri. Detta efter att det under gårdagen rapporterades om att AlphaTauri skulle värva den nuvarande racingdirektören Laurent Mekies.

Nu har vi fått reda på fler detaljer i frågan och det visar sig att Red Bull verkligen satsar på sitt andra stall i sporten. Detta genom att stallet från Faenza bekräftade att de verkligen har värvat fransmannen.

Men, det var inte det enda som framkom i dagens pressmeddelande.

Flera nya chefer till AlphaTauri

Formel 1 stallet AlphaTauri har idag annonserat att de förstärker sin organisation med ytterligare några tungviktare från Formel 1 världen. Det handlar om två viktiga poster varav den ena är en ny verkställande direktör, VD.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Mannen som har fått förtroende att ta sig an uppdraget är ingen mindre än Peter Bayer som tidigare har arbetat på viktiga poster inom FIA och F1. Bayer lämnade sina uppdrag hos F1 och FIA förra sommaren.

Hans främsta uppgift kommer att vara att säkerställa att det strategiska arbetet förbättras på stallets båda anläggningar. AlphaTauri har nämligen inte bara sin bas i Faenza, nära Imola, utan de har dessutom en anläggning i Storbritannien.

Att annonsera utnämnandet av en VD är ingen liten sak, men nyheten kom inte ensam.

Trotjänare tar sig an ny roll

Samtidigt som nyförvärvet av två stora pjäser annonserades stod det också klart att den frispråkiga Franz Tost kommer att lämna sitt uppdrag som stallchef. Österrikaren är i det närmaste synonym med AlphaTauri eller Red Bull och han har arbetat där länge.

Bland annat har han varit central i att utbilda flera F1 världsmästare och dessutom ett gäng racevinnare. Vettel och Verstappen sticker så klart ut, men även Sainz Jr, Pierre Gasly och fler därtill har tagit del av Tosts visdom under sin väg till Formel 1.

I pressmeddelandet från AlphaTauri sa Tost:

Först och främst vill jag tacka Dietrich Mateschitz som gav mig chansen att bli stallchef för Scuderia Toro Rosso & AlphaTauri för 18 år sedan. Det har varit ett sant privilegie att leda stallet under en så lång tid och det var ett sant nöje att arbea med alla motiverade och skickliga personer, som delar min passion för Formel 1. Vid 67 års ålder är det dags att lämna över till Peter som ny VD och Laurent som stallchef. Vi har identifierat två väldigt professionella personer som kommer kunna förar stallet framåt mot nästa nivå. Jag vill tacka alla för deras goda samarbete.

Citat från AlphaTauris pressmeddelande

Laurent Mekies blir ny stallchef för AlphaTauri

Det är alltså jobbet som stallchef som har lockat Mekies att lämna Scuderia Ferrari. För de flesta som arbetar inom Formel 1 är det något av en karriärdröm och med tanke på all turbulens som har rått i Ferrari kan vi knappast se fransmannens beslut som förvånande.

Så här uttryckte sig Laurent Mekies själv:

Först och främst vill jag lyfta fram Franz för det otroliga arbetet han har gjort i två decennier som chef på Faenza. Jag önskar honom ett stort lycka till i framtiden och både Peter och jag kommer att förlita oss till hans vägledning och råd den närmaste tiden.”

Det är alltså en ny roll för Mekies – en uppgift som inte fanns att tillgå i Ferrari eftersom de valde Vasseur från Sauber som ersättare till Binotto. Nu har alltså Mekies valt att gå skilda vägar med Ferrari och ta ett stort nästa steg i sin egen karriär.

Exakt när han tillträder är inte fastställt. Troligtvis handlar det om detaljer om karantän från Ferrari innan han kan bli aktuell för sin nya arbetsgivare.

För oss som ser på kommer det bli spännande att följa alla dessa stora förändringar i AlphaTauri. Dessutom kommer vi få en följetång i Ferrari som nu måste agera, hur länge blir Mekies kvar där?

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese