Hem » Comeback för Kimi Räikkönen i NASCAR
Två-NASCAR-bilar

Comeback för Kimi Räikkönen i NASCAR

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-06

Nu står det klart – det blir comeback för Kimi Räikkönen i NASCAR. Nyheten släpptes under torsdagen. Den tidigare Formel 1 världsmästaren som pensionerade sig från F1 för andra gången efter att säsongen 2021 avslutades kunde alltså inte motstå att köra racerbil särskilt länge. Men hur kommer det sig att en finsk före detta F1 förare beslutar sig för att ta på sig hjälmen igen?

Ett syfte med comeback för Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen kommer att göra comeback i en riktig NASCAR tävling. Det rör sig om racet Sunday at Watkins Glen International som körs i New York.

Tidigare har finnen sagt att han inte saknar racing särskilt mycket. Trots det kunde han inte stå emot när den före detta NASCAR-föraren Justin Marks och ägaren av stallet Trackhouse Racing Team hörde av sig.

Räikkönens återkomst till professionell racing är en del av programmet Project91. Det syftar till att skapa ett större intresse kring NASCAR utanför USA:s gränser. Därmed är Kimis närvaro ett stort PR-trick som för med sig mycket glädje till oss supportrar.

Det vore givetvis en otrolig framgång om Räikkönens comeback hade slutat i vinst. Faktum är att bilen är riktigt bra och stallet förväntas faktiskt ha en bra chans på vinsten.

Räikkönens egna åsikt om återkomsten till racing

Så hur kommer det sig att den återhållsamma pensionerade finska racerföraren har beslutat sig för att återigen kliva in i rampljuset? Vi vet sedan tidigare att Kimi genuint är intresserad av att köra racerbil.

Enligt AP har Kimi länge haft en önskan om att få köra NASCAR och nu fick han alltså en chans att förverkliga drömmen.

Möjligheten till att göra comeback presenterade sig redan i februari. Marks reste då i person till Räikkönens hem i Schweiz och sålde in idén.

Enligt Kimis egen utsago var det amerikanens sätt att lyfta fram förslaget som sålde in honom. Marks framstod som väldigt ärlig och lovade inga mirakel. Tacksamt nog har säsongen hittills varit bra för stallet.

Trackhouse Racing ligger i skrivande stund på femte plats i mästerskapet och de har vunnit två race under säsongen. NASCAR Cup leds av Hendrick Motorsports med 882 poäng och Trackhouse Racing är 164 poäng bakom.

Comeback för Kimi Räikkönen betalas av sponsorer

Det är inte gratis att få Räikkönen att återigen ta på sig hjälmen. Kalaset betalas av två externa sponsorer. En av dem är iLOQ och den andra är Recogni.

Vi får tacka dem båda för att de ger oss en chans att återigen se Kimi tävla i högkvalitativ motorsport.

Tidigare erfarenhet av NASCAR

Som tidigare nämnt pensionerade sig Kimi från F1 för andra gången efter det att Max Verstappen krönte säsongen 2021 med världsmästartiteln. Han drog sig som de flesta känner till bort från sporten och körde inte 2011.

Under det året satt finnen dock inte på soffan.

Kimi Räikkönen tävlade nämligen i NASCAR – både i Xfinity och Truck Series – under en helg 2011. Den gången kördes det på Charlotte Motor Speedway.

Därmed är det inte bara en återkomst till racing för den välmeriterade finnen som har kört 19 säsonger i F1 och slagit mängder av rekord. Det är även en comeback för Kimi Räikkönen i NASCAR-sammanhang.

Du ser racet på Viaplay klockan 20:30 söndagen 21 augusti. Det är en perfekt uppladdning inför nästa helg då Formel 1 återvänder igen med racehelgen på klassiska Spa i Belgien.

Källa: NASCAR

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese