Hem » Williams värvar en ny stallchef från Mercedes

Williams värvar en ny stallchef från Mercedes

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-28

Nu står det klart att Williams värvar en ny stallchef från Mercedes. Banden mellan de två F1 stallen kan därmed antas bli ännu starkare. Williams använder motorer från Merca och har tidigare varit hem för deras juniorförare som ska in i Formel 1, nu senast Russell. Nu står det klart att James Vowles tar över efter Jost Capito.

James Vowles blir ny stallchef i Williams

Det blir alltså James Vowles som tar över rollen som stallchef i anrika Williams. Britten blir den andra stallchefen sedan Dorilton köpte upp verksamheten. Enligt pressmeddelandet kommer Vowles att ta sig an sitt nya jobb från och med den 20:e februari.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Williams värvar en ny stallchef från Mercedes och han är rutinerad. Trots att Vowles bara är 43 år, så har han 20 års erfarenhet av F1. Totalt har han deltagit i 120 racevinster. Dessutom har han varit med och vunnit nio konstruktörstitlar.

Solid bakgrund

Vowles har ägnat de senaste tolv åren till att arbeta i Mercedes. Han kommer närmast från en roll som racestrateg. Innan han anslöt sig till Mercedes har han även tjänstgjort i:

  • Brawn GP
  • British American Racing
  • Honda

Exempelvis har Williams nyutnämnda stallchef arbetat som strateg åt Jenson Button. Detta under Buttons världsmästarsäsong 2009. Sedan följde Vowles med i övergången när Mercedes tog över Brawns organisation.

Kommentarer när Williams värvar en ny stallchef

När så här stora nyheter kommer ut följs de alltid av pressmeddelanden. Att Williams värvar en ny stallchef är inget undantag och Doriltons styrelseordförande Matthew Savage säger så här.

Vi är glada att välkomna James till Williams Racing. Han är en av de högst ansedda talangerna i Formel 1 och kommer att förbättra våra prestationer. Han har spelat en viktig roll i några av de mest imponerande bedrifterna sporten har skådat de senaste 15 åren.

Självklart har huvudmannen själv också något att säga om sitt beslut att lämna Mercedes och ta sig an stallchefsrollen hos Williams.

Williams racing har visat att de tror på mig och jag strävar efter att göra samma sak i gengäld. Stallet har en enorm potential och vår gemensama resa påbörjas inom ett par veckors tid… Mercedes har varit stöttande under min resa, och jag har varit en del i en excellent verksamhet de senaste 20 åren i Brackley.

Även från Mercedes håll har kommentarer fälts. Det är Toto Wolff som har låtit meddela att han är glad över deras gemensamma tid. Givetvis önskar österrikaren sin före detta kollega ett stort lycka till i sin nya roll hos Williams.

Sista pusselbiten i stallchefskaoset

Nu när det står klart vem som tar över rodret i Williams efter att Jost Capito går i pension, så är stallchefs-scenen fullbordad. Efter de omfattande förändringarna i toppen av F1 stallen är den sista pusselbiten på plats.

Visserligen påstås det att Seidl inte är stallchef i Sauber Alfa Romeo, utan att han snarare är VD. Men, även Vasseur hade titeln VD men han var tillika stallchef.

Nu när Williams har rekryterat britten James Vowles kan alla stall blicka framåt mot säsongen 2023. Det kan bli en väldigt jämn säsong där både täten och mittenstriden blir ännu tuffare.

Men, med tanke på hur sent Capitos ersättare påbörjar sin nya anställning, är det osannolikt att han får någon större inverkan på bilen. Vi kan troligtvis vänta oss att Williams hankar runt i botten även den kommande säsongen. Vad tror du? Kanske vill du testa dina kunskaper mot spelbolagen och deras odds på F1?

Källa: Williamsf1.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

1 reaktion på ”Williams värvar en ny stallchef från Mercedes”

  1. Pingback: Då ska Williams besluta sig för en motorleverantör - F1Sverige

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 20 =