Hem » Två nya stall på väg in i Formel 1?

Två nya stall på väg in i Formel 1?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-01-12

Är det två nya stall på väg in i Formel 1 som tillskott till de existerande teamen? Under den senaste tiden har mycket handlat om Andretti och Cadillac. Det är givetvis intressant med tanke på hur stort intresset är för F1 i USA och hur fort det växer. Men, även i öst finns det krafter som strävar efter att ta sig in i sporten vilket kan innebära att två team tillkommer framöver.

Andretti har siktat på F1 länge

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Intresset från den existerande racingorganisationen Andretti är välkänt. Amerikanarna har länge strävat efter att få delta i Formel 1. Ett tag under hösten 2021 såg det extremt troligt ut och Finn Rausing var på god väg att sälja Sauber. Men så blev det inte och nu vet vi att Audi och Sauber blir strategiska partners. Detta efter att Audi stegvis köper in sig i den Schweiziska organisationen.

Två nya stall kan bli verklighet – Andretti ett av dem

Torsdagen den femte januari kastade Andretti ut en nyhet som slog ned som en blixt från klar himmel. Racingorganisationen, med säte i Indianapolis, förmedlade nyheten att de tillsammans med anrika Cadillac siktar på att delta i F1. Ambitionen är att skapa ett helt amerikanskt stall med huvudsäte i USA och med en paraplyanläggning i Storbritannien. Rykten har redan börjat förekomma om vilka som skulle kunna köra för det nya stallet.

Två nya stall i Formel 1 med asiatiskt intresse?

Man kan ju tycka att det vore nog med ett nytt stall i form av Andretti-Cadillac. Men, det finns alltså fler som vill in i sporten. Det rör sig om Panthera Asia F1.

Precis som namnet gör gällande så är det en organisation som är hemmahörande i öst. Enligt PlanetF1 har deras medgrundare, Benjamin Durand, talat om en sådan möjlighet. Satsningen skulle i så fall kunna finansieras tillsammans med miljardären Calvin Lo. Durand talade även om det växande intresset och de tilltagande affärsmöjligheterna i Asien för F1. Han nämnde även F1 föraren Zhou som säsongen 2022 blev den första kinesen i sporten. Skulle så bli fallet så siktar de på att ta sig in på startfältet säsongen 2026. I så fall kommer de med hög sannolikhet att använda en Renaultmotor.

Andra stall vill höja ribban för att komma in i Formel 1

Trots de spännande nyheterna om att två nya stall kan tillkomma i Formel 1, så är alla inte positiva. FIA:s president har visserligen varit positiv till att utöka antalet stall. Men, de existerande stallen ger mothugg.

Summan som en ny racingorganisation skulle behöva betala för att träda in i sporten kommit upp till diskussion. I skrivande stund behöver nykomlingar betala $200 miljoner till de nu tävlande. Men, den summan anses vara låg och representanter för stallen kikar efter referenser. De har fått upp ögonen för amerikanska sporter.

Bland annat kostar det $2 miljarder att gå öppna ett nytt franshise i NBA. Summan för att ta sig in i ishockeyligan NHL är 650 miljoner. Därför säger vissa stall att de anser att $500 miljoner är en rimligare summa än dagens $200.

Om den gränsen höjs kan intresset från nya stall avta, men hittills är inget bestämt. Som supporter till sporten tycker jag att nya stall kan vara roliga och uppfriskande. Inte minst med tanke på att jag gillar att ägna mig åt betting på Formel 1.