Hem » Vettel & Lawson kommenterar AlphaTauris rotation

Vettel & Lawson kommenterar AlphaTauris rotation

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-07-17

AlphaTauris har verkligen stått för en omskaning mitt i årets F1 säsong. Hur man behandlade de Vries och hur man valde hans ersättare har varit ett hett diskussionsämne. Teamets beslut att ta tillbaka den australiensiska föraren Daniel Ricciardo har skickat chockvågor genom depån. Beslutet har framkallat reaktioner från olika håll – nu senast den fyrfaldiga världsmästaren Sebastian Vettel. Men även och Super Formula-utstickaren Liam Lawson, som var en av kandidaterna till styrningen, har gett sin syn på saken.

Ricciardos oväntade återkomst

Ricciardos återkomst till startfältet kommer efter en tvåårig vistelse med McLaren som inte riktigt levde upp till förväntningarna. Skälet till att AlphaTauri valde Ricciardos erfarenhet De Vries är att han har värdefull erfarenhet.

Dessutom har den åttafaldiga racevinnaren visat styrka i simulatorn och under tester. Det här är en bra chans för den omåttligt populära australiensaren att visa att han fortfarande håller världsklass.

Han har verkligen fått en livlina från Red Bull, men kommer han att ta den? Det får vi se framöver, men redan nu har många haft åsikter i frågan.

Dr. Marko försvarade nyligen beslutet med att de Vries helt enkelt stått för alltför svaga insatser. Men, nu har Vettel och Lawson – den sistnämnda högst berörd av beslutet – sagt vad de tycker i frågan.

Vettels Sympati för De Vries

Sebastian Vettel, som körde för, och vann i Toro Rosso är minst sagt välbekant med Red Bull-familjen. Han uttryckte blandade känslor om hur situationen med de Vries har hanterats.

Vettel var visserligen glad för Ricciardo och de två känner varandra väl efter alla år och erfarenheter de delar i Formel 1. Men samtidigt kände han också en sympati för sparkade de Vries.

Vettel beskrev De Vries plötsliga utträde som allvarligt och hänsynslöst, en känsla som understryker sportens ofta hårda verklighet – inte minst hos Red Bull. Men Vettel tror att den just sparkade AlphaTauri-föraren kommer att landa på fötterna – fast det finns en risk att så inte blir fallet.

Han vann F2, han vann internationella mästerskap. Så han är välkänd och jag hoppas att den här sortens händelser inte märker hans karriär. Folk tenderar att döma och komma ihåg den här typen av händelser, det är inte rätt.

Lawsons Förståelse och Ambition

Liam Lawson är Red Bulls reservförare, en titel han delade med Daniel Ricciardo. Den nuvarande Super Formula-föraren kunde också ha tagit över som Tsunodas stallkamrat när de Vries sparkades.

Men, den unga föraren från Nya Zeland fick stå till sidan för det större namnet, och den mer rutinerade, Daniel Ricciardo. Det måste ha känts sisådär för Lawson men utåt sett är han inte bitter.

Istället för att vara bitter över att inte ha fått ta över den lediga styrningen hos AlphaTauri så ser han en annan väg framåt. Han har valt att fortsätta fokusera på sina prestationer borta i Japan och hoppas därigenom bevisa att han hör hemma i F1 2024 dit racen släpptes nyligen.

Han sträcker sig så långt som att säga att han hela tiden ville avsluta säsongen i Super Formula och att det är väldigt tufft att hoppa in i en F1 bil mitt under pågående säsong. För att klara det kan erfarenheten som Ricciardo besitter vara väldigt värdefull.

Den tanken behöver inte vara fel. Lawson kanske har undkommit en kula nu och Tsunoda sopar mattan med Ricciardo?

I så fall stärks Lawsons aktie – frågan är bara om han över huvud taget kommer att bli aktuell för en styrning i Formel 1 2024.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese