Hem » Schumacher körde McLaren istället för Norris & Piastri

Schumacher körde McLaren istället för Norris & Piastri

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Mick Schumacher fick chansen att köra ett test för McLaren i Portugal. Testtillfället inföll mellan de två racehelgerna på Silverstone 2023 och Red Bull Ring. Det var första gången som tysken fick chansen att bekanta sig med en bil från McLaren sedan han valdes ut som reservförare även hos dem.

Flera reservförarroller

Efter att Schumacher förlorade sin styrning hos Haas förra året såg framtiden lite osäker ut. Efter lite om och men skrev Mick på ett kontrakt som reservförare hos Mercedes.

Där har han arbetat hårt i simulatorn och hans arbete har hyllats av de ordinarie förarna likväl som av Toto Wolff. Schumacher har, utöver att köra i simulatorn, även fått testa årets Mercedesbil.

Det gjordes under ett test av däck som arrangerades av Pirelli efter att Barcelona Grand Prix hade genomförts. Tysken fick en dag i bilen efter att George Russell hade kört den första dagen.

Men, det är inte bara hos Mercedes som Mick Schumacher innehar titeln som reservförare. Merca levererar F1 motorer till flera stall, bland annat McLaren, och de har ett avtal om att kunna använda tyskens tjänster ifall någon av de ordinarie förarna skulle få förhinder.

Schumacher körde McLaren i Portugal

Uppdraget som reservförare hos McLaren gav Mick chansen att köra en av stallets bilar från säsongen 2021. Det inträffade i veckan under ett så kallat TPC-test i Portimao, Portugal.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Under sådana test får förarna och stallen testa i de gamla bilarna, men de nuvarande bilarna är inte tillgängliga. Dessa tillfällen ger förare och ingenjörer möjlighet att lära känna varandra, öva och dra lärdomar.

I det här fallet där Schumacher ersatte Piastri och Norris var det inte bara Mick som fick värdefulla erfarenheter. Även de unga ingenjörerna hos McLaren fick chansen att arbeta vid banan.

Eftersom vi befinner oss mellan två på varandra följande racehelger var det ett oerfaret gäng som reste ner till Portugal. Den här händelsen är inte på något sätt unik men i och med att det var första gången Schumacher fick känna på McLaren så väckte det rubriker.

Så, skulle något inträffa och Norris eller Piastri måste avstå ett race, så är reservföraren bättre rustad att ta sig an uppgiften.

Skulle Mick inte vara aktuell kan McLaren dessutom välja att anlita någon av Aston Martins båda reserver. De har ett avtal om att kunna nyttja Vandoorne alternativt Drugovich.

Även Indycarföraren Alex Palou som krigar med den tidigare svenska F1 föraren, Marcus Ericsson i USA, är listad som reserv hos McLaren.

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese