Hem » F1 på Silverstone 2023: Inför Storbritannien GP

F1 på Silverstone 2023: Inför Storbritannien GP

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

I helgen ska det köras F1 på Silverstone och inför Storbritannien GP 2023 finns det massor att se fram emot. Racingbanan i England är en av de mest anrika anläggningarna i F1-världen och flera stall räknar eventet som sitt hemmarace. Det firas bland annat genom att flera bilar kommer att ha särskilda utseenden på Silverstone. Dessutom har Pirelli valt ut de nya däcken som ska användas. Läs vidare och förbered dig inför Storbritanniens Grand Prix i Formel 1 2023.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

TV-Tider F1 på Silverstone

Även biljetterna till F1 racet på Silverstone har sålts ut så kommer de flesta att se eventet hemma framför sin TV. Nedan hittar du alla TV-tider för Storbritannien Grand Prix 2023.

DatumPassTV-TidPasstid
Fredag 7/7FP113:2513:30
Fredag 7/7FP216:5517:00
Lördag 8/7FP312:2512:30
F1 Kval15:4516:00
Söndag 9/7F1 Race Silverstone15:0016:00
Länk till Viaplay där du kan se Storbritannien Grand Prix 2023

Väder inför Storbritannien GP 2023

De senaste racehelgerna har påverkats ordentligt av vädret och nederbörd har kryddat till det ordentligt vid flera tillfällen. England är, i allmänhet, ökänt för att vara otroligt regnigt och kanske kan skurar ställa till det under F1 på Silverstone 2023?

Väder från YR inför F1 på Silverstone

Så lär inte bli fallet baserat på väderleksrapporten från norska YR. Det verkar snarare bli en ganska behaglig helg för stallen likväl som för publiken som kanske kan lämna regnjackorna hemma.

Flera bilar med särskilt utseende på Silverstone

Flera stall firar sitt hemmarace genom att ändra utseendet på sina bilar. Minst tre av bilarna kommer att se annorlunda ut i förhållande till vad vi är vana vid.

Det handlar om följande tre konstruktörer som samtliga kör med en F1 motor från Mercedes:

Aston Martin samt McLaren koordinerar sina nya utseenden för att matcha sina sponsorer. De förstnämnda har en ny sponsor i form av Valvoline som kommer att synas på framvingen.

Aston Martins specialdesign på Silverstone

McLaren å sin sida kommer att ha svartkronat sin bil för att spegla sin sponsor Google Chrome. Sist men inte minst väljer Williams att snygga till bilen lite för att fira sitt 800-e race i Formel 1 som passande nog körs på Silverstone.

Williams bil som ska köras i Storbritannien GP 2023

Amerikanen Logan Sargeant hoppas att hans tur ska vända och kanske kan han knipa poäng i England den kommande helgen. Så här säger han inför det 10:e racet på 2023 års F1 schema som körs på banan där han tidigare har vunnit i likväl F2, F3 som F4.

Jag ser fram emot att återvända itll en av mina favoritbanor den här helgen. Silverstone har alltid varit bra för mig och jag älskar alla snabba sektioner av banan. Förhoppningsvis kan vi få bilen att fungera bra och ha en bra helg.

Williamsf1.com

Med tanke på att Sargeant är en av bara två förare som inte har tagit några poäng till årets VM-tabell i Formel 1 så är han säkerligen sugen på att ha lite tur framför engelsmännen. En snabb bana tenderar ju att gynna Williams, men samtidigt känns stallkamraten Albon bra mycket mer trolig som poängtagare.

Odds att ta poäng på Silverstone 2023

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Det håller oddsmarknaden med om och Sargeant har tillsammans med de Vries högst odds på att ta poäng i helgen. Albon å sin sida är mer trolig än bland annat Piastri som ju bör kunna ha en stark helg framför sig om han får nya delar på bilen.

Däck på Silverstone 2023

Det är inte bara många av bilarna som kommer att vara annorlunda när det ska köras F1 på Silverstone 2023. Däcken kommer också att skilja sig från vad vi har sett hittills under året.

Under det första träningspasset i Barcelona testade stallen nya däck som Pirelli egentligen hade tänkt att använda först nästa år. Dessa anses dock vara redo och stallens förmåga att utveckla bilarna snabbare än väntat har medfört att de nya gummiblandningarna kommer att användas redan i Storbritannien.

Följande däck finns att tillgå:

  • C1 – Hårda
  • C2 – Medium
  • C3 – Mjuka

Det är alltså de hårdaste däcken som kommer att användas på en bana där däcksslitaget förväntas vara väldigt högt. Visar det sig att så är fallet kan vi vänta oss ytterligare en jobbig helg för Haas som verkligen äter däck.

Information om racingbanan Silverstone

Låt mig avsluta med att sammanställa lite snabba information om racingbanan Silverstone där Storbritannien Grand Prix körs. Den anrika banan är byggd på ett gammalt flygfält och vinden kan vända snabbt vilket kan överraska F1 förarna ute på asfalten.

  • Banlängd: 5,89 kilometer
  • Racedistans: 306,2 kilometer
  • Antal varv: 52
  • Svängar: 18
  • DRS-zoner: 2
Bild som visar Silverstones svängar, sektioner och DRS-zoner

Om du inte redan har sett det så släppte Formel 1 datumen för alla race 2024 igår. Spana in dem nu:

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese