Hem » Sargeant förlorade oskulden när Hamilton & Leclerc diskades

Sargeant förlorade oskulden när Hamilton & Leclerc diskades

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-11

Racehelgen i USA fick ett dramatiskt slut. Både Hamilton och Leclerc diskvalificerades efter racet på grund av att deras golv inte mötte de tekniska kraven. Logan Sargeant förlorade därmed sin oskuld i termer av F1 poäng.

Max Verstappen vann ett underhållande USA GP 2023

Max Verstappen var favorit inför gårdagens race på COTA trots att han bara hade kvalat in i tredje startled. Red Bull föraren jobbade sig sakta men säkert upp genom fältet och kunde till slut vinna före Lewis Hamilton och Lando Norris.

F1 världsmästaren fick dock jobba hårt för segern då han hade problem med bromsarna. Han klagade högljutt till sin raceingenjör över radion som ansågs störa vid flera tillfällen under inbromsning.

Som om det inte vore nog att Verstappen var tvungen att faktiskt köra förbi flera konkurrenskraftiga bilar för att ta poäng, så blev han dessutom jagad i slutet. En faktor som gjorde USA GP så underhållande var nämligen att samtliga förare i topp 3 hade olika däcksstrategier.

Red Bulls strateger satsade på att köra medium, medium hård med Max Verstappen. Hamilton körde medium, hård, medium och Norris satsade på medium, hård, hård.

Bakom dem gick Leclerc för en enstoppare vilket på förhand skulle vara en bra strategi. Monegasken fick sällskap av Ricciardo som också siktade på att bara göra ett depåstopp.

Skillnaden dem emellan var att Leclerc fullföljde strategin medan Ricciardo gick i depån för att göra sig av med sina hårda däck. Men – Ferraris beslut om att hålla Leclerc på banan visade sig felaktigt.

Påläggskalven som startade från pole position föll tillbaka och körde i mål bakom sin stallkamrat Carlos Sainz Jr samt Sergio Perez. Men det skulle bli ännu värre.

Tsunoda och Gasly tog fina poäng

Innan vi återvänder till Leclercs olycka ska vi kort nämna Gasly och Tsunoda. Pierre Gasly var den enda av Alpine-förarna som fick visa upp sig framför Alpines nya välkända ägare.

Ocon och Piastri hade nämligen en incident under första varvet som tvingade dem att avbryta racet i förtid. Gasly tuggade på fint och körde i mål på åttonde plats bakom George Russells Mercedes.

Stroll stod också för en robust insats och körde upp sig till den nionde platsen. Hans stallkamrat Alonso hade det dessvärre inte lika bra i USA.

Spanjoren körde visserligen som en mästare och befann sig på poängplats när hans Aston Martin gick sönder. Därför fick han parkera bilen innan målflaggan hängdes ut.

AlphaTauris Yuki Tsunoda var den sista av förarna på poängplats när målflaggan hängdes ut. Japanen hade så mycket tid ner till Albon på elfte att han till och med han göra ett extra depåstopp för att slänga på mjuka däck.

Sagt och gjort – med fräscht gummi kunde japanen knipa tävlingens snabbaste varv och därmed ta två värdefulla poäng till striden om nionde platsen med Haas i F1 VM. Men som vi nämnde tidigare så skulle Logan Sargeant förlora sin poängoskuld och det skedde genom domarbeslut.

Leclerc och Hamilton blev diskvalificerade

Vi har vant oss vid att resultatet vid målgång inte är att lita på. Så blev fallet även efter USA Grand Prix 2023.

Tillställningen, som till skillnad från det dämpade sprint racet på COTA, var väldigt underhållande fick ett nytt utfall. Domarna diskvalificerade nämligen både Charles Leclerc och Lewis Hamilton.

Beslutet innebar att två poänggivande platser blev tillgängliga. Hamiltons och Leclercs golv levde inte upp till specifikationen i de tekniska regelverkets artikel 3.5.9.

Stallen hävdade att det berodde på att golven har utsatts för stora påfrestningar under de skumpiga förhållandena på COTA. Det i kombination med tidsbrist som medfört att de inte hunnit kolla till bilarna ordentligt ligger enligt dem bakom problemen.

Domarna lyssnade inte på de argumenten. De valde att stå fast vid sitt beslut att diskvalificera de två världsstjärnorna från racet.

Därmed tog Alex Albon och Logan Sargeant sig in på poängplatser. Den hårt ansatta amerikanska föraren fick därmed äntligen sin efterlängtade poäng och kanske säkrade han sitt kontrakt?

Nådastöten i kampen om andra plats?

Sergio Perez är en av vinnarna på utfallet i USA Grand Prix 2023. Den mexikanska föraren fick stryk av Hamilton på banan men tar sig ändå närmare andraplatsen i VM.

Perez tar nämligen klivet upp på fjärde plats, bakom pallen bestående av Verstappen, Norris och Sainz. Därmed tog han 12 poäng och rycker ifrån Hamilton som annars skulle ha knaprat in ordentligt.

Samtidigt fick Gasly alltså glädja de nya delägarna till Alpine genom att hamna på sjätteplats i den reviderade slutordningen. Det är dock inte det viktigaste att ta med sig från USA Grand Prix 2023.

Istället är det i slutet av tabellen det verkligen hettade till. Haas får nog se sig över axeln med tanke på att Tsunoda hamnade åtta med extra poänget för snabbast varvtid.

Därmed är AlphaTauri bara en poäng bakom Haas, och Red Bulls systerstall har sett vassa ut den senaste tiden. Så vem vet, kanske blir det amerikanskt i botten av konstruktörs-VM trots allt?

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese