Hem » Horner kommenterar möjligt avtal med McLaren

Horner kommenterar möjligt avtal med McLaren

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-06-12

Att motorn är en central del i ett framgångskoncept inom Formel 1 råder det inget tvivel om. 2026 kommer det att finnas hela sex olika motortillverkare i sporten, men det är ändå färre än antalet stall.

McLaren är en av organisationerna som kommer att få nöja sig med att vara ett kundstall. Nu har Christian Horner kommenterat ett möjligt avtal med det anrika stallet från Woking.

Zac Brown besökte fabriken

Sedan 2021 är McLaren motorkund till Mercedes, ett upplägg som inte är så pjåkigt. Men som kundstall söker de alltid efter den bästa tänkbara uppgörelsen.

Därför faller det sig naturligt att spekulationerna fick fart när McLarens VD besökte Red Bulls fabrik i vintras. Genast började det viskas om att Mercedes riskerade att förlora en av sina kunder.

Så skulle det också visa sig bli – även om det inte var McLaren som lämnade skutan. Istället var det Aston Martin som ingick ett avtal med Honda om att använda den japanska motorn från och med 2026.

Hur det blir med McLaren återstår att se, än så länge har de inte offentliggjort vilken motor de kommer att använda. Det stoppar inte Horner från att kommentera ett möjligt avtal med McLaren som kanske kan använda en Red Bull Ford motor?

Rekrytering intensifierade rykten om möjligt avtal

Som om det inte vore nog med att Christian Horner fick besök på arbetsplatsen av Zak Brown, så har mycket hänt på personalfronten. McLaren har rekryterat Red Bulls Rob Marshall och fler namn till ledande roller.

reklam för bilförsäkring

Men värvningen av just Marshall – som jobbat mycket med motorprojektet hos RB racing – kan tolkas som en indikator. Kanske försöker de två organisationerna bygga en robust bro sinsemellan?

Även om man kan se resonemanget, så verkar så inte vara fallet.

Horner kommenterar möjligt avtal med kundstall

Ska man lita på vad Christian Horner säger så ligger det ingen som helst sanning i ryktet om att McLaren kan bli deras kundstall. Han förnekar visserligen inte att Zak Brown var på besök på Red Bulls anläggning men han säger att ett avtal inte är aktuellt.

Att bygga, underhålla och utveckla F1 motorer är otroligt komplext och inget som görs i en handvändning. Så trots att Ford kommer att investera betydande kapital i projektet så är det inte något som kan tas lättvindigt.

Det är något som Red Bull är väl medvetna om och de är måna om sin sportsliga framgång. Därför planerar de inte att erbjuda några fler stall, förutom de två som ägs av Red Bull, tillgång till motorer från RBPT.

Så här sa Horner enligt Mirror:

“Nej, Rob tar inte med sig någon motor till McLaren. För tillfället är vår plan att tillhandahålla motorer till två stall för vi vill inte ta oss vatten över huvudet de första året. Och det är så klart väldigt troligt att de två stallen ägs av Red Bull.

Därmed får Zak Brown och Andrea Stella troligtvis se sig om efter en annan partner. Visst lutar det mot att de förblir kunder till Mercedes som det ser ut i nuläget?

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × tre =