Lewis Hamilton är en av de mest framgångsrika F1 förarna genom alla tider. Britten har sju världsmästartitlar till sitt namn och han kör för Mercedes F1 team. Inför säsongen 2022 hade han vunnit minst ett race varje år sedan han gjorde debut i sporten 2007.
Läs vidare och få reda på vad Lewis Hamilton tjänar, hur han tog sig dit han är idag och vem han – kanske – dejtar. Trevlig läsning.
Lewis Hamilton: Basfakta
Hamilton är en av de mest framgångsrika F1 förarna genom alla tider. Han innehar mängder av rekord och han är den näst äldsta i startfältet säsongen 2023.
Faktum är att hans idrottsliga prestationer har medfört att han till och med har adlats. Det är något han har gemensamt med Red Bulls CTO, Adrien Newey som har tilldelats OBE – Office of the Order of the British Empire.
Nedan hittar du basfakta rörande Lewis Hamilton. Det inkluderar hans Formel 1 förarens längd och vikt.
- Fullständigt namn: Sir Lewis Carl Davidson Hamilton
- Nationalitet: Storbritannien
- Födelsedatum: 1985-01-07
- Födelseort: Stevenage, Storbritannien
- Längd: 174 cm
- Vikt: 73 kilo
Vägen till Formel 1: Lewis Hamiltons tidiga karriär
Lewis Hamilton började tävla i GoKart när han var åtta år. Det var något senare än exempelvis Max Verstappen som var sju år när han började tävla i motorsport.
Hamilton var framgångsrik direkt. Redan under sitt första år vann han bland annat Super One Series samt Champions of the Future – minst sagt passande.
När Britten var tretton år, 1998, blev han den yngsta någonsin att skriva kontrakt med ett stall. McLaren hittade monstertalangen och erbjöd honom ett kontrakt till sitt utvecklingsprogram.
Beslutet visade sig vara väl motiverat. Det året kom Hamilton tvåa i McLaren Mercedes Champion of the Future program. Året därpå var ännu bättre – supertalangen vann Italian Industrials Championship. Han följde upp de fina resultaten året därpå.
Det gjorde han bland annat genom att vinna fyra rundor i Japanska World Cup Championship.
Steget upp i Formel racing för Lewis Hamilton
Vägen mot Formel 1 fortsatte för Lewis Hamilton som 2001 lämnade GoKart bakom sig för att testa Formel racing. Det skulle visa sig vara helt rätt steg.
Han tävlade för Manor i British Formula Renault Winter series och slutade sjua. Därifrån tog han nästa steg och tävlade i två olika kategorier det följande året.
- Kategori – Placering
- Formula Renault UK – 3:a
- Formula Renault 2000 Eurocup – 5:a
Säsongen 2003 fortsatte Lewis Hamilton i samma serier med ännu bättre resultat. Han vann 90 procent av racen vid säsongens slutskede och lyfte pokalerna.
Dessutom passade han på att, i säsongsavslutningen, ge brittiska F3 ett första försök. Det slutade med ett sjukhusbesök efter en krasch med sin stallkamrat.
Kanske förberedde erfarenheten honom för att bli stallkamrat med Fernando Alonso – vem vet? Den relationen återkommer vi till.
Fortsatte i F3
Fortsättningsvis gick det bättre för Hamilton i F3. Så småningom tog prestationerna honom vidare till GP2 – dåtidens motsvarighet till F2.
Lewis Hamilton vann bland annat det prestigefyllda racet i Macau. Men innan han fick ta steget upp i GP2 2006 hade han fått möjligheten att prova en F1 bil.
År 2004 gav McLaren honom möjligheten att ta sig an ratten vid ett test. Men trots det fick han nöja sig med att köra F3 ytterligare ett år innan han gick vidare.
Säsongen 2005 blev otroligt lyckad och den blivande F1 världsmästaren skördade stora framgångar. Hans dominans var total och han stod högst upp på prispallen vid 15 av 20 race.
Han krönte sina fina prestationer med att vinna Marlboro Masters F3. Det racet kördes på Zandvoort, banan dit F1 senare skulle föra honom tillbaka. Nu var det dock klart med F3 och Lewis tog nästa steg i karriären.
Lewis Hamilton i GP2 2006
Efter de stora framgångarna som Lewis hade haft i F3 var han redo att ta steget upp i GP2. Han hamnade hos ART säsongen 2006 och den årgången var verkligen tuff.
Startfältet bestod av före likt den före detta tyska F1 föraren Timo Glock samt den ryska betalföraren Vitaly Petrov. Men, ingen av dem kunde stoppa Lewis Hamilton.
Den hungriga och talangfulla britten sopade kanske inte banan med motståndet. Prestationerna räckte dock till att krönas till mästare i GP2 med 114 poäng framför Nelson Piquet Jr som skrapade ihop 102.
Visserligen var det först i det femte racet för säsongen som Hamilton säkrade sin första vinst. Det inträffade i Tyskland, på Nürnberg Ring.
Senare under året vann han flera race. Bland annat Monaco samt båda tillställningarna framför hemmafansen på Silverstone.
Nu var Lewis Hamilton redo för nästa steg – han skulle in i motorsportens finrum.
F1 karriären
Till sist gav McLaren chansen till Lewis Hamilton i Formel 1. Detta efter att de haft honom i sitt junior- och utvecklingsprogram sedan 1998.
Investeringen skulle komma att betala av sig, men inte under debutsäsongen. Under sin debutsäsong var han stallkamrat med den dubbla världsmästaren Fernando Alonso.
Relationen skulle visa sig bli minst sagt infekterad. De två stal poäng ifrån varandra i VM-striden i den milda grad att ingen av dem vann.
Trots det var Lewis, som klev upp på podiet redan i debuten, bara en poäng bakom Ferraris Räikkönen när tabellen summerades. Alonso hade samma poäng och med det i åtanke kan man ju förstå att dagens Formel 1 stall gillar att prioritera en förare.
Lewis Hamilton blev yngsta världsmästaren 2008
Till slut lämnade Alonso stallet efter säsongen och Lewis fortsatte hos McLaren, något som skulle visa sig vara rätt. Säsongen 2008 blev faktiskt ännu bättre än fjolåret.
Lewis Hamilton kröntes till världsmästare i Formel 1 efter ännu en rysare. Han var en poäng framför Filipe Massa i Ferrai, men det räckte och kanske kan man argumentera för att rollerna var ombytta.
Trea i världsmästerskapet var nämligen Kimi Räikkönen. Kanske tog han lite för många poäng från Massa, samtidigt som Kovalainen bara kom sjua i den andra McLaren-bilen.
Hamilton fick utstå kritik för att inte vara den mest städade föraren, ett karaktärsdrag som delas av flera världsmästare. Men vad gjorde det, han blev trots allt den yngsta någonsin att vinna Formel 1 VM.
Det var den sista stora framgången han hade med McLaren. Visserligen fortsatte han att vinna race, men några fler titlar blev det inte före flytten till Mercedes.
Framgångssagan hos Mercedes
2013 gick den sjufaldiga tyska världsmästaren Michael Schumacher i pension för andra gången. Det öppnade upp en styrning hos Mercedes fabriksstall och den erbjöds till Lewis Hamilton.
Britten accepterade kontraktsförslaget och därmed inleddes en riktig framgångssaga. Hamiltons beslut medförde att han 2020 skulle tangera Schumacher rekord.
Åsikterna om övergången var många och hos McLaren var man övertygade om att Hamilton hade begått ett misstag. Så här sa den dåvarande stallchefen Martin Whitmarsh om beslutet:
“Mercedes är en bra partner till oss och ett bra stall. Men jag tror att det är ett misstag för någon som vill vinna att lämna McLaren, för jag tror på vårt stall. Oavsett om du mäter över de senaste fyra racen, eller de senaste 40 åren, så är vi ett fantastiskt stall. Så, jag skulle vilja säga att en förare som vill vinna i den här sporten bör komma och ansluta sig till McLaren och aspirera på att ansluta sig till McLaren. Jag råder ingen att lämna McLaren om de vill vinna.”
SkySports
Med facit i hand vet vi att Whitmarsh hade fel. För när det nya motorreglementet trädde i kraft visade det sig att Mercedes hade ett ordentligt övertag.
Säsongerna 2014 – 2015 körde Lewis Hamilton hem världsmästartitlarna två gånger om. Mycket talade för att bedriften skulle upprepa sig även 2016.
Lewis Hamilton slagen av stallkamraten
Men, Nico Rosberg som hade kört för samma GP2 stall som Hamilton, fanns också hos Mercedes. Tysken hade kört där tillsammans med Schumacher innan den sistnämnda gick i pension.
Rosberg hade precis som Hamilton ambitionen att bli världsmästare och 2016 satsade han stenhårt på det. Striden dem emellan pågick hela vägen till säsongsavslutningen i Abu Dhabi.
Utfallet blev att Hamilton fick se sig besegrad. Racet som säkrade segern för Rosberg blev tyskens sista framträdande i Formel 1.
Han beslutade sig för att gå i pension under vinteruppehållet och han ersattes av Valtteri Bottas från Williams.
Bottas skulle visa sig vara en enklare stallkamrat att segra mot. Trots att Ferrari hade några starka år med Vettel i spetsen kunde Hamilton säkra ännu fler VM-pokaler.
Mellan åren 2017 – 2020 tog den otroliga britten fyra raka titlar och han var ytterst nära att fortsätta segertåget. Men, Max Verstappen, domarna och Red Bull ville annorlunda.
Otrolig titelstrid med Verstappen
Säsongsstarten 2021 var inte felfri för Mercedes F1 stall som hade problem under försäsongen. Under säsongen som följde skulle Hamilton utmanas på ett sätt som han inte hade gjort på flera år.
Reglementet hade – för oss åskådare och alla anda – äntligen börjat komma till sitt slut. Red Bull och Honda tog tillsammans ikapp försprånget som Mercedes hade haft.
Det medförde en strid om titeln som varade in till det sista varvet på säsongens sista race i Abu Dhabi. Och vilken rysare det blev!
Max Verstappen drog det längsta strået i den, minst sagt kontroversiella, avslutningen. Därmed bröts Hamiltons dominans och togs över av Nederländaren.
Säsongen 2022 dominerade Verstappen samtidigt som Hamilton hade problem med porpoising. Det medförde att rykten förekom rörande Lewis framtid i sporten – men hittills hänger han i.
Mycket talar dock för att Lewis Hamilton kommer att få nöja sig med sju titlar om ingenting oväntat händer. Red Bull verkar ha hittat ett koncept och byggt upp ett försprång som lär hålla i sig till 2026.
Men – oavsett om Lewis Hamilton kniper en åttonde världsmästartitel eller inte så är han en av de främsta inom sporten någonsin. Han innehar mängder av rekord så som:
- Ingen förare har tagit fler poäng
- Hamilton har flest vinster
- Han har startat flest race i följd
- Mercedes och Lewis Hamilton är kombinationen av stall och förare som har flest gemensamma starter
- Ingen annan förare har tagit poäng i lika många race i följd
- Lewis Hamilton har flest pole positions av alla och var först att nå 100 stycken
Dessa är bara några av alla otroliga bedrifter som han har lyckats med på banan, men hur ser det ut utanför racingbilen?
Lewis Hamilton: Familj & Flickvän
Sir Lewis Hamilton kommer från en familj där mamma Carmen och pappa Anthony separerade när han bara var två år. Hans far var en starkt bidragande orsak till att han över huvud taget började med GoKart för alla dessa år sedan.
Under Lewis tidiga karriär i Formel 1 agerade hans far även som agent och manager. Det upplägget kom till ett slut 2010.
Även om det var Anthony som ledde in Lewis mot racing så var det hos mamma Carmen han växte upp. Fram tills dess att han var tolv år bodde han med sin mor tillsammans med sina två halvsystrar, Nicola och Samantha.
Han har även en halvbror från sin fars nya relation med Linda Hamilton. Han heter Nicolas och även han är en racingförare som har tävlat i de brittiska Touring-mästerskapen.
Rörande kärlekslivet har Hamilton haft några flörtar. I samband med Spanien Grand Prix 2023 sägs det att han har något på gång med colombianskan Shakira.
Hamilton och den välkända sångerskan sågs hålla om varandra i Barcelona. Dessutom ska de ha varit ute på middag tillsammans enligt brittisk media.
Dessförinnan har han enligt rykten gått ut med flera kändisar likt:
- Rihanna
- Rita Ora
- Kendall Jenner
- Nicole Scherzinger
Lewis Hamilton: Lön & Ekonomi
Lewis Hamilton är en av de allra bäst betalda idrottarna i världen. Hamilton har en Formel 1 lön som motsvarar lite drygt 380 miljoner kronor per år, beräknat på en växelkurs mellan USD/SEK på 10,70.
Men det är inte den enda inkomsten han har. Under sin karriär har han varit bosatt i Monaco där det inte är någon inkomstskatt.
Han har lyckats bygga upp ett ordentligt kapital som har investerats. Bland annat är han delägare i bolagen:
- TMRW Sports
- Neat Burger
- Zapp
- NotCo
- Athletic Greens
- Bowery Farming
I investeringsportföljen syns hans starka intresse för vegansk kosthållning tydligt. Likväl NotCo som Neat Burger arbetar med att ta fram veganska matvaror.
Men, en av de mest spektakulära investeringarna som han har gjort återfinns inom en annan idrott. Hamilton har köpt in sig i NFL-organisationen Denver Broncos tillsammans med ett syndikat lett av Rob Walton från Walmart.
Enligt PlanetF1 uppgår hans förmögenhet till ungefär 285$ miljoner – cirka 3,1 miljarder kronor.
Källor
Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.
Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese