Hem » Frederik Vesti kör för Mercedes i Mexico City GP (FP1)

Frederik Vesti kör för Mercedes i Mexico City GP (FP1)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Den unga danska F2 föraren Frederik Vesti kommer att göra sin debut i en F1 under det Mexiko Grand Prix 2023. Vesti, som för närvarande ligger tvåa i F2-mästerskapet, kommer att delta i FP1-sessionen vid Mexico City Grand Prix senare i år. I denna artikel djupdyker vi in i nyheten som släpptes från Mercedes tidigare idag. Dessutom tar vi en titt på Vestis karriär hittills och vad möjligheten betyder för honom och Mercedes-AMG Petronas F1 Team.

Vesti gör sin F1 debut i Mexiko

Dansken Frederik Vesti kommer att delta i det första träningspasset inför Mexiko Grand Prix senare i år. Detta blir första gången som Vesti kommer att sätta sig bakom ratten i W14, och han kommer antingen att ratta Russells eller Hamiltons bil under 60 minuter på Autódromo Hermanos Rodríguez.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Vesti fick smak på F1-maskineri redan förra året i förartestet som arrangerades i Abu Dhabi efter att säsongen avslutats. Under tillställningen körde han 124 varv i W13, och beskrev det som en otrolig dag. Detta blir därför hans andra erfarenhet i en F1-bil och kommer att delta i det första av de tre träningspassen. Skälet till att F2-föraren får kliva ner i cockpiten är att samtliga stall måste ge rookies chansen vid två träningstillfällen, ett tillfälle för varje ordinarie förare.

Förra året fick exempelvis Théo Pourchaire chansen i Alfa Romeo och Robert Shwartzman i Ferrari tack vare regeln. Även den före detta AlphaTauri-föraren de Vries körde, fast i olika bilar i sin dåvarande roll som reservförare hos Mercedes.

En stigande stjärna i F2

Vesti gör sin andra säsong i F2 och ligger för närvarande tvåa i 2023 års mästerskap. Med tre omgångar kvar av säsongen har han 12 poäng upp till tidigare nämnda Pourchaire som innehar ledningen.

Dansken har tagit fyra segrar och tre andra pallplatser, inklusive en seger i huvudloppet på gatorna i Monaco. Tidigare har Mercedes-junioren varit vinnare av Formula Regional European Championship.

Dröm uppfylls när Vesti kör för Mercedes

Vesti är entusiastisk över möjligheten att köra Mercedes bil i Mexico City. Han sa att det var en dröm som blev sann och att det ska bli en fantastisk upplevelse.

Som så många andra förare är det den här typen av möjligheter som de arbetar hårt för och Frederik anser att möjligheten han har erbjudits innebär ett stort steg på hans resa mot en fortsatt karriär.

Mercedes har fullt förtroende för Vesti

Toto Wolff kommenterade nyheten med att säga att stallet är imponerade av vad Vesti har gjort i F2 i år. Enligt honom är nästa steg att låta Vesti köra FP1 i Mexiko Grand Prix så att han kan utvecklas vidare.

Vidare anser stallchefen att hans juniorförare är talangfull och klok, inte bara snabb. Det är en egenskap som stallet värderar högt och det ligger till grund för att Vesti ska kunna bidra till att lägga grunden inför tävlingshelgen.

Även Andew Shovlin talar gott om dansken som ska ta över en av de två Mercedesbilarna under det förstas träningspasset. Enligt Shovlin har Vesti skött sig felfritt under tidigare testtillfällen och de ser fram emot att ha honom i bilen igen.

Källa: Mercedes

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 7 =