Hem » Verstappen Dominerar Belgien GP 2023 i Utmanande Förhållanden

Verstappen Dominerar Belgien GP 2023 i Utmanande Förhållanden

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

I Formel 1-världen, där varje sekund räknas normalt sett räknas, visade Max Verstappen återigen dominans och skicklighet. Hans mästerliga insats vid det Belgiska Grand Prix var i en klass för sig. Holländaren, som startade sjätte på griden på grund av ett växellådsbyte, skar genom fältet och korsade mållinjen som vinnare hela 22 sekunder före sin stallkamrat i Red Bull, Sergio Perez.

Verstappens otroliga svit

Verstappens triumf på Spa-Francorchamps innebar hans åttonde raka seger. Det understryker hans briljans och dominans i årets säsongen. Den regerande världsmästare tog sig förbi sjufaldige mästaren Lewis Hamilton och Ferraris Charles Leclerc. Därefter lämnade han de två, som hade kämpade om vem som skulle slutade trea, långt bakom sig och tog upp jakten på stallkamraten.

Efter det första depåstoppet var Perez en munsbit för Verstappen som körde ikapp, förbi och iväg utan några som helst problem. Så stod det sig genom tävlingen, och i striden om den sista pallplaceringen var det Ferrari och Leclerc som drog det längsta strået.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Detta var Leclercs tredje pallplats för säsongen som alla har kommit under sprinthelger. Hamilton avbröt jakten på monegasken med ett varv kvar att köra och valde istället att sikta in sig på extrapoängen för snabbast varvtid – något han lyckades köra hem.

Kanske var han orolig efter det , enligt Toto Wolff, tveksamma straffet han tilldelades i sprint racet på Spa igår?

Tsunodas Imponerande Insats

Yuki Tsunoda förtjänar ett särskilt omnämnande för sin insats vid det Belgiska Grand Prix. AlphaTauri-föraren krigade till sig ett nytt poäng genom att komma i mål som tia.

Det var endast den tredje gången i år som han har slutat bland topp 10 – men han är fortsatt den enda föraren i AlphaTauri som har plockat poäng.

Insatsen var välkommen som återhämtning från förra helgens besvikelse när Daniel Ricciardo slog honom. Tsunodas hårda jobb som medförde poäng visar dock att han kan bli en hårdare nöt att knäcka än vad Ricciardo vill kännas vid.

Striden om Positionerna

Medan Tsunoda kämpade för att behålla sin poänggivande position var det andra förare som kämpade för sina platser på banan. Belgien Grand Prix var inte utan sin beskärda del av drama.

I den första kurvan inträffade en kollision mellan McLarens Oscar Piastri och Ferraris Carlos Sainz. Utfallet blev att båda förarna fick parkera bilarna tidigt, även om Sainz kämpade på längre än vad Piastris bil tillät.

Vädret Spelade in

Ett kort regnskur mitt i tävlingen kryddade till händelserna en aning, men den upphörde snabbt. Förarna behövde aldrig lämna däcken för torrt underlag utan istället var det vissa som tog tillfället i akt att kasta på mjuka däck och tjäna varvtid.

En av dem var Lando Norris som efter ett par svaga stinter tog rätt beslut. De nya däcken gav honom greppet som behövdes och han stod för ett par riktigt tjusiga omkörningar.

På tal om omkörningar måste även Ocon nämnas som gjorde en riktigt fin manöver på Tsunoda in i chikanen efter den långa DRS-rakan. I det stora hela var det många trevliga omkörningar och även George Russell bjöd på fin underhållning i det avseendet.

Slutord om Belgien GP 2023

Bakom den ledande trion slutade Hamilton fyra med det snabbaste varvet. Fernando Alonso säkrade en välförtjänt femte position för Aston Martin.

George Russell, som valde en enstoppstrategi, slutade sexa, före Lando Norris.. Bakom dem återfanns Alpines Esteban Ocon åttonde, medan Lance Stroll och Yuki Tsunoda knep de sista poängplatserna.

Albon och Williams fick därmed gå hem poänglösa efter att ha sett otroligt starka ut i den inledande stinten. De får ta semester med en lite nedstämd känsla i garaget.

Sammanfattningsvis var det Belgiska Grand Prix 2023 ett spännande spektakel, med Verstappens mästerliga insats som huvudattraktion. När säsongen fortskrider kommer fansen att ivrigt vänta på att se om någon kan bryta Verstappens fantastiska svit – frågan är bara om någon verkligen kan rå på honom.

Nu har han bara en raceseger kvar för att tangera Vettels svit med nio raka högst upp på pallen. Det kan han göra i Nederländerna vid nästa F1 race.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 14 =