Hem » Alfa Romeo stannar i F1: Blir partner till Haas

Alfa Romeo stannar i F1: Blir partner till Haas

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

I denna artikel kommer vi att gå igenom Alfa Romeos fortsatta engagemang i Formel 1, trots förändringar i partnerskap och strategier. Vi kommer att dyka in i detaljerna kring Alfa Romeos beslut att stanna i F1 när de lämnar Sauber. De har sökt efter en lösning för att bli kvar, och nu blir det så, enligt italiensk media, efter att de har nått ett samarbete med Haas. Läs vidare för att få reda på mer om hur Alfa Romeo planerar att behålla sin närvaro på F1-scenen.

Alfa Romeo fortsätter i Formel 1

Alfa Romeo har bekräftat att de kommer att fortsätta sponsra Formel 1 stall. Det nuvarande avtalet med Sauber, som de arbetat med sedan 2018, kommer att upphöra efter den pågående säsongen. Partnerskapet initierades av dåvarande president Sergio Marchionne för att stärka Alfa Romeos varumärke.

Sauber köps upp av Audi

Partnerskapet med Sauber har varit mycket framgångsrikt och gett Alfa Romeo stor synlighet utan att själva göra stora investeringar för en närvaro i sporten med ett eget stall. Det har rört sig om ett renodlat namnsponsorskap, men relationen avslutas när Audi tar över Sauber.

Det betyder dock inte att Alfa Romeo har för avsikt att lämna motorsporten. Ledningen har aktivt sökt efter alternativa partners.

Som VD Jean-Philippe Imparato har uttryckt vid flera tillfällen, har alla möjliga scenarier utvärderats, från ett potentiellt inträde i WEC (i partnerskap med Peugeot) till att fortsätta i Formel 1.

Möjligt samarbete med Haas

I maj träffade Imparato Haas teamchef Gunther Steiner i Monte Carlo för att diskutera ett potentiellt samarbete. Haas bekräftade omedelbart att de inte kunde överlåta titeln då de har ett avtal med MoneyGram. Det innebär att ett liknande avtal som Alfa Romeo har med Sauber inte är möjligt.

Men, det amerikanska stallet var ändå intresserade av att försöka hitta en lösning. Nu verkar det som att en gemensam väg framåt är funnen.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

‘Rebrand’ av Ferrari power unit

Enligt uppgifter som Motorsport.com har tagut del av, som ännu inte har bekräftats av de inblandade parterna, kommer Alfa Romeo nästa år att kopplas till Haas genom att man döper om Ferraris power unit som används av Steiners gäng. Det säkerställer en fortsatt närvaro i F1-cirkusen för italienarna, om än i en annan form än tidigare.

Alfa Romeo Fortsätter i F1 efter klassiskt knep

Detta är inte en ovanligt tillvägagångssätt och det har använts vid flera gånger tidigare. Ett exempel hittar vi 2016 då Renaults motor döptes om till Tag-Heuer när Red Bull körde med de motorerna.

Om vi går tillbaka i tiden gjordes en liknande sak med Porsches F1-motorer som användes av världsmästarna McLaren. Inför fjolåret bestämde sig även Renault, av marknadsstrategiska skäl, att ge upp sitt namn i Formel 1 till förmån för Alpine.

Det är visserligen ett företag i samma koncern, men den parallellen kan även dras mellan Alfa Romeo och Ferrari.

*Denna artikel är översatt med hjälp av AI

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese