Hem » FIA vill se striktare regler för besökare

FIA vill se striktare regler för besökare

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

FIA vill se striktare regler för besök i direkt anslutning till racingbanan. En incident som inträffade i samband med Barcelona Grand Prix har väckt oro hos organisationen. Nu kan regelverket komma att ses över för att förbättra säkerheten.

Två incidenter med personer på banan 2023

Hittills under året har det inträffat två incidenter som är kopplade till åskådare på eller i direkt anslutning till F1 banorna. Som tidigare nämnt inträffade den ena i Barcelona och det är den mest uppmärksammade.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Det var den brasilianska megastjärnan Neymar Jr som var på besök för att se eventet i sin gamla hemstad. I samband med att formationsvarvet skulle påbörjas stod han precis i vägkanten.

Representanter till FIA presidenten släppte ett pressmeddelande med budskapet:

FIA presidenten understryker att alla på griddens hälsa och välmående är högsta prioritet”

Incidenten är som sagt inte den enda av sitt slag. Under Australien Grand Prix var det fans som var framme vid Hülkenbergs Haas som stod parkerad.

Även den incidenten fick rubriker och frågor kring säkerheten ställdes. Nu ser det ut som att FIA kan komma att begära striktare regler kring besökare på banan för att motverka liknande händelser.

FIAs president vill se förändringar

FIA har inte bara Formel 1 under sin tillsyn. Flera andra motorsporter är också associerade med dem, bland annat Formel E.

Under racet i Berlin tog sig åskådare in på banan i ett otroligt säkerhetsf-iasko. Att problemet med åskådare på banan inte är isolerat till F1 är något som FIA är tydliga med.

Så här sa Ben Sulayem om sin syn på saken:

Vi måste lära oss av incidenten i Barcelona. FIA har fått en försäkran från Domenicali att åtgärder har vidtagits för att en liknande incident inte ska upprepas… Det är inte bara ett problem i F1. Även Formula E och WEC samt andra kategorier har haft för många personer på gridden.”

Samtidigt visar saudiern att han har fullt förtroende för att arrangörerna kommer att lyssna på kraven från FIA. Han sa dessutom att säkerhet i motorsport är federationens främsta prioritet.

Därmed kan vissa ändringar komma att träda i kraft för att minska antalet åskådare, eller på annat sätt stärka säkerheten för alla inblandade.

Källa: Racingnews365

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese