Hem » Blir Ford ny motorleverantör till Red Bull?

Blir Ford ny motorleverantör till Red Bull?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-20

Red Bull har arbetat med sitt Power Train program sedan det stod klart att Honda skulle lämna sporten. Nu ryktas det dock att en annan amerikansk biljätte kan komma att ta steget in i F1. Så vad tror vi – blir Ford ny motorleverantör till Red Bull?

Ryktet säger att Ford blir ny motorleverantör till Red Bull

Det har varit en väldigt händelserik vinter trots att det inte har körts någon Formel 1. Dels har det varit hela cirkusen med stallchefer som bytte stall åt höger och vänster.

Samtidigt har rykten kring Andrettis potentiella inträde varit minst sagt ihärdiga. Det har föranlett heta debatter där inte minst Toto Wolff har stått på sig och försökt mota fan i dörren.

Nu fortsätter ryktena att florera. Mirror har rapporterat att en affär mellan Red Bull och Ford troligtvis offentliggörs i New York.

Det skulle ske i samband med att de regerande konstruktörsmästarna visar upp bilen för säsongen 2023. Tidigare har Fords motorsportschef sagt att de inte stänger dörren för Formel 1.

Oklart hur starkt samarbetet eventuellt blir

Skulle det visa sig att USA:s näst största biltillverkare ingår någon form av samarbete med Red Bull F1 team återstår det att se hur det kommer att utformas. Honda och Red Bull har haft ett fortsatt nära band till varandra även efter att japanerna lämnade sporten.

Samtidigt har Red Bull lagt ner mycket resurser på bygga upp sitt eget motorprogram med RBPT. Så, vart passar Ford in i bilden?

I skrivande stund är det något oklart.

Så vitt media har rapporterat så har amerikanarna inte uppgett något intresse för att utveckla en F1 motor till 2026. Därmed får vi vänta och se hur det utvecklar sig – om det ens finns ett avtal.

Red Bull har vänt sig mot USA tidigare

Visar det sig att affären är sann så stärker Red Bull sin närvaro i USA ännu mer. Inför fjolårssäsongen annonserade de att techföretaget Oracle blev deras nya titelsponsor.

Avtalet uppgavs enligt ESPN vara värt 100$ miljoner per säsong och sträcka sig över fem år. Skulle Ford också bli en partner till Red Bull nyttjar F1 stallet det växande amerikanska intresset riktigt bra.

Tillväxten på andra sidan Atlanten är en av de främsta faktorerna till att biltillverkaren överväger att ta steget in i F1. Detta enligt Motorsport.com.

Rimligt att stallet är intresserade

Red Bull har tidigare haft långt gångna förhandlingar med andra biltillverkare. Jag drar mig till minnes förvåningen när affären med Porsche föll igenom.

Kanske har Ford valt att gå med på de villkoren som Porsche inte var särskilt intresserade av? I så fall kan det bli amerikanarna som tar platsen i sporten som är så hett eftertraktad.

Oavsett vilket så verkar Red Bull inte vara främmande för att hitta en biltillverkare att ingå ett samarbete med. Den tredje februari får vi svaret på om det ligger något i ryktena eller om de endast är just rykten.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 6 =