Hem » Steiners åsikt om Schumachers övergång till Mercedes

Steiners åsikt om Schumachers övergång till Mercedes

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Günther Steiner är inte känd för att hålla igen när han får en fråga. Tvärtom så har Haas stallchef ett rykte om sig att säga vad han tycker. Den egenskapen förstärks förstärks i Drive to Survive som släpps 24:e februari.

Men, en fråga kvarstår. Vad anser italienaren om sin före detta förares karriärval efter att de gått skilda vägar? Nu vet vi vad Steiners åsikt om Schumachers övergång till Mercedes är.

Erbjöd aldrig reservförarrollen till tysken

Varje stall behöver ha en reservförare. Arbetsuppgifterna varierar men de består huvudsakligen i att stötta sitt F1 stall. Det görs genom körning i simulatorn – både under racehelger och under perioder av förberedelser.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Under flera år har brasilianaren Pietro Fittipaldi innehaft den rollen i Haas. Efter den spektakulära och obehagliga kraschen som Grosjean råkade ut för i Bahrain fick Fittipaldi köra två race. Han deltog i Sakhir GP samt Abu Dhabi GP 2020.

Men han har inte riktigt bevisat att han har det som krävs för att ta en plats i sporten på heltid som ordinarie förare. Det blev tydligt efter att Mazepin och Haas rev det existerande kontraktet. Trots den dåliga timingen fick brassen inte förtroendet utan istället värvades Kevin Magnussen.

Inför säsongen 2023 är det fortfarande inte officiellt vem som är reservförare i det amerikanska Formel 1 stallet. En sak är dock säker – Steiner erbjöd aldrig den möjligheten till Mick Schumacher.

Vore lågt

I en intervju med GPfans diskuterade den profilstarka stallchefen resonemanget. Enligt Steiner vore det lågt att erbjuda en petad förare rollen som reservförare. Därmed valde Haas att inte ens diskutera frågan med Schumacher och hans representanter.

Samtidigt visade inte tysken något intresse i en sådan lösning heller. Steiner uppgav att Mick och hans agent aldrig föreslog det. Samtidigt är italienaren dessutom väl medveten om att det är en knepig situation att ta sig an en roll lägre i hierarkin. Han sa i intervjun att han inte trodde att Mick skulle vara särskilt lycklig med en sådan lösning.

Steiners åsikt om övergången till Mercedes

Så vad är Günther Steiners åsikt om övergången till Mercedes för sin forna förare? Är han glad? Avundsjuk? Faktum är att Steiner är realistisk.

I en intervju med tysk media har Steiner låtit meddela att han tror att Schumacher befinner sig i bra position. Haas stallchef pekade ut att Mercedes har flera syskonstall i startfältet – det kan öppna upp nya möjligheter. Det givna exemplet som givetvis lyftes fram i intervjun var hur de Vries fick chansen efter sitt framträdande på Monza. Detta tack vare det nära samarbetet mellan Williams och Mercedes som gav nederländaren en möjlighet att visa vad han går för.

Önskar ingen något ont

Steiner är en stark karaktär och kan vara rak på sak – men han önskar inte någon förare något ont. I intervjun med tysk TV pekade han ut det. Italienaren sa att han inte hoppas att någon förare ska behöva missa några race.

Möjligheten finns ändå att en sådan chans öppnar upp sig – det har vi sett flera gånger de senaste säsongerna. I så fall är Mick definitivt redo att ta sig an rollen som racingförare sade Steiner. “Ibland är ett steg tillbaka två steg framåt“.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese