Hem » Alfa Romeo Byter Fokus: Siktar på WEC
Alfa Romeo WEC bil (Ai-genererad)

Alfa Romeo Byter Fokus: Siktar på WEC

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-03

Avtalet mellan Sauber och Alfa Romeo löper ut efter säsongen och racet i Abu Dhabi blev det sista F1 Saubers sista med det italienska varumärket. Det såg länge ut som att italienarna skulle bli kvar i sporten, men nu verkar det som att Alfa Romeo byter fokus till en annan motorsport.

Förhandlade med Haas

Alfa Romeo övervägde möjligheterna att bli kvar i motorsportens finrum. Ett tag såg de ut som att de skulle ingå ett avtal med Haas.

Den affären gick dessvärre inte igenom. Jean-Philippe Imparato sa så här till Autosport:

Vi ville inte göra om samma sak med Haas som vi gjorde med Sauber. Det skulle leda till att vi blir ett företag som sätter vårt märke på någon annans jobb och det hade inte varit något nytt…”

Men bara för att Alfa Romeo inte blir kvar i F1 med Haas, kommer de troligtvis inte att lämna motorsporten helt. De kan komma att gå en liknande väg som Mick Schumacher som ska köra för Alpine i WEC nästa säsong.

Kostnadsberäkningar

Det Stellantis-ägda varumärket kan dyka upp i WEC framöver. Imparato sa att de inte har något att göra med WRC och att gruppen redan är representerade av två varumärken Formula-E.

Däremot skulle det vara aktuellt med en comeback till WEC där Alfa Romeo tidigare har varit framgångsrika. Dessvärre är det inte helt enkelt att avgöra vad en sådan investering är värd och därför har inget beslut tagits ännu.

Alfa Romeo befinner sig just nu i processen där de genomför kostnadsberäkningar för att se om WEC är rätt steg för dem.

Intresset för WEC är stort just nu, och när det råder euphoria är det svårt att förstå hur mycket som måste investeras för att nå ett större mål”

Möjliga samarbeten med Peugeot

Om Alfa Romeo väljer att satsa på WEC kan de få hjälp från Stellantis existerande motorsportsprojekt. Gruppen tävlar redan i kategorin med varumärket Peugeot.

Därmed skulle det finnas möjligheter att hitta interna samarbeten. Visserligen sa Imparato att de två projekten skulle kunna ha två olika målsättningar.

Fast trots det så skulle det kunna finnas gemensamma intressen. De två varumärkena tillhör trots allt Stellantis.

Imparato la dock mycket vikt vid att det italienska varumärket inte har tagit något beslut ännu. Därmed återstår det att se huruvida det blir någon satsning eller inte.

En sak är dock klar. Alfa Romeo är väldigt nöjda med utfallet från sitt sponsoravtal med Sauber i Formel 1. Imparato kallade det till och med för den bästa investeringen någonsin.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese