Hem » Zhou Guanyu: Lön, Flickvän & Karriär

Zhou Guanyu: Lön, Flickvän & Karriär

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-16

Zhou Guanyu är en kinesisk F1 förare. Han tävlar för Sauber F1 team och han gjorde debut i sporten 2022. Zhou är den första kinesiska föraren i Formel 1 någonsin och i den här texten bekantar du dig med hans väg till F1 samt mycket annat.

Snabbfakta om Zhou Guanyu

  • Född: 30 maj 1999
  • Födelseort: Shanghai, Kina
  • Nationalitet: Kinesisk
  • Längd: 176 cm
  • Vikt: 63 kg
  • Nuvarande F1-stall: Sauber

Zhou Guanyus väg till Formel 1

Zhou påbörjade sin karriär inom karting vid åtta års ålder i Kina. Han flyttade till Sheffield i Storbritannien 2012 för att tävla i en mer konkurrenskraftig miljö.

Han vann bland annat Super 1 National Rotax Max Junior Championship och Rotax Max Euro Challenge. Sedan fortsatte han med att tävla i italienska F4.

Zhou Guanyu representerade Prema och han kom tvåa i mästerskapet 2015 och han tävlade mot andra numera väletablerade förare likt Lando Norris.

Zhou tog klivet från F4 till FIA Formula 3 European Championship och presterade väl i tre säsonger. Hans prestationer medförde att han fick chansen i F2 där han utsågs till årets rookie säsongen 2019.

Han fortsatte att tävla i mästerskapet och 2021 blev han trea i F2. Då valde Alfa Romeo att plocka in honom som stallkamrat till Valtteri Bottas.

Under sin junior-karriär har den kinesiska föraren varit ansluten till flera juniorsatsningar. Under det sista året i F2 var han exempelvis stöttad av Alpine.

Zhou Guanyu i Formel 1

Zhou Guanyu gjorde debut i Formel 1 2022 i Alfa Romeo. Kinesen gjorde bra i från sig och han byggde snabbt upp ett rykte om att vara bra på att ge återkoppling till sina ingenjörer.

Han tog sina första poäng till Formel 1 VM tabellen i sitt första race då han slutade på tionde plats. Under sitt första år samlade kinesen ihop 6 poäng och han följde upp det med ytterligare 6 poäng 2023.

Zhou Guanyu utmanades om platsen bredvid sin stallkamrat, den finska Formel 1 föraren Bottas, av F2-mästaren Theo Pourchaire inför säsongen 2024. Kinesen drog dock det längsta strået och han blir kvar i sporten med Stake F1 team,

AI illustration av Zhou Guanyu som kör en Stake F1 bil förbi en kinesisk flagga och två spelautomater

Zhou Guanyu Lön

Zhou Guanyu uppges tjäna omkring 2 miljoner dollar per år i Sauber. Det är mindre än stallkamraten Bottas som har en F1 lön motsvarande 10 miljoner dollar.

Lönegapet dem emellan speglar den stora skillnaden i rutin och erfarenhet samt hur många poäng de bidrar med till stallet. Kinesen är dock ung, och om F1 påbörjar en liknande tillväxtresa i Kina som sporten har gjort i USA finns det goda förutsättningar för Zhou att tjäna betydligt mer i framtiden.

Flickvän och familj

Detaljer om Zhou Guanyus personliga liv, inklusive information om eventuell flickvän, är inte allmänt kända. Han tenderar att hålla sitt privatliv borta från rampljuset.

I en intervju med F2 framkommer det dock att hans far drev ett eget företag. Zhou var dessutom duktig på matematik i skolan, något som kanske kan förklara varför han är så bra på att diskutera med sina ingenjörer?

Vanliga frågor om Zhou Guanyu

När debuterade Zhou i F1?

Zhou gjorde Formel 1 debut 2022 med Alfa Romeo F1 team.

Vad tjänar Zhou Guanyu i Formel 1?

Den kinesiska F1 föraren uppges tjäna cirka 2 miljoner dollar per säsong baserat på kontraktet för 2023.

Vilket juniorprogram tillhörde Zhou?

Zhou var en del av Ferraris juniorprogram och sedan Renault.

Vilket nummer har Zhou i F1?

Zhou har bil nummer 24.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese