Hem » Två förare bestraffas i Kanada Grand Prix 2023 träning

Två förare bestraffas i Kanada Grand Prix 2023 träning

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Det var en minst sagt stökig fredag när Formel 1 anlände till Monreal, Kanada. Teknikstrul och ösregn ställde minst sagt till det för samtliga inblandade.

För att vara fredagsträningar var det ändå relativt händelserikt – även om rödflaggan var ute stora delar av FP1. Trots det lyckades två förare dra på sig bestraffningar under de fria träningspassen inför Kanada Grand Prix 2023.

FP1 försvann & FP2 förlängdes i Montreal

Det dröjde inte länge före rödflaggan hängdes ut under det första träningspasset i Kanada Grand Prix 2023. Pierre Gasly fick problem på sitt första utvarv, men någon mer körning blev det inte.

Kamerasystemet strulade nämligen ordentligt och det påverkade säkerhetsaspekten. Därför kunde FP1 aldrig återupptas, något som kompenserades med att en halvtimma adderades i inledningen av det andra träningspasset.

Till följd av att den första sessionen blev så kort var det en ovanlig gammal bekanting som återfann i toppen av tidtabellen – Valtteri Bottas. Det var faktiskt bara han och 11 andra förare som satte en tid innan passet avbröts.

I FP2 var det dubbelt Mercedes i ledningen. Hamilton var i topp med Russell i hälarna, bara 2,7 hundradelar bakom.

Men – inte heller det andra träningspasset flöt på smärtfritt – framför allt inte för Alpine. Visserligen var det Haas tysk, Nico Hülkenberg, som först tvingade ut rödflaggan i det andra träningspasset.

Det dröjde dock inte långt efter att Haasbilen hade bärgats tills dess att det var dags för nästa avbrott. Nu var det återigen Alpine, i from av Ocon, som satte stopp för de övriga.

Dessutom var det ösregn i slutet av det sista passet för fredagen. Med tanke på hur väderleksrapporten ser ut inför dagens kval till Kanada Grand Prix och det tredje träningspasset kanske det var bra? Bottas summerade det fint när han kallade det ett väder för ankor och änder.

Två förare bestraffade under FP2

Hittills i år har vi sett flera bestraffningar. Bland annat stod Alonso feluppställd på startgridden i Saudiarabien, han följde upp Ocon som hade en liknande situation i säsongsöppningen i Bahrain.

Båda två åkte på fem sekunders tidstillägg, men sedan dess har utformningen av boxarna förändrats. Den förändringen genomfördes inför racet i Melbourne med avsikt att hjälpa förarna att ställa upp sig ordentligt.

De två förarna som har åkt på en bestraffning i Montreal har tacksamt nog inte påtvingats några sportsliga konsekvenser. Istället tilldelas de F1 böter för att ha kört för snabbt i depån.

De två syndabockarna är Lance Stroll samt Yuki Tsunoda. Den förstämda tilldelas 1000€ i böter för att ha kört 17,8 kilomter i timmen för fort.

Tsunoda å sin sida kom undan lindrigare. Han låg bara 0,4 km/h över hastighetsbegränsningen och tvingas betala in 100€.

Detta kommer alltså inte att påverka startuppställningen inför morgondagens race. Tacksamt med tanke på att jag har tippat upp Stroll som en het kandidat för topp 6 placering.

Du kan se racet samt kvalet hos ViaPlay via Allente.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese