Hem » Tufft uppvaknande från VM-drömmen för Sergio Perez
En väckarklocka som väcker Perez från VM-drömmen

Tufft uppvaknande från VM-drömmen för Sergio Perez

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-13

Inledningen av säsongen såg minst sagt ljus ut för Sergio Perez som efter racet i Azerbajdzjan såg ut att kunna blanda sig i titelstriden. Efter kvalet till Miami Grand Prix såg saker och ting ännu bättre ut för mexikanen, men sedan dess har saker och ting gått utför. När mexikanen slog upp ögonen i morse var det nog ett tufft uppvaknande från VM-drömmen.

Perez har tuffa race bakom sig

När lamporna slocknade i Miami hade Perez en ypperlig chans att faktiskt ta sig förbi Max Verstappen i Formel 1 VM-tabell ställningen. Tanken var att han skulle kunna segla iväg från Pole position.

Samtidigt skulle Verstappen ödsla tid på att ta sig genom fältet och som bäst sluta tvåa, men så blev det inte. När målflaggan hängdes ut var Perez inte överst på pallen – det var Max.

Därmed missade Mexikanen möjligheten att sätta sig i förarsätet, och frågan är om han satt vid ratten i kvalet inför Monaco Grand Prix heller. På Monte Carlos gator gick saker nämligen käpprätt åt skogen för Sergio som kraschade ut i Q1.

Perez startade sist av alla och blev poänglös i racet. Samtidigt gav han möjligheten till fotograferna att ta värdefulla bilder av underredet på bilen då den lyftes bort.

I racet blev han poänglös – och den prestationen följdes upp med ett katastrofalt tidskval i Barcelona. Perez tappade kontrollen och snurrade av banan och hade allt annat än optimala förutsättningar inför fortsättningen.

Tillslut blev han utslagen i Q2 och han startar elva bakom Gasly i dagens race. Samtidigt står Max Verstappen främst av alla och förväntas segla iväg med vinsten – något som betalar 1,20 hos Bethard.

Bethards odds på Spanien Grand Prix 2023

Drömmen om VM-titeln borta?

Prestationerna den senaste tiden har medfört att Perez har hamnat ordentligt på efterkälken. I en sådan här tuff tid skulle man kunna tänka sig att han söker stöd hos sin arbetsgivare, men icke.

Efter kvalet igår var den frispråkiga och underbara Helmut Marko ute i media igen. Österrikaren sa att det är dags för Perez att vakna upp och glömma möjligheten att bli världsmästare i Formel 1.

Enligt PlanetF1 ska Marko ha sagt så här till tysk media:

För Sergio har saker och ting inte gått så bra sedan Monte Carlo. Han behöver koncentrera sig på racing, inte på titeln. Jag hoppas att han återhämtar sig. Hittills den här helgen har han hela tiden varit 3 – tiondelar långsammare. Det är den andra helgen i rad som detta händer.”

Det kanske inte hjälper mexikanens självförtroende att senior personal från det egna stallet kritiserar honom offentligt i media. Fast det är inte bara Marko som har sagt vissa negativa saker.

Efter den senaste tidens rabalder har Perez jämförts med de Vries svårigheter hos systerstallet AlphaTauri. Men Dr. Marko anser att det här är annorlunda.

Det är en annan situation och han trodde på sin dröm om att bli världsmästare. Checo har fått ett relativt hårt uppvaknande nu, och jag är säker på att han samlar sig igen.”

Svårt att nå pallpats

Vidare ska Marko ha sagt att han tror att det höga däckslitaget i Barcelona kan hjälpa Mexikanen att äta sig fram genom fältet. Men tyvärr tror Marko att en topp tre placering är väldigt optimistiskt.

Spelmarknaden tror som Marko. En pallplacering betalar ungefär 2,30 hos olika spelbolag medan en slutplacering bland de sex främsta förarna anses klart mycket mer troligt.

Unibet odds på Spanien GP 2023

Enligt Dr. Marko måste ett race med flera depåstopp uppvisa sig för att Perez ska ha en chans på pallen. Samtidigt säger han att en hela tre stopp kan bli aktuella när de varven ska betas av. Totalt rör det sig om 307,236 kilometer.

Om det blir varmt kommer slitaget på däcken att vara högre, men en trestoppare är möjlig. Då är det möjligt att bilen kan sluta trea om han gör några omkörningar, men det kommer att bli svårt.

Hur det hela utvecklar sig kommer att bli minst sagt spännande. Spanien Grand Prix är inte känt som en omkörningsfest, men med Red Bull bilen bör det ändå gå.

Racet börjar klockan 15:00 och sändningen på ViaPlay påbörjas redan 13:55 med härligt uppsnack.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Kommentatorer är Björn Wirdheim och Janne Blomqvist.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − nio =