Hem » Stora investeringar i Alpine efter kritik från VD

Stora investeringar i Alpine efter kritik från VD

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Miami Grand Prix blev en lyckad tillställning för Alpine F1 team där båda förarna säkrade värdefulla poäng. Det var välbehövligt efter den minst sagt tveksamma helgen i Baku och debaclet under omstarten av racet i Australien. Inför det första racet för året i USA hade dock Alpines VD uttalat sig väldigt negativt om hur saker hanterades i racestallet. Trots det väntar nu stora investeringar i Alpine.

Amatöraktigt utförande kritiserades

Inför F1 säsongen 2023 har Alpine haft som uttalad målsättning att bli det fjärde bästa stallet i konstruktörs-VM. Men säsongsinledningen har varit väldigt svag och det har fått VDn Rossi att uttala sig kraftfullt.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

När han gjorde ett framträdande i fransk TV inför kvalet till Miami Grand Prix sa han så här:

Det är en besvikelse, det är faktiskt dåligt. Årets säsong har inletts med svaga prestationer och de har utförts svagt.

Citat från Racingnews365

Att kritisera säsongsinledningen kan så klart tyckas vara fullt berättigat. Men Rossi höll verkligen inte tillbaka på kritiken utan han ifrågasatte även inställningen hos sina anställda.

Hans kritik indikerade att ledningen inte är nöjda med resultatet i förhållande till hur mycket pengar som har spenderats på Formel 1 stallet.

Det är uppenbart att vår position i tabellen inte är värdig pengarna vi spenderar och vi är ganska långt – eller faktiskt väldigt långt – från årets slutmål... Jag noterar inte bara en avsaknad av resultat och noggrannhet utan möjligen också en potentiell inställning som inte lever upp till stallets föregående standard.”

Citat från Racingnews365

Szafnauer ska prata med Rossi

När stallchefen Otmar Szafnauer ombads att kommentera uttalandet från Alpine VDn var han återhållsam. Faktum var att han inte hade hört den kritiken själv tidigare och han var förvånad över vad som hade sagts.

Amerikanen sade sig inte ha en susning till varför Rossi hade uttalat sig så och att han skulle ta upp saken med sin chef. Han sa dessutom att stallet är fyllt av personal som är erfaren och att samtliga alltid ställer höga krav på sig själva.

Det kan låta som att situationen är spänd hos team Enstone, men det blir ännu värre. Enligt The-Race har Laurent Rossi låtit meddela att hans tålamod inte varar för evigt.

Om inte prestationerna förbättras kommer han inte att vara feg i termer av att vidta åtgärder. Faktum är att VDn säger sig vara villig att genomföra förändringar om stallet fortsätter att underprestera 2023.

Att döma av hans uttalande hänger stallchefen lite löst och kanske ska han börja bli orolig? Så här har Rossi uttryckt sig:

Det går inte att gömma sig här. Otmar anställdes för att leda stallet, genom säsongen och nästa säsong mot målen vi hade, vilket innebär ständig förbättring som vi gjorde de första två åren, fyra, femma och att nå podiet… Alla börjar med ett förtroendekapital och det måste hanteras. Du kan bara acceptera ett antal motgångar i en konkurrensutsatt sport, misstagen syns.

The-Race

Men trots den hårda tongången så Renault och Alpine inte för avsikt trappa ner på sin satsning. Verkligheten är raka motsatsen.

Stora investeringar i Alpine

Alpine har beslutat sig för att rekrytera och investera stort i sitt Formel 1 stall. Idag har planer offentliggjorts som innebär att de kommer att rekryteras ny personal och mer därtill.

Bland annat kommer de att köpa in en simulator som verkligen ligger i framkant och den kompletteras med en ny chef för simuleringarna. Tanken är att den ska tas i bruk 2025 och således kommer den vara på plats inför de nya reglementes förändringarna 2026.

Den nuvarande är väldigt gammal, närmare 20 år. Innan den hamnade i Alpines ägo tillhörde den McLaren.

Dessutom har fransmännen beslutat sig för att – precis som Ferrari – rekrytera ny personal inom aerodynamiken. Tanken är att gå från 38 till 45 personer inom den avdelningen och samtliga nyrekryteringar ska vara för senior personal.

Externt kapital bekostar stora investeringar i Alpine

Renault som äger Alpine är inte på något sätt fattiga, men precis som alla andra inom sporten söker de hela tiden externa sponsorer. Nu verkar det som att en delägare kommer att finansiera de stora investeringar i Alpine som planeras.

Ryktet säger nämligen att bilåterförsäljaren AutoNation kan komma att köpa in sig i Formel 1 stallet. Under helgen i Miami var AutoNation en partner till Alpine och det tas som ett tecken på vad som är i görningen.

Dessutom närvarade likväl Rossi som Renaults VD Luca de Meo i Miami, kanske har de diskuterat affärer? Affären har inte bekräftats, men det ryktas och hintas ordentligt om att så kan vara fallet.

Szafnauer sa så här på presskonferensen:

Jag är inte direkt involverad i köpet av aktier, men jag tror att när det händer, eller om det händer, så kommer det att annonseras. Det är trevligt att folk är intresserade. Jag är övertygad att om vi skulle få in den typen av intäkter så får vi en injektion till infrastrukturen.”

Motorsport.com

Framtiden får utvisa vad de nya investeringarna kommer att medföra. En sak är säker – Alpine är inte ensamma om att satsa stort.

Både McLaren och Aston Martin har också lagt massor av resurser på sina anläggningar den senaste tiden. Samtidigt kommer Audi in med nytt kapital till Sauber så upprustningskriget lär fortsätta.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 1 =