Hem » Guldläge för Perez i Miami efter en till Leclerc krash

Guldläge för Perez i Miami efter en till Leclerc krash

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-26

Sergio Perez har fått ett guldläge inför Miami Grand Prix 2023. Mexikanen knep pole position i gårdagens kval som var väldigt händelserikt. Men att Perez står i första startrutan när lamporna slocknar är inte den största överraskningen.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Perez har guldläge i Miami

Sergio Perez och Red Bull har ett starkt stöd i Miami där en stor andel av befolkningen har latinamerikanskt påbrå. Därmed var jublet högt på läktarna igår när Perez knep pole position efter att ha gjort jobbet och bankat in ett varv tidigt i Q3.

Mexikanen startar framför Alonso och Carlos Sainz, så de tre främsta platserna innehas av spansktalande förare. Men – vart är Leclerc och Verstappen?

Jo, Perez har fått ett guldläge inför racet i Miami. Detta tack vare att Charles Leclerc följde upp den jobbiga inledningen på helgen med att krasch i kvalets mest avgörande skede.

Ferrariföraren kvaddade sin bil ordentligt när han satsade allt på förbättra sin tid. Tyvärr för hans del blev det inte någon förbättring utan Leclerc snurrade och begravde bilen i barriären.

Därmed får han nöja sig med sjunde plats som bäst idag. Det finns nämligen en risk att han måste byta växellådan och därmed bestraffas med nedflyttning.

Men Leclercs krasch påverkade inte bara honom utan till följd av rödflaggan fick de övriga förarna inte någon möjlighet att förbättra sig. Max Verstappen var en av dem och just därför sitter Perez i ett riktigt fint utgångsläge.

Max startar nämligen från nionde rutan efter att ha gjort ett misstag under sitt första flygande försök i Q3. Han kommer att få jobba för att ta sig fram igenom fältet och när han väl är vid täten kan Perez ha susat iväg.

Det innebär att Sergio har goda chanser att ta lämna Miami som ledare i årets Formel 1 VM tabell. Mexikanen är bara sex poäng efter Verstappen just nu och vid en vinst kliver han upp som herren på täppan.

Storslaget av Magnussen i Miami

Om Verstappen och Leclerc är lite missnöjda med hur kvalet utspelade sig så kan motsatsen sägas om Kevin Magnussen. Dansken gjorde som Perez och satte en tid tidigt i Q3 och den skulle visa sig bli minst sagt värdefull.

Hans tid räckte till att bli fjärde snabbast och om man bortser från fjolårets kval till sprint racet i Brasilien så är det här Haas bästa kvalresultat någonsin. Snacka om bra läge att leverera det resultatet för hemma fansen som ser bilen med de amerikanska flaggorna starta i andra startled.

Tyvärr kunde Magnussens stallkamrat inte leverera en lika fin insats som Kevin. Nico Hülkenberg klarade inte av att ta sig in i Q3 utan han får nöja sig med att starta från 12:e plats – slagen av Albons Williams.

Men, Albon och Hülkenberg är väl inte de stora snackisarna rörande vilka som rök i Q2 när förarna kvalade in till Miami Grand Prix 2023.

Tungt kval för Hamilton

Lewis Hamilton är den mest meriterade föraren på startfältet och han är van vid att köra en vinnande bil. Men så är det inte längre utan britten tvingas kämpa ordentligt med materialet han har att tillgå.

I kvalet till racet i Miami fick Mercedesföraren se sig besegrad och utslagen redan i Q2. Hamilton får starta från 13:e startrutan samtidigt som Russell är sexa.

Lewis var inte särskilt nöjd efter kvalet och han hamnade i trafik vilket medförde att han inte kunde sätta någon stabil tid.

Jag hoppades att det skulle finnas några ögonblick när bilen kändes halvbra och trodde att kanske skulle jag kunna ta mig in till Q3″

F1.com

Som sagt, hoppas man att bilen ska kännas halvbra så är det inte någon raket de kör. Toto Wolff var också kritisk och kallade bilen för en nasty piece of work.

I intervjuerna efteråt sa han dessutom att resultatet var sämre än förväntat. Det finns dock en chans för Lewis att köra upp genom fältet, men omkörningar förväntas vara svåra.

Övriga noteringar

Hemmasonen Sargeant hade inget trevligt kval och han blev faktiskt sist av alla. Det var inte riktigt vad han hade räknat med, framför allt med tanke på att Albon nästan tog sig in i Q3.

Lance Stroll är en annan förare som antagligen bara vill glömma kvalet till Miami Grand Prix. Alonso startar två och Stroll kunde inte ens ta sig ur Q1.

Kanadensaren har fått en stallkamrat som det inte på något sätt är enkelt att mäta sig med och han får jobba hårt i dagens race. Men, trots att han startar på artonde plats så bör han med materialet han har att tillgå ha en rimlig chans att ta poäng.

Jag personligen ser fram emot racet och tror att vi kommer att få se bra underhållning. Det ska regna lite under dagen så asfalten kommer att vara otroligt svårkörd med dåligt grepp.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese