Hem » Inget GM i F1 utan Andretti
En Andrettibil på racingbanan

Inget GM i F1 utan Andretti

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-10

Det blir inget GM i F1 utan Andretti. Flera högt uppsatta chefer hos den amerikanska biljätten har sagt att de inte är intresserade av att ingå andra samarbeten. Sätter det press på de existerande F1 stallen att acceptera Andretti som en elfte deltagare?

FIA har godtagit Andretti

FIA valde att ge grönt ljus till Andrettis ansökan om att tävla i Formel 1 tidigare i höstas. Tanken är att den amerikanska racingorganisationen ska göra debut i sporten säsongen 2025.

De existerande stallen är inte särskilt positivt inställda till att få sällskap av ytterligare en konstruktör. Fler deltagare innebär att prispotten späds ut eftersom det är fler munnar som ska ha del av kakan.

En majoritet av de nuvarande konstruktörerna har därför satt sig på tvären och de har stöd av Liberty Media. Situationen har inte nått någon lösning och kanske är det därför flera högt uppsatta chefer hos General Motors har uttalat sig i media nyligen.

GM är inte intresserade utan Andretti

GM, som äger Cadillac, har ingått ett avtal med Andretti om ett samarbete. Det anrika varumärket ger tyngd till den amerikanska ansökan och att få in ett så välkänt amerikanskt märke i sporten skulle vara intressant för F1.

Eftersom Andrettis ansökan ännu inte har accepterats har det förekommit vissa spekulationer förande huruvida GM skulle kunna bli partner till något annat Formel 1 stall. Men General Motors har inte några sådana planer.

Enligt flera högt uppsatta chefer hos GM blir det inget Andretti i Formel 1 utan Andrettis närvaro. Mark Reuss har exempelvis sagt såhär:

GM är dedikerade till att samarbeta med Andretti för att tävla i F1

Det är en besvikelse för vissa stall. Ett av dem är Williams som faktiskt har amerikanska ägare.

Vowles var öppen för ett samarbete

Autosport rapporterade att Williams F1 stall skulle kunna vara intresserade av att samarbeta med Cadillac. Vowles har öppnat dörren för att ingå ett avtal om Andrettis bud faller igenom.

Williams är kundstall till Mercedes och de har starka band till varandra. Men, det blir färre och färre kundstall och från och med 2026 kommer det att finna hela sex motortillverkare i sporten.

Därmed faller det sig naturligt att Williams är intresserade av att kanske hitta en annan motorleverantör?

Volwes sa såhär om ett möjligt samarbete:

Jag välkomnar GM med öppna armar och jag hoppas kunna forma en relation till dem om saker och ting inte fungerar. De är ett otroligt företag som jag tror skulle göra sporten bättre.”

Representanterna för GM verkar dock inte vara särskilt intresserade. För att de ska ta steget in i Formel 1 måste de alltså ske tillsammans med Andretti.

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese