Hem » Nytt kontrakt för F1 på Zandvoort (Två säsonger)

Nytt kontrakt för F1 på Zandvoort (Två säsonger)

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-12-08

Det blev ett nytt kontrakt för F1 på Zandvoort och tävlingen kommer att bli kvar på F1 kalendern ytterligare två år. Nyheten offentliggjordes under torsdagen och det innebär att den orangea armén får fortsätta njuta på hemmaplan. Incitamenten att förlänga avtalet och säkra Nederländernas Grand Prix två år till var starka. Max Verstappen får således ytterliga några chanser att charma sina landsmän på hemmaplan.

Nytt kontrakt för Zandvoort som har hyllats

Racen i Nederländerna har varit häftiga tack vare den annorlunda banan. De bankade kurvorna samt den intensiva atmosfären har gjort arrangemanget minnesvärt.

Men det är inte bara för racingen som Zandvoort har hyllats. Tillställningen har fått rosor för de goda möjligheterna att ta sig till banan på ett miljövänligt sätt.

99 procent av biljettinnehavarna med “general admission” tog sig till banan:

  • Med kollektivtrafik
  • Till fots
  • På cykeln

Det uppgav f1.com.

Därutöver har arrangörerna arbetat på bred front med att reducera utsläppen i samband med Nederländernas Grand Prix. Det var en bidragande orsak till att kontraktet förlängs ytterligare två säsonger.

Totalt minskade utsläppen med 80 procent under årets tävlingshelg. Således är Zandvoort ett föredöme som visar vägen för F1:s strävan att bli koldioxidneutralt 2030.

Två förare från Nederländerna

Max Verstappen har tävlat i Formel 1 sedan 2015. Sedan dess har han byggt upp en robust fanskara och nederländaren har hunnit bli världsmästare i F1 vid två tillfällen.

Red Bull-förarens närvaro på startgridden är därmed en stark morot för att arrangera ett race i Nederländerna. Förlängningen kan därmed delvis ha motiverats av Verstappen har kontrakt till säsongen 2028.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Men från och med nästa säsong tävlar ytterligare en F1 förare från Nederländerna. Mercedes tidigare reservförare, Nyck de Vries kommer att tävla för AlphaTauri nästa säsong.

Det är lätt att förstå varför ett nytt kontrakt för Zandvoort upprättades. Två hemmaförare, samt en underhållande bana där arrangörerna jobbar med miljöaspekten är precis vad Formel 1 vill se.

Kommentarer från arrangörerna och F1

Det skrevs alltså ett nytt kontrakt för F1 på Zandvoort. Arrangörerna och representanter från Formel 1 uttalade sig i samband med offentliggörandet.

Så här sa Jan Lammers , sportdirektör för Nederländerna Grand Prix:

Vi ser fram emot att arrangera fler race, inte minst med tanke på att de inhemska fansen får se två nederländska förare. Vår ambition är att fortsätta erbjuda ett brett och överraskande nöjespaket och skapa den ultimata racefestivalen.

Stefano Domenicali uttalade sig så här i samband med att avtalet med Nederländernas Grand Prix förlängdes:

Nederländerna Grand Prix har snabbt etablerat sig som en av fansens favoriter. Det är ett evenemang med otrolig energi och en bra upplevelse för fansen varje år.

Låt oss hoppas att tävlingarna i Nederländerna blir roliga även framöver. De kan säkerligen attrahera många som vill göra en F1 resa under de kommande säsongerna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − elva =