Hem » Ny strategichef i Ferrari: Vasseurs första förändring

Ny strategichef i Ferrari: Vasseurs första förändring

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-02-24

Det blir en ny strategichef i Ferrari säsongen 2023. Den nytillträdda stallchefen Frédéric Vasseur har gjort en första genomgång av vad som gick fel i fjol. Granskningen ledde till en rockad och vi kommer att få se nya ansikten vid italienarnas depådesk under årets Formel 1 säsong.

Följ Ferraris nya strategiteam på TV

Kanal

Prova nu

Allente

Viaplay

Ny strategichef i Ferrari

Det blir alltså en ny strategichef i Ferrari F1 stall. Därmed hoppas stallet kunna ordna upp de stora problemen som rådde under fjolårets många race.

Alla minns exempelvis med förskräckelse hur strategerna klantade till det för stjärnföraren Charles Leclerc under racet i Monaco vilket kan sägas ha kostat honom segern.

Ett annat exempel återfanns i Ungerns Grand Prix där en däcksstrategi som inte ens fanns med i Pirellis förslag inför tävlingen applicerades.

Den nya strategichefen som kommer att synas vid depådesken heter Ravin Jain. Han tar över från Inaki Rueda.

Förändringen betyder dock inte att Inaki Rueda förlorar sitt jobb. Istället flyttar han till ett nytt jobb i fabriken där han kommer att arbeta med att stötta “de sportsliga delarna av verksamheten“.

Snabbinfo om Ferraris nya strategichef

Ravin Jain har tidigare varit racestrategisk ingenjör i Ferrari. Han kommer från Indien och studerat vid det högt ansedda universitetet i Oxford, Storbrittanien.

Ferraris nya strategichef Jain har en master i matematik och fysisk teori. Därutöver innehar indiern en första klassens examen inom fysik.

Ravin Jain har arbetat hos Ferrari i sju år men även dessförinnan var han verksam inom Formel 1. Han har nämligen genomfört internships hos Marcus Erikssons gamla arbetsgivare Caterham likväl som hos Williams.

Vassurs kommentarer rörande bytet av strategichef

Den nytillträdda stallchefen Frédéric Vasseur kommenterade uppgifterna till Autosport. Han strök under att problemen i fjol inte ska läggas på en enskild individ.

När man diskuterar strategi och aerodynamik måste du se mer än bara toppen av pyramiden. Väldigt ofta när vi pratar om strategi så handlar det mer om organisation än bara han som sitter vid depådesken.”

Autosport

Vidare påpekar fransmannen att problemen i fjol måste förstås ordentligt. Handlar det om organisationen, eller är det mer ett kommunikationsproblem?

Tydligare ansvarsfördelning

En annan sak som kommer att vara annorlunda i år jämfört med i fjol i Ferrari är ansvarsfördelningen mellan stallchefen och racedirektörern.

Frédéric Vasseur har arbetat med att skapa tydlighet i vem som ansvarar för vad mellan sig själv och Laurent Mekies som ofta syns i TV. När årets F1 kalender nu rullar igång kommer Mekies styra hur racen sköts.

Den nytillträdda stallchefen Vassuer kommer främst att vara ansvarig för att hantera externa intressenter. Det handlar om media, sponsorer men även hjälpa förarna.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Källa: Autosport

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 4 =