Hem » Nu kan du bli ägare av en Formel 1 bil

Nu kan du bli ägare av en Formel 1 bil

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-02-23

Hur häftigt hade det inte vara att äga din egen F1 bil? Man kan dagdrömma om att ha en Audi R8 eller en Lamborghini, men oavsett hur häftiga de än må vara så når det inte riktigt hela vägen upp till en egen Formel 1 bil. Nu kan du faktiskt bli ägaren av en F1 bil och det finns flera olika sätt att lägga vantarna på en.

F1 bilar säljs ofta på auktion

Formel 1 bilar har så klart ett högt värde och det är inte ovanligt att man hör någon fråga vad en sådan faktiskt kostar. Vanligtvis syftar de till kostnaden för att utveckla racingbilarna som stallen använder idag.

Men, det finns en alternativ tolkning också. Den handlar om vad värdet är på andrahandsmarknaden och på bilarna som faktiskt kan köpas av privatpersoner.

Ja, du hörde rätt – privatpersoner har faktiskt den möjligheten. Det möjliggörs genom olika auktioner där pensionerade bilar säljs till högst budande.

Genom åren har flera bilar fått nya ägare den vägen och ofta är det RM Sotheby’s som har äran att hålla i klubban. Auktionshuset har specialiserat sig på försäljning av unika, anrika bilar och här kvalar F1 bilar in.

Exempel på F1 bilar som sålts på auktion

Formel 1 bilar säljs på auktion med jämna mellanrum. Några exempel är 2003 års Ferrari F2003 GA som kördes av Michael Schumacher.

I den bilen vann den historiska tysken fem tävlingar och han kvalade till sig pole position fyra gånger. En av vinsterna bärgades på anrika Monza – ni kan ju föreställa er jublet i publikhavet den gången.

Därutöver satte han snabbast varvtid med bilen vid upprepade tillfällen. Faktum är att exemplaret, som såldes av tidigare nämnda RM Sotheby’s, var den mest framgångsrika bilen av den upplagan.

Andra bilar som kan nämnas i sammanhanget är en McLaren MP4 17D från säsongen 2002. Den har körts av den smått legendariska finska F1 föraren Kimi Raikkönen.

Det var i den bilen som finnen tog sin bästa placering året 2002 när han kom i mål som tvåa på Circuit de Nevers Magny-Cours i Frankrikes Grand Prix. Men, det är inte bara Kimi som har haft med den bilen att göra.

McLaren MP4 17D designades nämligen av Adrien Newey, den smått legendariska bildesignern. Han jobbar som du säkerligen vet för Red Bull och är hjärnan bakom bilen som Max Verstappen fullständigt dominerar med den pågående säsongen.

Ny bil till salu

Under onsdagen den nionde augusti släpptes en nyhet rörande försäljningen av F1 bilar. Det finns nämligen en ny F1 bil att lägga vantarna på och återigen handlar det om en Ferrari.

Nu handlar det om en av Michael Schumachers F2001b som likt Kimis bil kördes 2002. Lite kuriosa kring den är att den sjufaldiga världsmästaren aldrig slutade sämre än trea med bilen.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Dock finns det en hållhake för gemene man som vill äga en riktig Formel 1 bil. Vad kan det vara?

Jo, priset.

De lyckliga vinnarna som ropade hem de två tidigare nämnda bilarna betalade 14,630,000CHF samt respektive 1,973,750CHF. Motsvarande summor i svenska kronor är lite drygt 178 miljoner respektive 24 miljoner.

Alternativet för fansen

Tacksamt nog finns det ett alternativ. Du kan nämligen vända dig till leksaksbilar.se där du kan lägga vantarna på en modellbil.

Där säljs fina miniatyrer av Formel 1 bilar för betydligt överkomligare summor. Exempelvis kan du köpa en replika av Max Verstappens RB18 från tillverkaren Spark för 2799kr.

Ett annat alternativ är Valtteri Bottas Alfa Romeo C42, byggd av Bburago för under 300 kronor. Dessa är med andra ord betydligt mer kostnadsvänliga än dem som säljs hos RM Sotherby – och passar genomsnitt fansen betydligt bättre prismässigt.

Summa summarum – att äga en riktig Formel 1-bil är en dröm för många motorsportentusiaster, men det är en dröm som kommer med en betydande prislapp. Oavsett om du är en samlare som är redo att investera i lite racinghistoria, eller ett fan som nöjer dig med en exakt miniatyr, finns det något för alla som älskar sporten Formel 1.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese