Hem » Leclerc startar från pole position i Bahrain 2022
Leclerc-startar-från-pole-position-i-Bahrain-2022-i-en-ferrari

Leclerc startar från pole position i Bahrain 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-03-31

Efter att förarna för första gången visat vad de ny bilarna verkligen går för står det klart att monegasker Charles Leclerc startar från pole position i Bahrain 2022. Detta efter att han satte den snabbaste tiden som motsvarade 1.30.558.

Utfallet var en liten gnutta överraskande då spelbolagen och många av experterna höll regerande världsmästaren Verstappen som favorit. Men som jag spekulerade om inför säsongens första race på F1 kalendern så drog Ferrari, delvis tack vare sin fina motor, det längsta strået.

Det var dock väldigt jämnt och med tanke på att Red Bulls bil ser väldigt snabb ut i den första sektorn kan det bli åka av under de första kurvorna när lamporna slocknar i eftermiddag. För Verstappen, som startar tvåa med Sainz och Perez bakom sig, blir det första varvet väldigt viktigt.

Genom att passera Leclerc kan han själv sätta tempot samtidigt som han blir mindre sårbar för strategiskt rävspel. Förhoppningsvis för Red Bulls del så visar även Perez vilken fin racingförare han är så att kampen om alla podium platser lever in i det sista under racet.

Två uppstickare i top 10

Bakom top 4 som alltså utgörs av två Ferrari och två Red Bull när Leclerc startar från pole position i Bahrain är det en blandad kompott. Hamilton presterade bättre än bilen indikerade på träningarna och kvalade in på femte plats. I samma startled återfinns forna stallkamraten och hans wingman, Bottas. 

Att finnen lyckades kvala ut Russell är en rejäl fjäder i hatten och det var inte många som kunde förutspå det innan helgen började. Kanske är Alfa Romeos paket bättre i år så att de kan blanda sig i mittenstriden på riktigt. 

Det bör påpekas att Bottas, inte minst under fjolåret, visade att han är en begränsad racerförare. Därför ska det bli väldigt intressant att se hur han kan prestera i tävlingen imorgon. 

Den andra överraskningar är väl ändå att Magnussen tog sig in i topp tio. Detta trots att dansken led av hydraulik problem enligt den radiokommunikation som förmedlades till TV-tittarna. Hur allvarligt det är återstår att se, men det är roligt att se ett så blandat startfält i årets första race. Även AlphaTauri och Alpine fick in varsin förare i topp 10.

Besvikelser när Leclerc startar från pole position i Bahrain

Ett kval i Formel 1 är inte komplett utan besvikelser. Landskapet är så konkurrensutsatt att det alltid finns några som presterar sämre än väntat. Så var fallet även i det första kvalet för F1 säsongen 2022.

Efter att Vettel testat positivt för Covid-19 och Hülkenberg ringts in under torsdagen var förväntningarna att Stroll skulle leda stallet framåt. Men tyvärr för kanadensaren blev så inte fallet. Istället blev han utkvalad av tysken.

Stroll slutade på en blygsam 19:e plats och han var enbart snabbare än Williams sorgebarn Latifi.

Aston Martin är troligen väldigt besvikna, både med Strolls insats men också med det faktum att båda bilarna eliminerades i Q1. Förhoppningsvis kan de rycka upp sig och göra bättre resultat framöver.

Fortsatt tufft för Ricciardo när Leclerc startar från pole i årets första race

Många känner en viss sympati för den annars så glada australiensaren som missade försäsongstesterna med Covid-19. Ricciardo hade inte någon rolig dag på jobbet i det första F1 kvalet för säsongen och återfinns på 18:e när lamporna slocknar.

Han kan ursäktas denna helgen på grund av omständigheterna, men det kommer bli viktig för Daniel och för McLaren att hans prestationer förbättras, och det snabbt. Förhoppningsvis får vi se en bra insats i racet från Ricciardos sida.

En bra insats av årets rookie i kvalet till Bahrains GP 2022

Att göra sitt första kval i Formel 1 är inte en lätt uppgift. Men kinesen Zhou kan vara belåten med sin egen prestation då han tog sig ur Q1. Kan han hålla sig kall under inledningen på  racet finns det någorlunda, om än små, chanser att han slutar på en poängplats.

Den stora utmaningen blir att hantera årets nya F1 däck samt köra rent och snyggt under de första varven. Undviker han att blandas in i några olyckor finns det gott hopp om att han kan ta sig i mål på ett fint sätt och glädja det hårt beprövade Alfa Romeo stallet.

Resultat från F1 kvalet i Bahrain 2022 (Startfält)

 1. Leclerc
 2. Verstappen
 3. Sainz
 4. Perez
 5. Hamilton
 6. Bottas
 7. Magnussen
 8. Alonso
 9. Russell
 10. Gasly
 11. Ocon
 12. Schumacher
 13. Norris
 14. Albin
 15. Zhou
 16. Tsunoda
 17. Hülkenberg
 18. Ricciardo
 19. Stroll
 20. Latifi