Hem » Inför Bahrains Grand Prix 2022 – Höga förväntningar
En-titt-pa-banan-inför-Bahrains-grand-prix-2022

Inför Bahrains Grand Prix 2022 – Höga förväntningar

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-02

Det är dags för årets första Formel 1 race och förväntningarna har sällan varit högre på ett premiärrace. Inför F1 2022 har reglerna ändrats och äntligen är tiden inne att se bilarna tävla motvarandra för första gången. Så vad har F1Sverige för förväntningar inför Bahrains Grand Prix 2022?

Fler bilar än förväntat kommer i mål

Inför den senaste stora förändringen i reglementet rådde det stor osäkerhet kring motorerna och dess hållbarhet. Det fick inte minst McLaren erfara då de tillsammans med Honda hade en helt obegripligt dålig försäsong. Det fick långtgående konsekvenser för likväl motortillverkare som förare och stall.

Under året har bilarna dock sett bättre ut under försäsongstesterna och antalet mil har varit imponerande. Visserligen var det inte felfritt hos många stall men pålitligheten ser acceptabel ut. Därför kan vi troligtvis förvänta oss att relativt många bilar tar sig i mål och att antalet förare som tvingas bryta till följd av bristande pålitlighet inte blir signifikant.

McLaren säger sig ha levererat en teknisk lösning för bromsarna, Alpine hävdar att deras motor är robust och Alfa Romeo körde många mil under testdagarna i ökenparadiset. Det ger hopp inför Bahrains Grand Prix 2022 som kan bli underhållande på flera sätt.

Bristande förberedelser för förarna inför Bahrains Grand Prix 2022

En faktor som bäddar för högt underhållningsvärde i helgens race är det faktum att många förare inte är vana att köra. Till skillnad från fjolåret då Haas var det enda Formel 1 stallet som enbart hade rookies i bilarna så finns osäkerheten spridd över startfältet.

Den enda nya föraren i F1 2022 är kinesen Zhou Guanyu i Alfa Romeo. Men efter att Sebastian Vettel testat positivt för Covid-19 kommer Nico Hülkenberg att köra i Aston Martin. Han har inte kört något alls på försäsongen och får förlita sig till träningen i simulatorn. Han kommer att få sikta in sig på att bekanta sig med bilen under fredagens träning.

Två andra förare som vi måste nämna införa Bahrains GP 2022 är Daniel Ricciardo och Kevin Magnussen.

Båda två har missat en hel försäsongstest. Magnussen var inte ens tänkt att köra F1 i år och skrev på för Haas i dagarna mellan de båda testtillfällena. Således missade han hela Barcelona testet och har inte varit med i att utveckla bilen över huvud taget.

Ricciardo stoppades av sjukdom och körde inte ett enda varv under den andra testhelgen på samma bana där F1 kalendern 2022 genomför sitt första race. Tacksamt nog för honom fick stallkamraten Norris inte göra exceptionellt många fler varv på grund av tekniska problem.

Förutsägelser inför Bahrains Grand Prix 2022

Ovissheten är stor inför det första racet för säsongen. Stallen tenderar att ägna sig åt så kallad sandbaging och som utomstående är det svårt att veta vilka som faktiskt är starkast.

Men baserat på vad vi har sett på testerna och den retorik som upprätthålls på presskonferenser kan vi försöka se in i framtiden. Nedan följer F1sveriges förutsägelser inför Bahrains GP 2022.

  • Antal bilar i mål: 18+
  • Pole position: Charles Leclerc
  • Vinnare: Max Verstappen

Som tidigare nämnt så har bilarna varit mer pålitliga än vad som kunnat förväntas och stallen har slutfört många varv under försäsongen. Därmed bedömer jag sannolikheten för tekniska problem som något lägre än vad många kanske tror.

Många har troligtvis som målsättning att ta sig i mål och slutföra racet vilket kan medföra att vi inte kommer att se några spektakulära krascher och liknande. Därav misstänker jag att inte mer än 2 bilar kommer att bryta racet.

Svårt att sia om pole position

Vem som kommer att starta längst fram är svårt att säga. Både Ferrari och Red Bull har visat upp fin speed under testerna. Även Haas som kör med en motor från Ferrari F1 stall har varit snabba, även om deras tider har satts under andra förutsättningar än övriga stall.

Det i kombination med att Leclerc är den snabbare av de två Ferrari förarna över ett varv medför att jag tror att han kommer att ta pole.

Racet i Bahrain blir intensivt

Säsongens första race kommer förhoppningsvis att bli lika spännande som alla förväntar sig. Bahrains GP tenderar att bjuda på fantastisk underhållning och banan utmanar bilarna på flera olika sätt. Det finns dock två saker som får mig att tippa över i Verstappens favör rörande raceseger.

  • Vanan att slåss om racevinster
  • De snabba depåstoppen och bra strateger

Under fjolåret såg vi hur viktigt det är att ha rutin när man ska vinna F1 race. Ett strålande exempel var Rysslands Grand Prix där Norris och McLaren på grund av dåliga strategiska val schabblade bort vinsten och vände en fantastisk helg till något av ett fiasko.

Med de skickliga och erfarna strategerna som Red Bull kan lita till kommer de att ge sina förare bästa möjliga förutsättningar. När det är dags för depåstopp kan man lita på att deras personal gör jobbet och Max är den givna ettan i stallet. Därav tror jag att han kommer att dra längsta strået, trots att Leclerc och Ferrari tar pool position i kvalet under morgondagen.

Snabbfakta om Bahrain International Circuit

  • Antal varv: 57
  • Racedistans: 308.24 kilometer
  • Banans längd: 5.412 kilometer
  • Första Grand Prix: 2004
  • Snabbast varvtid: 1.31.447

Vi ser fram emot racet och hoppas att du och dina vänner får en underbar helg. Läs vår summering av helgen på måndag.