Hem » Kan Ferrari hjälpa Andretti in i F1?
Italiensk och Amerikansk flagga bakom en F1 bil symboliserar att Ferrari kan hjälpa Andretti

Kan Ferrari hjälpa Andretti in i F1?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-10-15

Som jag rapporterade tidigare i veckan har Alpines avtal med Andretti löpt ut. Det innebär att det potentiellt nya F1 stallet från USA behöver en partner. Så, kan Ferrari hjälp Andretti in i F1?

Ferrari kan hjälpa Andretti

Andretti behöver ha en motorleverantör om de skulle göra entré i F1 2025. Den ursprungliga tanken var att de skulle använda motorer från Renault och samverka med Alpine.

Det avtalet löpte dessvärre ut och Alpine har inte något intresse av att förnya det. Därför måste den amerikanska organisationen, där den före detta svenska F1 föraren Marcus Ericsson ska köra IndyCar 2024, se sig om efter en ny partner.

Den partnern kan bli Ferrari och de det ser ut som ett rimligt val.

Politiska spelet och konkurrenter

Ferrari har länge haft flera kundstall som har köpt både motorer och andra delar från dem vilket har gett dem politiskt inflytande. Både Haas och Sauber Alfa Romeo kör med Ferraris Formel 1 motor.

Audi har dessvärre köpt upp en majoritet av Sauber och det innebär att italienarna att förlora en viktig kund inför säsongen 2026.Så vad kan de göra?

Jo, de kan skaffa sig ett nytt kundstall för att återta förlorad makt i det politiska spel inom sporten. Ett avtal kan därför gynna de båda racingorganisationerna.

Amerikanerna får samtidigt tillgång till en högt ansedd motor, något som annars ser problematiskt ut. Mercedes har redan flera kundstall och Red Bull har sagt att de inte är villiga att ta sig an fler kunder, bortsett från AlphaTauri.

Därutöver har Ferrari inte varit särskilt negativt inställda till att släppa in ytterligare ett stall i sporten. Därmed finns det goda möjligheter för både Ferrari och Andretti att hitta ett positivt samarbete som gynnar båda två.

Detta förutsätter så klart att det elfte stallet faktiskt accepteras.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese