Hem » Nya käppar i hjulen för Andrettis inträde i F1
Kontrakt med timglas som visar att tiden runnit ut för Andretti och Alpine

Nya käppar i hjulen för Andrettis inträde i F1

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-10-12

Andrettis F1 försök att ta sig in i Formel 1 har stött på nya problem. Den amerikanska racingorganisationen hade en överenskommelse med en motorleverantör men det har löpt ut.

Motorn bakom Andrettis F1 dröm saktar ner

FIA godkände Andrettis ansökan om att bli det elfte F1 stallet i början av oktober. Tanken är att det amerikanska racingstallet ska kliva in i sporten från säsongen 2025.

Jänkarna har ett avtal med Cadillac och det har varit ett av de starkaste argumenten för att släppa in dem i sporten. Dessvärre är Cadillac inte redo att bistå med F1 motorer så tidigt som 2025 utan de skulle ha den möjligheten först 2027.

Därför behöver Andretti en partner och de hade en överenskommelse med Alpine om att köra med deras motorer. Det avtalet har löpt ut, något som sätter nya käppar i hjulen för Andrettis inträde i F1.

Inte villiga att inleda nya förhandlingar

Bruno Famin som är ansvarig för Alpines F1 organisation sedan rockaden tidigare under säsongen bekräftade att det tidigare avtalet har löpt ut. Det byggde på att Andretti skulle ha godkänts snabbare men så har det, som vi alla redan vet, inte blivit.

Trots att de två parterna verkar ha kunnat finna varandra vid förhandlingsbordet tidigare ser det inte ljust ut för Andretti just nu. Alpine säger sig nämligen inte vara intresserade av att förlänga den tidigare uppgörelsen.

Men, fransmännen stänger inte dörren helt och hållet. Famin säger att de kan återuppta samtalen om och när Andretti får grönt ljus att tävla i F1.

Så, dörren är inte helt stängd, men ytterligare ett hinder uppstod precis för den ambitiösa amerikanska organisationen.

Alpine stänger inte dörren för Andretti

Alpines stallchef säger att hans organisation inte har något emot att Andretti blir det elfte stallet i Formel 1. Det kräver bara att de kan bevisa att de faktiskt skulle öka värdet för sporten.

Samtidigt säger Famin att det inte är deras jobb att avgöra om amerikanernas närvaro faktiskt skulle öka sportens värde. Men, undertecknad tror ändå att Alpine är ganska intresserade av att få in ett kundstall.

Den här härvan lär bli utdragen och vi får nog räkna med att flera nyheter planteras i media med olika agendor. Flera chefer hos Liberty sägs bland annat vara negativt inställda till att släppa in Andretti – men frågan är om de får sin vilja igenom.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese