Hem » Miami Grand Prix 2022: Max Verstappen besegrade Leclerc
Miami-Grand-Prix-2022-vanns-av-Verstappen

Miami Grand Prix 2022: Max Verstappen besegrade Leclerc

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-11

Miami Grand Prix 2022 bjöd på riktigt bra underhållning med flera bataljer runt om på banan. Charles Leclerc hade fördelen att starta från pole position men på grund av graining på hans F1 däck kom Verstappen ifatt honom.

Men det var inte bara i täten som det var händelserikt. Zhou fortsätter att ha otur och han tvingades bryta racet väldigt tidigt. Aston Martin kunde inte konvertera sitt fina kval till poäng mycket på grund av pålitlighetsproblem.

Formel 1 racet i Miami 2022, det femte på årets F1 kalender, bjöd helt klart publiken på spänning och det var en bättre tävling än vad som först antogs på den nya banan.

Max Verstappen vann Miami Grand Prix 2022

Efter att ha haft problem med bilen och inte riktigt kunnat lära känna banan fick den regerande världsmästaren se sig besegrad i kvalet till Miami Grand Prix 2022 av båda Ferraribilarna.

Det gjorde inte så mycket. Ferrari som stod ockuperade det första startledet efter att ha levererat en brilliant prestation under Miamis kval har för stora problem med däcken.

När Sainz trots lite kamp inte kunde hålla Verstappen bakom sig när bilarna passerade de första två kurvorna försvann hans funktion som bromskloss.

Jakten var igång och det dröjde inte länge, nio varv närmare bestämt, innan Leclerc fick vika ner sig. Max kunde enkelt passera genom att aktivera DRS över start- och målrakan.

Därifrån kontrollerade Verstappen racet. Med hjälp av två extra varv på den första stinten hade han fräschare däck när omstarten gick efter att Norris och Gasly kolliderat vilket föranledde säkerhetsbil.

Vinsten samt extrapoängen för snabbast varvtid medför att gapet mellan monegasken och den flygande, eller kraschande, holländaren nu är mindre än 20 poäng.

B-lagen hade en hård kamp om sista pallplatsen i Miami Grand Prix 2022

Om det var Leclerc och Ferrari som gynnades av att säkerhetsbilen kom ut i kampen om segern så var förhållandet det motsatta i strävan efter tredjeplatsen.

Red Bulls duktiga raceingenjörer kunde snabbt konstatera att Perez hade tillräckligt med marginal ner till Bottas för att göra ett depåstopp utan att förlora banposition.

Sagt och gjort, när omstarten gick körde Perez på ett par fräscha medium samtidigt som Sainz fortfarande hade sina gamla hard. Trots det kom mexikanen aldrig förbi, även om det var riktigt nära när säkerhetsbilen återvända till depån.

För Sainz del känns det troligtvis väldigt skönt att ha fått komma tillbaka upp på poängplats och han körde riktigt fint. Även om han försvarade sig för egen maskin i slutet av racet så bör han ändå tacka pålitlighetsproblem för hjälpen han fick på traven.

Före det första depåstoppet var det nämligen väldigt nära att Perez körde om Carlos Sainz. Men på grund av tekniska problem förlorade Checo mängder av hästkrafter.

Det bidrog till att ferrariföraren kunde bygga upp en lucka som sedan gav honom en buffert för att hantera Ferraris tjabbliga stopp som tog över fem sekunder.

Är Hamilton fortfarande kung i Mercedes?

Sedan säsongen 2014 har ingen förare varit i närheten av lika dominant som Lewis Hamilton. Mercedes har i princip varit hans stall, inte minst efter att Rosberg lämnade i samband med att han vann VM tabellen.

Årets säsong har dock bidragit med andra förutsättningar. I kvalen är Mercedes ingenstans. Stallet har problem med att förstå det nya konceptet och bilen lider av porpoising.

Som om inte det vore nog har resultaten gått emot Hamilton samtidigt som den nya stallkamraten Russell levererar topp 5 placeringar systematiskt. Det är helt enkelt nya tider för Lewis.

Under säkerhetsbilen hörde vi honom lite grinig över radion då han insåg att han i princip var garanterad att förlora sin sjätteplats till stallkamraten. Visserligen är det förståeligt.

Men om det fortsätter så här kan man nog fråga om Hamilton fortfarande är kungen av Mercedes.

I Miami Grand Prix 2022 hamnade han på en sjätteplats och han ligger nu 23 poäng bakom Russell. Samtidigt har han gjort stora uppoffringar för att hjälpa stallet att hitta rätt och vi ska inte läsa in för mycket i resultaten hittills.

Miami Grand Prix 2022 gav chanser som togs tillbaka

Rent sportsligt så kommer Miami Grand Prix 2022 att minnas som ett knepigt event för många tävlande. Efter att ha kraschat under fredagen visade Bottas och Alfa Romeo styrka under kvalet.

Finnen kvalade in sin bil i det tredje startledet och han såg ut att sluta framför båda silverpilarna fram till dess att Gasly och Norris kolliderade. Omstarten gick och Bottas förblev i framkant.

Men efter en missbedömning i inbromsningen efter den långa bakrakan passerades han av båda Mercedesbilarna och hamnade tillslut på sjunde plats. Å ena sidan innebar det fina poäng, men prestationen lovade så mycket mer.

För stallkamraten Zhou tog dagen slut i samma veva som racet började. Han slapp i alla fall svettas i vad många förare har beskrivit som det fysiskt tuffaste racet i år.

AlphaTauri och Aston Martin tappade bollen

Två stall som verkligen imponerade i kvalet under F1 eventet i Miami 2022 var Aston Martin och AlphaTauri. Dessvärre tog sig Tsunoda tillbaka till fjolårets prestationer när racet startade.

Han var ingenstans alls, i samma klass som Latifi.

Stallkamraten Gasly hade ett något bättre race men efter att han råkat bli påkörd av Alonso, en kontakt som resulterade i fem dyra sekunders tillägg till spanjorens tid, fick han problem.

Värre blev det när han återigen blev påkörd av Norris som även han hade ett aningen blekt race. Britten fick bryta och fransmannen fick problem med styrningen.

Samtidigt hade Aston Martin lyckats med konststycket att klanta till det i förberedelserna till tävlingen. Det medförde att båda bilarna fick starta från depån, det vill säga sist.

Därmed missade de möjligheten att starta högt upp i fältet givet bilens prestanda. Dock slutade det okej för Stroll som efter Alonsos tidsbestraffning hamnade på tionde plats och fick en poäng.

Dessvärre är det så jämnt i år att sådana misstag blir väldigt kostsamma. AlphaTauri och Aston Martin får därför se sig i spegeln och lära av det som skedde och gå vidare.

Albon visade klass i Miami Grand Prix 2022

En förare som visade vad han går för under helgens race i Florida var Williams Alex Albon. Thai-britten rattade in bilen på en stabil tionde plats men även han flyttades upp en placering till följd av Alonsos incident med Gasly.

Därmed har Albon, i fältets sämsta bil, tagit tre poäng hittills i år.

En annan förare som förtjänar stort beröm är Alpines franska förare Esteban Ocon. Som man bäddar får man ligga brukar det heta och det passar bra in på Ocon.

Efter att ha kraschat ut sig själv från möjligheten att kvala startade han sist. Med lite hjälp av Aston Martin blev det tillslut start tredje från slutet. Men när målflaggan hängdes ut hade Ocon gjort skäl för lönen.

Genom riktigt fin körning och lite tur hamnade han tillslut på åttonde plats och bärgade 4 viktiga poäng. Det är dubbelt så många som megastjärnan Alonso skrapat ihop under säsongen 2022.

Haas och Vettel klantade till det i Florida

Ett stall som haft det lite tyngre under de senaste racen är Haas. Visserligen tog Magnussen poäng senast, men kollegan Schumacher levererar noll och ingenting.

Igår hade han chansen på poäng men den tog han inte. Istället kolliderade han med sin mentor Vettel i slutskedet av tävlingen. Det resulterade i att Vettel fick bryta.

Samtidigt slogs vingen sönder på Haasbilen och amerikanarna blev poänglösa.

I sin helhet var det ett helt okej race vi fick se. Inte minst med tanke på hur pessimistiska många var inför tävlingen och med tanke på hur mycket snack det var om att banan inte bjöd in till omkörningar blev det riktigt bra.

Visserligen får vi tacka Gasly och inte minst Norris för att de kryddade till de sista varven i Miami Grand Prix 2022. Med det sagt så ser jag gärna fler tävlingar på banan, inte minst med möjligheten till regnkaos som kan bidra till ytterligare underhållning och strategiska drag.