Hem » Hur mycket kostade Schumachers krascher i Haas?

Hur mycket kostade Schumachers krascher i Haas?

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-11-27

Ett av de främsta skälen till Haas valde att byta ut Mick Schumacher var att han trasade sönder bilen. Günther Steiner och Gene Haas hoppas att Nico Hülkenberg ska erbjuda ett par tryggare händer. Huruvida det är rätt eller fel kan diskuteras. Har kostnaderna för att kvadda bilen har stuckit iväg kan man givetvis se logiken. Men, hur mycket kostade Schumachers krascher i Haas egentligen?

Nya pengar från titelsponsor

Haas är ett av F1 stallen som inte når upp till budgettaket. De har länge kämpat med begränsade finansiella medel och de hoppas kunna dra nytta av det finansiella regelverket.

Säsongen 2021 var de tvungna att skriva på sponsoravtal med betalföraren Nikita Mazepins far, ett avtal som höll stallet flytande men som upphävdes i samband med försäsongstesterna 2022. Sedan dess har stallet inte haft någon titelsponsor.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Inför USA Grand Prix 2022 offentliggjorde Haas att de har hittat en ny namnsponsor. Den kommande säsongen kommer stallet att döpas om till MoneyGram Haas F1 Team.

Det är ett stort steg mot att nå budgettaket och bli mer konkurrenskraftiga. Men trots kontraktet så finns det inte obegränsat med pengar.

Därför har stallet inte råd att anlita förare som har sönder bilen titt som tätt.

Tre kostsamma olyckor

Med tanke på att Haas gjorde sig av med sin tyska förare och motiverade det med den finansiella aspekten kan man fråga sig, hur mycket kostade Schumachers krascher i Haas?

Nu har den högt ansedda tyska tidningen Bild kommit över svaret på den frågan. Mick hade tre betydande krascher under säsongen som bidrog till att räkningen för att reparera hans bil stack iväg.

Den första inträffade i Saudiarabien. Där kraschade Mick Schumacher ordentligt i kvalet.

Olyckan medförde att den före detta F2-mästaren inte kunde delta i söndagens race. Därmed förlorade stallet en fin möjlighet att ta viktiga poäng till Formel 1 VM.

Nästa olycka inträffade i Monaco. Det såg spektakulärt ut och Schumachers bil gick bokstavligen talat i två delar.

Visserligen är bilen designad för att gå sönder på det sättet för att skydda föraren. Det betyder dessvärre inte att olyckan inte bidrar räkningen.

Den sista kraschen inträffade i Japan Grand Prix. Ett stort problem med den incidenten var att den inträffade efter att det fria träningspasset hade avslutats.

Så mycket kostade Schumachers krascher stallet

Nu är säsongen över. Tysk media i form av Bild har fått tag i uppgifter som visar hur mycket krascherna som Mick Schumacher stod för faktiskt kostade stallet.

Media påstår att totalt kostade Schumachers krascher i Haas över 3 miljoner Euro. Det är mer än 32 miljoner svenska kronor och lite drygt 3,1 miljoner USD.

Det kan sättas i relation till avtalet med Haas nya titelsponsor som sägs vara värt lite drygt 20 miljoner USD per säsong. En annan referenspunkt finner vi från debatten kring hur Red Bull skulle straffas för att ha brutit mot det finansiella regelverket.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Seidl sa att en halv säsongs utveckling är värd strax söder om 3 miljoner USD. Så mycket kostade Schumachers krascher stallet som annars hade kunnat bidra till att skapa en mer konkurrenskraftig bil.

Nu sägs det att Schumacher kan hamna hos Mercedes som reservförare. Där kan Hamilton bli en bra mentor för tysken och hans framtida karriär.

Kanske kan lärdomar från Mercedes organisation bidra till att Mick blir mindre kraschbenägen om han återvänder till sporten på heltid i framtiden.

Källa: Crash