Hem » FIA ändrar pitstop-reglerna efter Max Verstappen kontrovers

FIA ändrar pitstop-reglerna efter Max Verstappen kontrovers

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-03-04

FIA ändrar pitstop-reglerna för att undvika farliga situationer – men vilka nya regler gäller? Efter Max Verstappens kontroversiella körning i depåutfarten vid Monaco GP 2022, har FIA uppdaterat sina regler kring pitstop-linjer. Vad innebär de nya reglerna och hur kommer de påverka F1-förarna i år?

Se förarna följa de nya reglerna på live-TV

Kanal

Prova nu

Allente

Viaplay

FIA ändrar pitstop-regler efter Verstappens incident i Monaco

Under Monacos Grand Prix i fjol körde de båda Red Bull förarna Max Verstappen och Sergio Perez väldigt nära, eller över, linjen vid utgången från depån.

Det medförde att Ferrari protesterade och anklagade båda förarna för att ha brutit mot reglerna genom att korsa pitlane-utgångslinjen.

Sådan körning är en säkerhetsrisk eftersom bilarna som lämnar depån har en betydligt lägre hastighet än de som befinner sig på racelinjen.

Efter racet undersökte FIAs domare incidenten men de beslutade att ingen av förarna skulle bestraffas för händelserna.

Domarna slog dock fast att Max Verstappen visserligen inte hade placerat hela däcket innanför linjen på asfalten, men det innebar inte något regelbrott på grund av hur reglerna var formulerade.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

FIA håller diskuterade regelförändringar

FIA-delegaternas beslut att fria Verstappen grundade sig på en ändring av ordalydelsen i ISC – International Sporting Code – inför säsongen 2022 som stipulerade att en förare “inte får korsa” linjen vid pitlane-utgången.

Enligt domarna “korsade” inte bilen linjen i regelbokens mening.

Anledningen var att Max Verstappen inte korsade linjen med ett helt däck utan bara med delar av det.

Beslutet orsakade dock oro bland flera av Formel 1 förarna eftersom det i praktiken öppnade dörren att flytta ut ena hjulet över markeringen i banan.

På så sätt skulle en förare som lämnade depån kunna försvara sin position vilket i sin tur potentiellt skulle riskera allvarliga säkerhetsproblem.

FIA har mot den bakgrunden fört diskussioner under vintern för att förtydliga reglerna och öka säkerheten för förarna.

De nya ändringarna i ISC godkändes av World Motor Sport Council och har kommunicerats till team och förare inför Bahrain Grand Prix.

FIA ändrar pitstop-reglerna i International Sporting Code (ISC)

FIA har nu ändrat ordalydelsen i ISC för att undvika liknande situationer i framtiden.

Nya formuleringar har adderats till regelverket och de klargöra att gränsen för att korsa linjen nu bedöms baserat på ytterkanten av däcket.

Samma regler kommer även att appliceras vid depåinfarten.

Det är alltså ytterligare en sak att hålla reda på för förarna och stallen sedan Formel 1 redan tidigare har fått vissa nya regler 2023.

Källa: Motorsport.com

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese