Hem » Dubbelt Mercedes på pallen i Barcelona 2023

Dubbelt Mercedes på pallen i Barcelona 2023

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-28

Gårdagens spanska Grand Prix bjöd på relativt bra underhållning. I alla fall om vi bortser från den totala avsaknaden på spänning rörande vinsten. När målflaggan hängdes ut var Max Verstappen 24 sekunder före Lewis Hamilton på andra plats. Mercas framgång slutade inte där utan det blev dubbelt Mercedes på pallen i Barcelona.

Motståndet inget problem för Verstappen i Barcelona 2023

Max Verstappen hade total kontroll över hela helgen i Barcelona. Hans insats var så gott som felfri och han krönte helgen med en busenkel vinst.

Visst, den regerande världsmästaren fick tre varningar för att överträda banmarkeringarna. Men det är trots allt inte emot reglerna och efter den tredje varningen höll han sig på rätt sida linjerna.

Red Bull föraren ledde hela racet, från start till mål. Dominansen var total och Max kunde genomföra sina två depåstopp utan att förlora sin position som ledare på banan.

Tråkigt nog för Perez satte Verstappen dessutom den snabbaste varvtiden. Därmed maximerade han sin poängskörd och tog 26 pinnar till Formel 1 VM-tabellen samtidigt som mexikanen bara fick 12.

Därmed är Perez ordentligt avhängd, gapet upp till Max är nu 53 poäng. Det innebär att Perez kan vinna och ta snabbast varv i två lopp där Max inte kommer i mål och fortfarande inte leda förar-VM.

Dubbelt Mercedes på pallen i Barcelona

Säsongsinledningen har inte varit någon dans på rosor för Mercedes. Efter det första racet i Bahrain beslutade de sig för att byta koncept på bilen och de ligger rejält på efterkälken.

Det beslutet kan dock visa sig bära frukt, inte minst om vi ser till händelseutvecklingen i Spanien Grand Prix 2023. Visserligen var bilen inte knivskarp under tidskvalet, men i racet såg det desto bättre ut.

Hamilton överlevde kontakten med Norris i starten och kunde haka på Carlos Sainz. Tyvärr för Norris del innebar kontakten att den unga britten tvingades byta vinge och fick se sitt race förstört.

Efter att ha sträckt ut den första stinten på mjuka däck närmare tio varv längre än Sainz utan att tappa tempot. Därigenom skaffade sig Hamilton en bra position för att utmana hemmaförarens Ferrari.

När han väl bytte till mediumdäck tog det bara fyra varv att ta ikapp och köra förbi Sainz för andraplatsen. Därifrån var han Hamilton aldrig hotad utan han kunde kontrollerat köra hem andraplatsen. Därmed fullbordades den första delen av Mercedes dubbelpodium i Barcelona.

Russell stod för en stark insats

Russell hade inte något roligt tidskval och enligt Toto Wolff berodde det på ett misstag när de ställde in bilen. Men från tolfte startruta gjorde Hamiltons stallkamrat en dunderstart.

På det första varvet körde han förbi fem bilar och påbörjade en imponerande klättring mot pallen. Han måste ha jobbat riktigt hårt, för han rapporterade regn vid ett tillfälle.

Men det visade sig att det inte var några regndroppar på visiret. Istället var det hans eget svett som lurade honom att tro att himmeln skulle öppna sig.

George dunkade in fina varvtider på sina mjuka däck och körde en lång sista stint. Hans prestation var tillräcklig för att säkerställa att Perez aldrig kom riktigt nära för att attackera.

Därmed blev det dubbelt Mercedes på podiet i Barcelona. Utfallet, i kombination med Aston Martins svaga resultat, medförde att Toto Wollfs gäng nu är två i konstruktörs-VM.

Aston-förarna kom i mål som sexa och sjua med Stroll som den främre av de två. I efterhand har Alonso sagt att stallet saknade en plan för racet, men det går inte att ändra på i efterhand.

Inför Kanada Grand Prix som är nästa race på F1 kalendern sägs flera uppdateringar vara redo för dem. Med det paketet kanske de kan vara tillbaka och hugga om pallplaceringar igen.

Baserat på hur starka Mercedes såg ut kanske det är dem som man ska hålla som andrahandsfavorit framöver. Bethard erbjuder 1,57 på att Hamilton vinner minst ett race i år och 2,25 på att Russell lyckas med bedriften.

Bethard odds förar-VM F1

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

I skrivande stund är oddsen för att de skulle vinna två eller fler tävlingar är 3,75 respektive 13,00. Men visst känns det avlägset att någon av dem tar hem fler än en raceseger?

Tsunoda bestraffad och förlorade poängplacering

Yuki Tsunoda stod för en riktigt bra insats på Circuit de Catalunya igår. Japanen startade bakom sin stallkamrat på femtonde plats men körde snabbt upp sig.

Det såg väldigt länge ut att bli en härlig poängplats för AlphaTauri, men domarna ville annat. Zhou, vars stall också är i skrikande behov av poäng, försökte ta sig förbi Tsunoda i racet slutskede.

Kinesen tog höjd och siktade på att runda Yuki in i kurva ett, men han tvingades köra ut i avåkningszonen. Över radion påpekade han att Yuki hade knuffat av honom från banan.

Domarna tittade på situationen och bestraffade Tsunoda med fem sekunders tidstillägg. Det innebar att Yuki förlorade, inte bara sin nionde plats, utan klassificerades som tolva i det täta mittfältet.

Det känns så klart bittert för Yuki som körde upp sig riktigt fint och efteråt har japanen påstått att Zhuo låtsades åka av. I intervjuerna efteråt sa han:

Från mitt perspektiv så finns det fortfarande utrymme där och Zhous bil vek plötsligt av mot avåkningszonen och låtsades att han blev tvingad av banan.”

Man kan ju ge viss sympati till Tsunoda, men samtidigt, domarna dömer. Beslutsfattarna har dock kritiserats från fler än bara Yuki den senaste tiden.

Günther Steiner fick en offentlig tillsägelse i Barcelona. Skälet var att han ifrågasatte domarnas beslut i Monaco och använde ett felaktigt språk.

Resultat från Spanien Grand Prix 2023

Nedan följer resultaten från Spanien Grand Prix 2023 i sin helhet:

 1. Max Verstappen
 2. Lewis Hamilton
 3. George Russell
 4. Sergio Perez
 5. Carlos Sainz Jr
 6. Lance Stroll
 7. Fernando Alonso
 8. Esteban Ocon
 9. Zhou Guanyu
 10. Pierre Gasly
 11. Charles Leclerc
 12. Yuki Tsunoda
 13. Oscar Piastri
 14. Nyck de Vries
 15. Nico Hülkenberg
 16. Alex Albon
 17. Lando Norris
 18. Kevin Magnussen
 19. Valtteri Bottas
 20. Logan Sargeant

Det här var det andra racet i år där samtliga förare tog sig i mål. Händelsen är otroligt ovanlig och kanske är dagens bilar eller däck helt enkelt för stryktåliga?

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese