Hem » Monaco Grand Prix 2023 Kval: Rapport från Tidskvalet

Monaco Grand Prix 2023 Kval: Rapport från Tidskvalet

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Igår kördes Monaco Grand Prix 2023 kval och herregud vilken tillställning det blev. Tidskvalet på Monte Carlos gator bjöd på en ordentlig överraskning, några besvikelser och lite snöpligheter.

Till slut var det Max Verstappen som lyckades dra det längsta strået och glädjescenerna i Aston Martins garage dog snabbt ut efter att spanjorens tid slogs av holländaren. Men – att Max skulle ta pole position var väl ändå inte så oväntat?

Max mot VM-titeln

Årets säsong domineras fullständigt av Red Bull och inget annat stall har någonting att sätta emot. Därför har det börjat snackas om en intern fight mellan stallets två förare om världsmästartiteln.

Inför helgen i Monaco var det många som hade hoppats att den kampen skulle kunna fortsätta. Perez klantade till det senast i Miami och lyckades inte konvertera sin fina utgångsposition, men på en ny stadsbana skulle mexikanen kunna bjuda upp till dans.

När vi känner till utfallet från Monaco Grand Prix 2023 kval kan vi konstatera att så inte blev fallet. Vad många tvivlare har hävdat har väl bekräftats nu.

Sergio Perez kraschade nämligen ut redan i Q1 och han kommer således att få vara glad om han över huvud taget tar sig upp på poängplats. Att ta sig förbi på Monacos gator med de moderna, stora F1 bilarna är snudd på omöjligt.

Samtidigt startar Max Verstappen från pole position och har allt i sina egna händer. Så, när vi sammanställer VM-tabellen i eftermiddag kan vi nog förvänta oss att gapet mellan de två Red Bull föraren har mer än dubblats.

Därmed kanske vi kan utropa Max Verstappen till världsmästare 2023 redan nu. Men, tacksamt nog finns det annat spännande att se fram emot.

Alonso bad Verstappen om hjälp

I några sekunder såg det faktiskt ut som att Aston Martin och Fernando Alonso skulle kunna bygga vidare på sin framgångssaga. I media har det här racet snackats upp ordentligt som Alonsos bästa chans att snuva Red Bull på en seger.

Men, när målflaggan hängdes ut i Q3 och samtliga bilar hade satt sina bästa varv var det alltså inte bra nog från spanjoren. På presskonferensen efteråt sa Alonso att han tror att han behöver Max hjälp för att vinna.

Max skojade visserligen tillbaka och sa att han skulle tänka på saken, men att han själv nog föredrar att vinna.

Ocon startar trea på gatorna i Monaco

Esteban Ocon och Alpine har haft en säsongsstart som varit minst sagt tumultartad. VD Rossi har öppet kritiserat stallet och resultaten har i hög grad uteblivit.

Visserligen fick stallet en dubbel poängplacering sist i Miami och efter kvalet till Monaco Grand Prix ser saker och ting minst sagt ljusa ut. Ocon hade ett tag den snabbaste varvtiden men fick till slut nöja sig med fjärde plats.

Fast på grund av att helgens hemmaförare Leclerc tilldelades tre platsers nedflyttning för att ha blockerat Lando Norris på ett flygande varv flyttas Ocon upp till tredje startruta. Givet hur svårt det är att köra om ser det minst sagt ljust ut för honom att landa säsongens första pallplats.

Samtidigt står Gasly uppställd på sjunde plats, så chanserna är goda för den pressade Otmar Szafnauer att komma iväg från Rivieran med dubbla poäng.

Starkt kval av McLaren

Ett stall som faktiskt imponerade på mig var McLaren. De nya uppdateringarna kanske bär lite frukt trots allt.

Efter Lando Norris kysste barriären i Q2 så såg det faktiskt ut som om de skulle få med två förare till Q3. Tyvärr räckte inte Piastris tid till, men från elfte startruta har han kanske en chans på fler poäng?

Men, återigen ska det sägas att det är snudd på omöjligt att köra förbi så han får nog förlita sig på externaliteter.

Här tycker jag även att Tsunodas starka prestation också bör belysas. Japanen fortsätter att vara stark och ryktena om att han kan hamna i Aston Martin verkar inte ha ätit upp något av hans koncentrationsförmåga.

Ferrari ser det positiva i mörkret

Ferrari har haft en relativt bra helg och inför kvalet såg Leclerc konkurrenskraftig ut. Sainz hade visserligen kraschat i FP2, men innan det såg även han självsäker ut i bilen.

När tidskvalet var avslutat var det dock inte enbart muntra tillrop. Visst, monegasken kvalade trea men som jag tidigare nämnde har han bestraffats med tre platsers nedflyttning.

Den bestraffningen innebär att Leclerc befinner sig två platser bakom Carlos Sainz Jr på startgridden och det är där Ferrari väljer att fokusera.

Startfält i Monaco Grand Prix 2023

Nedan finner du startfältet i Monaco Grand Prix 2023 efter Leclercs bestraffning.

 1. Max Verstappen
 2. Fernando Alonso
 3. Esteban Ocon
 4. Carlos Sainz Jr
 5. Lewis Hamilton
 6. Charles Leclerc
 7. Pierre Gasly
 8. George Russell
 9. Yuki Tsunoda
 10. Lando Norris
 11. Oscar Piastri
 12. Nyck de Vries
 13. Alex Albon
 14. Lance Stroll
 15. Valtteri Bottas
 16. Logan Sargeant
 17. Kevin Magnussen
 18. Nico Hülkenberg
 19. Guanyu Zhou
 20. Sergio Perez
Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra − två =