Hem » Dr. Marko: Sex F1 Stall kan Bryta Budgettaket 2022

Dr. Marko: Sex F1 Stall kan Bryta Budgettaket 2022

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2022-11-12

Inför Brasilien Grand Prix uppger Dr. Marko att sex F1 stall kan bryta budgettaket 2022. Red Bull kom nyligen till en överenskommelse med FIA om ett ABA efter att ha spenderat för mycket 2021. Nu finns det alltså en risk att en majoritet av de deltagande konstruktörerna i årets världsmästerskap kan ha brutit mot det finansiella regelverket. I alla fall om man ska tro på Red Bulls Dr. Helmut Markos uttalande.

Har varnat för att stall kan missa race

Frågan om hur mycket stallen ska få spendera under den pågående säsongen har diskuterats hela året. Den ökande inflationen är det främsta skälet till att så är fallet.

I debatten lyfte Christan Horner upp möjligheten att hela sju stall skulle tvingas avstå från de fyra sista racen. I slutändan nåddes en överenskommelse som innebar att årets budgettak i F1 justerades med lite drygt tre procent.

Med facit i hand kan vi konstatera att inga stall missade de sista fyra racen. Alla dök upp i likväl Austin som i Mexiko och inför tävlingshelgen i Sao Paulo är alla stall på plats.

Men nu har Red Bull återigen yttrat åsikten om att de finansiella restriktionerna kan skapa problem för stallen under den nuvarande säsongen.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Sex F1 stall kan bryta budgettaket

Red Bull vet hur det känns att inte följa det nya finansiella regelverket som introducerades inför fjolårets säsong. Tillsammans med Aston Martin var de ensamma om att inte hålla sig inom den tillåtna summan.

Till slut tvingades organisationen nå ett ABA med FIA som innebar reducerad tid i vindtunneln och en mångmiljonböter. Men trots att fjolårets tvister nu är avklarade så dör inte ämnet ut.

Doktor Helmut Marko har diskuterat frågan i media. Österrikaren ger uttryck för att flera stall kan komma att ha spenderat mer än tillåtet säsongen 2022.

Marko säger att upp till sex stall kan bryta budgettaket, anledningen är att inflationen är så hög att man helt enkelt inte kunde förutspå den. Han lägger extra vikt vid de ökande energikostnaderna.

Red Bull själva är dock inte i farozonen. Enligt Christian Horner är F1 stallet skyddat från den typen av kostnader.

Möten indikerar att sex F1 stall kan bryta budgettaket

Så vad får Dr. Marko att misstänka att mer än hälften av de deltagande konstruktörerna kan spendera mer än tillåtet i år? Källan till misstanken är mötena som F1 anordnar där intressenterna diskuterar olika ämnen.

Baserat på de samtalen tror Helmut Marko att sex F1 stall kan bryta budgettaket för säsongen 2022. Med tanke på hur Red Bull bestraffades finns det prejudikat att förlita sig till nu.

Därmed kan möjligheterna att utveckla bilarna inför säsongen 2024 reduceras för flera stall – givet att de bryter mot regelverket och straffas på ett liknande sätt som Red Bull.

Spana in vår guide till F1 betting

Tveksam till regelverkets effektivitet

Inte nog med att Red Bull har straffats för att inte ha efterlevt de finansiella reglerna i fjol. Den österrikiska representanten för organisationen är dessutom inte övertygad om huruvida den önskade effekten uppnås.

Enligt Marko har budgetrestriktionerna inte uppnått någonting alls hittills. Så varför skulle det ändras i framtiden frågar han sig?

Han påpekar att Red Bull redan lider av att de har fått färre timmar i vindtunneln, en anläggning som de ska bygga ny. Men när det kommer till kritan handlar det om att ha bästa möjliga personal.

Frågan om hur effektivt det nya finansiella regelverket faktiskt kommer att vara återstår att se. Hittills verkar det ha bidragit till att öka värdet på Formel 1 stallen och på sikt är förhoppningen att spelfältet ska jämnas ut.

Men för stunden verkar det alltså som att sex F1 stall kan bryta mot regelverket rörande hur mycket de får spendera under den pågående säsongen. I alla fall om man ska tro Dr. Helmut Marko och Red Bull.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt