Hem » F1 Kval Silverstone 2023: Summering & Kommentarer

F1 Kval Silverstone 2023: Summering & Kommentarer

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-11-12

Lördagens F1 kval till Silverstone 2023 innehöll flera överraskningar, både positiva och negativa. Vissa förare kommer att ha svårt att förstå vad som hände medan andra jublar av glädje efter tidskvalet till Storbritannien Grand Prix. Nedan hittar du den preliminära startgridden till nästa F1 race och en kort summering av händelserna som utspelade sig under eftermiddagen i England.

Resultat från Silverstone F1 kval 2023

Nedan hittar du resultatet från dagens kval till Formel 1 racet på Silverstone. Prestationerna från McLaren och Sergio Perez sticker minst sagt ut i varsin bemärkelse.

 1. Verstappen
 2. Norris
 3. Piastri
 4. Leclerc
 5. Sainz
 6. Russell
 7. Hamilton
 8. Albon
 9. Alonso
 10. Gasly
 11. Hülkenberg
 12. Stroll
 13. Ocon
 14. Sargeant
 15. Bottas
 16. Perez
 17. Tsunoda
 18. Zhou
 19. De Vries
 20. Magnussen

McLaren visade styrka

McLaren har haft en svängig säsong hittills och stallets tekniska direktör fick tidigare lämna sitt jobb. Med de nya uppdateringarna på bilen verkar det som att det anrika stallets säsong faktiskt kan vändas till något positivt.

Efter fina poäng senast i Österrike var båda förarna på tårna under kvalet till morgondagens race på Silverstone. Lando Norris kvalade in som tvåa och satt länge med den preliminära första platsen.

Men trots att det var Lando som var främst av de två McLaren förarna måste Piastri anses vara det främsta utropstecknet! Den australiensiska rookie föraren dundrade in precis bakom sin stallkamrat på tredje plats och de två har ett fantastiskt fint utgångsläge inför morgondagens race.

När kvalet var över filmades Zak Brown och de övriga vid depån och herregud vad de firade, det här resultatet kan verkligen komma att lyfta deras moral. Med tanke på att bilen höll ihop bra i Österrike kan det finnas goda möjligheter till fina poäng när lamporna slocknar imorgon klockan 16:00 svensk tid.

Blandat hos Williams

Under de tre träningspassen som byggde upp helgen innan tidskvalet på Silverstone så har det varit Williams som har stuckit ut ur mängden. Sitt 800:e race till ära har de inte bara en tillfällig, jäkligt snygg design, utan de har även synts till högt upp på tidstavlorna.

Sargeant var positiv redan inför Storbritannien Grand Prix men det är trots allt Albon som, likt vi förväntat oss, leder trupperna. Tyvärr var det bara Albon av de två förarna som tog sig in i Q3.

Sargeant har inte lärt sig läxan som så många surt fick ta till sig i Österrike. En Formel 1 bana har vita linjer och det gäller att hålla samtliga däck innanför dem.

På grund av slarv med det kunde amerikanen inte göra sin stallkamrat sällskap i topp 10, men han har trots det en bra utgångspunkt inför morgondagens tävling. Hittills är 12:e plats hans bästa resultat och visst kan han med lite tur göra något liknande imorgon.

Tror du att Sargeant tar poäng imorgon? I så fall kan du spana in oddsen och utforska om F1 betting kanske är något för dig.

18+ | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt

Vad händer med Perez?

I Q1 var det svåra förhållanden och inte blev det bättre av att Magnussen tvingades parkera med lite drygt tre minuter kvar på klockan vilket tvingade ut rödflaggan. Inledningsvis var det osäkert vilka däck som skulle användas och regnet tilltog vilket försvårade omständigheterna ytterligare.

Vissa förare, bland annat Max Verstappen och Lewis Hamilton hade problem vid olika tillfällen. Den förstnämnda körde in i depåmuren när han skulle ut från garaget vilket kostade framvingen.

Hamilton å sin sida snurrade vid sitt första flygande försök vilket orsakade gulflaggor men inte mer än så. Men, dessa två herrarna redde ut sina situationer och tog sig in i Q2 – något som inte kan sägas om Perez.

Vi ska inte grotta ner oss i någon annans olycka, men visst är det märkligt att han har det så otroligt svårt? Ju mer man ser på Perez, en förare som jag själv höll otroligt högt inför den första säsongen i Red Bull Racing, desto mer ser han ut att vara slut som förare.

Man kan inte helg efter helg snacka om att man gjorde en bra comeback när man sitter i en bil som stallkamraten fullständigt dominerar det övriga startfältet med. Det här var den fjärde gången i rad som Perez inte tog sig in i Q3 och imorgon står han längre bak än på länge.

Han kanske ska börja se sig om över axeln – möjligtvis är det Tsunodas andetag han känner i nacken.

Men, med tanke på hur bra bilen är och att Perez inte är en dålig racingförare, framför allt inte när han slipper pressa Red Bull bilen till bristningsgränsen, så lär han köra hem fina poäng även imorgon. Den stora frågan är hur långt de övriga bilarna hinner ta sig innan mexikanen röjer undan diverse betydligt mindre konkurrenskraftiga bilar.

Skärpning i depån

Verstappen må ha kört in i väggen när han lämnad garaget, men det var i alla fall inte något som riskerade personskador. Det kan inte sägas om AlphaTauris mannar som släppte ut de Vries framför nosen på Piastri.

Det medförde att Verstappens landsman tvingades hålla undan mot höger och var på väg in i Alpines garageplats. De Vries var inte glad över radion och den incidenten är under utredning just nu.

Om det vill sig illa får AlphaTauri både böter och en nedflyttning för den redan hårt ansatta de Vries – något som inte lär förbättra hans chanser att behålla sin styrning. Han kan alltså starta bakom Magnussen istället för framför – något som bäddar på en, för oss åskådare, härlig fortsättning på den intensiva striden mellan de två som pågått sedan i Kanada.

Racet börjar imorgon 16:00 och du ser försnacket på Viaplay från 15:00.

Vad tror du om racet? Dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − tolv =