Hem » Verstappen bröt Australien GP 2024 – Ferrari dominerade
AI Illustration av två Ferrariförare som lyfter en pokal

Verstappen bröt Australien GP 2024 – Ferrari dominerade

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-03-24

Inför Australien GP 2024 var det inte många som trodde att någon annan än Max Verstappen skulle vinna. Så blev det inte. Den regerande världsmästaren bröt racet tidigt med brinnande bromsar och det öppnade dörren för det övriga fältet.

Max Verstappen bröt i Albert Park

Max Verstappen startade i pole position och han kom iväg väldigt fint. Nederländaren ledde fältet in i första kurvan med Sainz strax bakom sig.

Den ordningen höll sig dock bara i lite drygt ett varv när Sainz kunde ta till vara på att Verstappen gled av banan och fick en dålig utgång. Med dubbla DRS-sträckor till sin hjälp körde spanjoren förbi och öppnade en liten lucka.

Strax därefter började Red Bull bilen ryka och Max tvingades bryta racet. Därmed sattes en punkt för hans möjlighete att vinna alla race i år.

Red Bull-föraren var dock inte den enda föraren att ha en brinnande broms. Samma sak hände för Ocon som fick ett visir-skydd i luftintaget vilket tvingade in honom i depån. Franmannen kunde dock fortsätta och tog målflaggan.

Ferrari dominerade när McLaren pressade dem

Med Max Verstappen ur vägen kunde Carlos Sainz Jr dominera racet hela vägen. Spanjoren kom i mål som etta efter att ha dikterat sin strategi och legat steget före sin stallkamrat hela vägen.

Leclerc slutade tvåa och höll de två McLaren-bilarna på behörigt avstånd samtidigt som han satte den snabbaste varvtiden. Med det sagt så satte Norris lite press på monegasken innan det andra depåstoppet, men det var inte tillräckligt.

McLarens två bilar slutade trea och fyra samtidigt som båda Mercedes-bilarna bröt. Därmed befäste McLaren sin plats som trea i Formel 1 VM tabellen bakom Ferrari och Red Bull.

Russell kraschade hårt i Australien GP 2024

George tampades med Fernando Alonso om att ta sig i mål som sexa. Den kampen skulle snabbt visa sig sluta med noll poäng.

Efter att ha jagat spanjoren i flera varv kraschade Russell på det näst sista varvet. Alonso saktade ner oväntat vilket tvingade Russell till en inbromsning som fick honom att tappa kontroll på bilen.

Russell studsade ut i banan och bilen hamnade på sidan vilket såg otäckt ut. Dock kom Russell därifrån oskadd – tacksamt nog.

Redan tidigare hade Hamilton brutit efter att motorn gett med sig. Därmed blev det inte några poäng för Mercedes i Australien GP 2024.

Samtidigt profiterade Stroll på Russells olycka och kanadensaren kunde ta sig upp på sjunde plats. Därmed fick Aston Martin fina poäng med båda sina förare.

Tsunoda visade att gammal inte är äldst

Efter kvalet till Australien Grand Prix 2024 hade Tsunoda en betyligt bättre startposition än Ricciardo. Det skulle visa sig bli värdefullt.

Japanen höll sig inom topp-10 hela tiden, vilket så klart delvis underlättades av att Hamilton aldrig kom jagande. Till följd av att både Verstappen och Russell bröt kunde Tsunoda köra in sin bil på åttonde plats.

Därmed tog han fyra poäng samtidigt som stallkamraten Ricciardo kammade noll och Tsunoda visade att han är ledaren i Visa Cash App. Därmed fick dr. Marko ännu mer vatten på sin kvarn.

Bakom Tsunoda rattade de två Haas-bilarna in som nia och tia med Hülkenberg som den främsta av de två. Jag funderar på vilka som skulle ha trott att Haas skulle ha tagit poäng i två av de tre första racen när försäsongstesterna startade i Bahrain?

Hatten av för dem och Tsunoda. Williams och Albon fick se sig besegrade och det höga spelet med att sätta Albon i Sargeants bil betalade inte av sig.

Med det sagt så tycker i alla fall jag att det var rätt val. Vad tycker du?

Resultat från Australien GP 2024

Nedan finner du slutresultatet från Australien GP 2024.

 1. Sainz
 2. Leclerc
 3. Norris
 4. Piastri
 5. Perez
 6. Stroll
 7. Tsunoda
 8. Alonso
 9. Hülkenberg
 10. Magnussen
 11. Albon
 12. Ricciardo
 13. Gasly
 14. Bottas
 15. Zhou
 16. Ocon
 17. Russell
 18. Hamilton
 19. Verstappen

*Uppdatering: Efter att texten skrevs bestraffades Alonso med 20 sekunders tidstillägg för incidenten med Russell. Därmed slutade han åtta och slutresultatet ovan är uppdaterad, men inte den flytande texten.

Vad väntar efter Australien GP 2024?

Efter Australien GP 2024 väntar ett uppehåll på F1 schemat. Nästa Formel 1 race körs i Japan den 7/4. Kanske kan Tsunoda bygga vidare på sin fina form inför hemmapubliken?