Hem » Australien GP 2024 Kval – Tsunoda visade styrka när Verstappen tog pole position
AI Illustration av Tsunoda i kvalet till Australien GP 2024

Australien GP 2024 Kval – Tsunoda visade styrka när Verstappen tog pole position

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2024-03-23

Max Verstappen tog som vi väntat oss sin tredje pole position för säsongen i Albert Park. Men det fanns några överraskningar i kvalet till Australien GP 2024. Läs min kortfattade summering av tidskvalet nedan.

Q1 Australien GP 2024 kval – Ricciardo utslagen

Eftersom Logan Sargeant inte deltog i kvalet till Australian Grand Prix efter att Williams riskerat att missa eventet med båda bilarna var det bara fyra bilar som eliminerades i Q1. Tyvärr för hemmafansen blev en av deras hemmahjälter, Ricciardo, en av de fyra.

100% bonus hos Bethard

Visa Cash App-föraren tog sig visserligen ur bottenträsket för egen maskin. Men eftersom att han inte höll sig innanför banmarkeringarna i kurva fem fick han se sin tid struken.

Det var den första gången i australiensarens karriär som han missade att ta sig ur Q1 på hemmaplan. Samtidigt var stallkamraten Tsunoda på åttonde plats och det var inte bra för Ricciardo som tidigare har kritiserats av Dr. Marko.

Han fick sällskap av Nico Hülkenberg, Zhou Guanyu och Pierre Gasly i elimineringszonen.

Q2 Kval till Australien GP – Hamilton utslagen

Visa Cash Apps stallchef, Laurent Mekies, sa i Skysports sändning att han hoppades att Tsunoda skulle kunna en knipa en plats i Q3 om någon i topp 5 hade en dålig dag på jobbet. Hans önskan besannades.

Yuki Tsunoda kvalade in i Q3 på bekostnad av en Mercedes – den som körs av Hamilton. Men, Tsunoda var faktiskt snabbare än den andra Mercedes-bilen i Q2. Russell klarade sig dock kvar på tionde plats.

Albon fick dock aldrig en sista chans att ta sig in i Q3 då stallet valde att sitta kvar i garaget för att spara ett sett mjuka däck inför racet när de övriga gjorde sina sista flygande varv.

De som sällskapade Hamilton i gruppen med utslagna förare var Albon, Magnussen, Bottas och Ocon.

Q3 – Verstappen på pole

Som väntat tog Max Verstappen pole position och han hade 2,7 tiondelars marginal. Hans främsta utmanare var dock inte den vi väntat oss.

Vare sig Perez eller Leclerc kunde ta sig upp i första startled. Istället var det Sainz som återvände efter att ha missat racet i Saudiarabien som var näst snabbast.

Perez var trea med Norris bredvid sig. Leclerc var bara femma efter att ha varit näst snabbast i de två föregående kvalen.

Leclerc delar preliminärt startled med hemmaföraren Oscar Piastri som fick se sig besegrad av Norris. Tsunoda gjorde mer än man kunde ha väntat sig och han startar åtta.

Japanen delar startled med George Russell och bakom dem ställer Alonso och Stroll upp. Det är värt att nämna att Lance Stroll kvalade starkare än Alonso i Melbourne inför Australien Grand Prix 2024.