Hem » Steve Nielsen Lämnar FIA Enligt Mediauppgifter
AI-genererad illustration av F1 bilar som tävlar

Steve Nielsen Lämnar FIA Enligt Mediauppgifter

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-12-24

Stora förändingar väntar hos FIA inför F1 säsongen 2024. Steve Nielsen, som leder Formel-1 armen hos det internationella bilsportsförbundet, uppges ha tröttnat på händelseutvecklingen. Den högt ansedda ledaren sägs lämna sitt jobb, men uppgifterna har inte bekräftats officiellt.

Stark meritlista

Steve Nielsen har en gedigen bakgrund inom motorsporten. Han har både arbetat inom F1 stallen och för FIA.

Inför säsongen 2023 tog han sig an rollen som ansvarig för FIA:s inblandning med F1 men innan det har han arbetat för flera av stallen. Bland annat har han varit hos Benetton, Williams och AlphaTauri.

Nielsen har varit en drivande faktor i utvecklingen av sporten det senaste året och han har bidragit till att utveckla tävlingsledningen på flera sätt. Han har bland annat varit med och tagit fram förslag till hur regelverket kan förbättras samt engagerat sig i att förbättra användningen av VAR-rummet.

Men, hans vision ligger inte helt i linje med den utveckling som sporten har följt. Därför förekommer uppgifter om att han kommer att lämna FIA som behöver omorganisera.

FIA har haft ett tufft år

FIA har inte haft något lätt år. De var ständigt i fokus för hur de reglerade sporten och de har startat suspekta utredningar mot individer inom F1.

Det främsta problemet var troligtvis att så många förare fick sina varvtider strukna sent på grund av att de inte höll sig innanför banmarkeringarna. Problemet löstes dock med ett AI-verktyg inför det sista racet i Abu Dhabi, vilket blev det sista för Sauber som Alfa Romeo innan de bytte sponsor.

Samtidigt har andra problem uppstått, inte minst hur man ska gå tillväga för att övervaka stall som har samma ägare. Det är ett bekymmer som har fått allt mer uppmärksamhet under året och som kulminerade med Zak Browns brev nyligen.

Men det är inte bara FIA:s jobb som har ifrågasatts.

Dess president, Ben Sulayem, har inte lett organisationen på ett sätt som har varit helt tillfredsställande enligt vissa. Enligt Autosport är Steve Nielsens beslut att lämna FIA delvis fattat på att han inte drar jämnt med Ben Sulayem när det kommer till hur F1-operationen ska skötas.

Eftersom dessa uppgifter ännu inte har bekräftats vet vi inte hur FIA kommer att se ut framöver. En sak är dock klar, om det visar sig att uppgifterna från det högt ansedda motorsportsmagasinet stämmer kommer FIA behöva göra vissa betydande förändringar.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese