Hem » Regn hotar Imola – Kan fördröja uppdateringar

Regn hotar Imola – Kan fördröja uppdateringar

Isak Tingrot

Isak Tingrot

Isak har skrivit denna artikel. Tidigare jobbade han som F1 oddssättare.

Senast uppdaterad: 2023-05-16

Tanken är att det ska köras Formel 1 på klassiska Imola i Emilia-Romagna den kommande helgen. Men frågan är om så verkligen blir fallet eftersom situationen är allt annat än solig nere i nordliga Italien just nu.

Förhoppningsvis kan racet gå av stapeln som planerat, men även om så blir fallet finns det en risk att vädret påverkar förberedelserna och utfallet. Häng med – och kommentera gärna vad du tycker och tror i kommentarsfältet nedan.

Uppsnack inför F1 på Imola 2023

Hittills under året har det varit två saker som har stått i fokus:

  • Red Bulls dominans
  • Aston Martins framsteg

Inför den kommande helgen har det istället pratats mycket om två andra saker. Först och främst handlar snacket om uppdateringar som flera stall ska ha med sig och det andra ämnet har varit nya däcks- och kvalregler.

När det stod klart att Mercedes inte hade gjort några större framsteg efter det första Grand Prixet för säsongen i Bahrain beslutade de sig för att byta koncept. Som ett steg på den resan skulle nya uppdateringar introduceras på Imola, fast frågan är om det verkligen blir så.

Regnkaos i Italien kan ställa till det för F1

Vädret i Emilia-Romagna kring Bologna har varit minst sagt dåligt och nu riskerar det att påverka möjligheten att köra Formel 1 på Imola i år. Depån har redan utrymts och skolor i regionen har hållits stängda under inledningen av veckan.

Allente-reklam
Se F1 på TV hos Allente

Floden Santerno riskerar att svämma över och tävlingen kan påverkas på flera olika sätt. Lokala myndigheter har uppmanat lokalbefolkningen att undvika resor och framkomligheten kan vara kraftigt nedsatt.

Detta innebär inte bara problem för de tio F1 stallen i termer av logistik utan även för publiken. Skyfallen kan nämligen medföra att delar av parkeringsplatserna samt evenemangsområdet blir oanvändbart.

Nu spekuleras det till och med i huruvida racet kan anordnas över huvud taget.

Ett orosmoln som har pekats ut i F1-kretsar är det faktum att logistiken kan påverkas. Imola är det första av de tre racen i säsongens första trippel-header och logistikflödet ut ur regionen kan ställa till det.

Uppdateringar skjuts fram

Från ett rent sportsligt perspektiv kan skyfallen få till följd att flera stall väljer att hålla tillbaka sina planerade uppdateringspaket. Enligt Autosports podcast har Ferrari redan beslutat sig för att inte ta med sin nya stötdämpare till helgens race.

Även Mercedes kan komma att avvakta. De nya delarna som Hamilton och Russell var tänkta att få användning av kanske inte används i Italien om racet på Imola blir av.

Skälen till att bland annat Mercedes och Ferrari har valt, eller kan välja, att vänta med att introducera nya delar på bilarna är att:

  • Det är stor risk att bilarna skadas i de regniga förhållandena
  • Väderförhållandena försvårar insamlingen av data och utvärderingen av tillskotten

Med det i åtanke kommer vi kanske inte att få se så många nyheter som vi hade hoppats på. Samtidigt ska man komma ihåg att det inte finns några garantier för att de nya delarna faktiskt stärker konkurrenskraften.

När stallen får uppdateringspaket måste de hitta rätt inställningar och lära känna dem innan de kan maximera dess effekt. Dessutom har bland annat George Russell snackat ner det kommande paketets potential.

Imola är en ny helg och vi har lite nya delar till bilen. Förhoppningsvis är det något positivt. Det kommer inte att förändra världen för oss på kort sikt, men förhoppningsvis är det ett steg i rätt riktning… Vi måste se hur uppdateringarna presterar när vi väl är där. Jag håller tummarna för att de är brillianta, men vi vet inte förrns fredag morgon.”

Motorsport.com

Artikeln från vilket citatet är taget publicerades igår och det var först idag som depån utrymdes i Italien. Jag påpekar det för tydlighet och tidslinjens skull.

Formel 1 är förberedda för vädrets inverkan

Även under fjolåret var det regnigt när racet kördes på Imola och Lando Norris knep säsongens enda pallplats. Men Formel 1 har lärt sig av det eventet och vidtagit åtgärder, dessa kan bli väldigt värdefulla den kommande helgen.

Bland annat har banan förbättrats för att kunna hantera regniga väderförhållanden – om det inkluderar skyfall vet jag inte. En annan åtgärd sedan tidigare race med regn som har vidtagits är att man har skaffat möjlighet att sköta TV-sändningarna på distans.

Det görs genom från en anläggning belägen i Storbritannien och på så sätt kan man kanske reducera risken för störningar i bild- och ljudöverföringar. Låt oss hoppas att skadorna från skyfallen inte blir alltför omfattande i regionen och att racet kan gå av stapeln.

Ett annat scenario vi så klart hoppas slippa är att regnfiaskona från Japan i fjol med den livsfarliga situationen med traktorn på banan upprepar sig. Men, först och främst håller vi tummarna för att vädret inte orsakar några förödande skador i Italien.

Isak-Tingrot-skribent-och-oddssättare
Isak Tingrot

Jag heter Isak Tingrot och jag har skrivit den här artikeln. Min passion för F1 sträcker sig fler än 10 år tillbaka i tiden. Jag har tidigare jobbat som oddssättare och sports trader inom Formel 1 betting.

Följ mig på X (Twitter) @F1sverigese

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × ett =